Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Cukroví
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Cukroví
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Kynutá máslová vánočka s mandlemi

Kynutá máslová vánočka s mandlemi

Klasický recept na vánoční bramborový salát

Klasický recept na vánoční bramborový salát

Sádlové cukroví – Sádlovky s důlkem plným marmelády

Sádlové cukroví – Sádlovky s důlkem plným marmelády

Sekaná jako od babičky

Sekaná jako od babičky

Hned měkké vánoční perníčky s medem

Hned měkké vánoční perníčky s medem

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Prima Fresh ■ Prima Fresh Recepty Vegetariánské
Vegetariánské
Jak vaříme U Matěje
Pin it

Hit týdne

Další hity

Bramborový salát

Bramborový salát
Bramborový salát
Kokosové kuličky Rafaelo
Kokosové kuličky Rafaelo
Lososové kousky s brokolicí a čokoládové cookies z horkovzdušné fritézy
Lososové kousky s brokolicí a čokoládové cookies z horkovzdušné fritézy
Citronové crinkles
Citronové crinkles
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Dýňové kroupeto s ořechy a řeřichou podle Jana Punčocháře

Dýňové kroupeto s ořechy a řeřichou podle Jana Punčocháře

Dýňové kroupeto s ořechy a řeřichou podle Jana Punčocháře Zdroj: Jak vaříme U Matěje

  • Zavřít
Dýňové kroupeto s ořechy a řeřichou podle Jana Punčocháře

Dýňové kroupeto s ořechy a řeřichou podle Jana Punčocháře Zdroj: Jak vaříme U Matěje

Moje hodnocení
19x

Kroupeto, alias rizoto z krup, slaví úspěch pevnější konzistencí a zemitou chutí. Dýně ji zjemňuje sladkostí a kořenitostí, ořechy dodají vítanou křupavost, řeřicha ostrou štiplavost.

6 porcí
60 minut
Seznam.cz banner

Kroupeto

  • kroupy 480 g
  • dýně Hokkaidó 500 g
  • olivový olej 100 ml
  • cibule 1 ks
  • zeleninový vývar 400 ml
  • parmazán 60 g
  • máslo 100 g
  • vlašské ořechy 40 g
  • řeřicha 40 g
  • sůl
  • pepř (čerstvě namletý)

Marinovaná dýně

  • dýně Hokkaidó 100 g
  • cukr krupice 1 lžička
  • olivový olej 20 ml
  • ocet 1 lžíce
  • sůl

Krémové dýňové rizoto Recepty

Krémové dýňové rizoto

20
Dýňové rizoto s modrým sýrem Recepty

Dýňové rizoto s modrým sýrem

34
Dýňové rizoto se slaninou a šalvějí Recepty

Dýňové rizoto se slaninou a šalvějí

90

Postup přípravy

  1. Dýni očistěte, nakrájejte na tenké plátky a osolte. Přidejte cukr, olivový olej a ocet a vložte do vakuovacího sáčku. Zavakuujte a uložte na 24 hodin do lednice, aby dýně zkřehla.
  2. Den předem propláchněte kroupy a zalijte je vodou. Nechte je nabobtnat. Pak je uvařte v osolené vodě akorát na skus, neměly by být zcela měkké a uvařené. Pak je propláchněte a nechte okapat.
  3. Mezitím troubu předehřejte na 160 °C. Marinovanou dýni vyjměte a bez loupání ji nakrájejte na kostky. Vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem, osolte, opepřete a decentně zakápněte olivovým olejem. Pečte v předehřáté troubě zhruba 30 minut dozlatohněda a doměkka.
  4. Upečenou dýni rozmixujte na hladké pyré. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
  5. V hrnci rozehřejte zbylý olej, opečte na něm cibuli dosklovita a přidejte propláchnuté, uvařené kroupy a dýňové pyré. Zalijte zeleninovým vývarem a vařte, až kroupy změknou.
  6. Promíchejte, nastrouhejte navrch parmazán, znovu promíchejte a přidejte na kostičky nakrájené studené máslo a promíchejte. Ořechy opražte nasucho zhruba 1 minutu v pánvi.
  7. Talíř s kroupovým rizotem několikrát ze spodu poplácejte, aby se kroupeto rozlilo po celé ploše. Opepřete a posypte opraženými vlašskými ořechy, řeřichou a dýní.
PRIMA TIP: Rizoto musí mít dokonale krémovou konzistenci, aby nebylo suché. Použijte proto opravdu dostatek vývaru. Zavakuováním zvýrazníte chuť dýně. Pokud doma nemáte vakuovačku, zavřete ji do zip-lock sáčku a snažte se z něj vytlačit vzduch. Pak ho zatižte třeba talířkem.

Vyzkoušejte také klasické dýňové rizoto podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Krémové dýňové rizoto

Vyzkoušejte další recepty s dýní naslano i nasladko

Dýně je velmi univerzální surovina, s kterou se dá v kuchyni doslova kouzlit. Od klasické polévky, rizota nebo dýňové omáčky, můžete volně přejít k pečené dýni do salátu, přidat ji do bramborového těsta na knedlíky či noky, případně z ní udělat bramboráky. Inspirujte se výběrem slaných receptů.

Dýňová polévka | Bramboráky s dýní | Univerzální dýňové pyré | Šulánky z dýňovo-bramborového těsta | Rychlé dýňové kari s cizrnou | Dýňové lasagne

Lehce nasládlá chuť předurčuje dýni i ke zpracování ve sladkých receptech. Dýňové pyré dodá těstu chuť, typickou barvu, ale také vláčnost. Můžete ho využít při pečení bábovek, koláčů, muffinů a dortů, ale také si ho můžete přidat do kávy a máte oblíbené dýňové latté. Nechte se zlákat zajímavými recepty na sladké dobroty s dýní.

Dýňové latte macchiato | Dýňoví skořicoví šneci | Zavařená dýně à la ananas | Pumpkin pie - americký dýňový koláč | Vláčná dýňová bábovka | Dýňové muffiny

Nápady, co podniknout s dýní hokaido

Nápady, co podniknout s dýní hokaido

Jak vaříme U Matěje

Zdroj receptu

Jak vaříme U Matěje

Jan Punčochář Jak vaříme U Matěje

Jeden z nejlepších šéfkuchařů u nás se vyučil v renomovaných českých hotelech a restauracích. Deset let vedl restauraci Le Terroir, ve které se zaměřoval zejména na francouzskou kuchyni a párování jednotlivých chodů s vybranými víny. Pak přešel do restaurace Grand Cru, kde nastavený kurz obohatil i o světové prvky. V roce 2019 otevřel restauraci U Matěje, kde vaří poctivou, českou a rakousko-uherskou kuchyni. Vychází z lokálních surovin, sezony a své lásky pro vnitřnosti a omáčky. Stálice jídelního lístku, oblíbené pokrmy štamgastů a jídla, která si zaslouží své místo na stole, vybral do své první kuchařky Jak vaříme U Matěje. Se svou sympatickou otevřeností vás Jan pozve do kuchyně a společně si připravíte předkrmy, polévky, hlavní jídla i dezerty. Tahle kniha se stane vaší rodinnou kuchařkou.

Vydalo nakladatelství Šulc-Švarc.

Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky ořechy olivový olej dýně Jan Punčochář kroupy řeřicha dýně hokaido rizoto

Návrhy pro vás

Ořechové válečky – nepečené delikátní cukroví s rumem, marcipánem a čokoládou Sladké

Ořechové válečky – nepečené delikátní cukroví s rumem, marcipánem a čokoládou

Pečené kuře s dýňovou nádivkou a bramborami – nevšední sváteční pečínka Maso

Pečené kuře s dýňovou nádivkou a bramborami – nevšední sváteční pečínka

Linecké košíčky s domácím taveným sýrem z tvarůžků – nevšední slané „cukroví“ Předkrmy a chuťovky

Linecké košíčky s domácím taveným sýrem z tvarůžků – nevšední slané „cukroví“

Kapří polévka s kaviárem a křupavými krutonky – sváteční pochoutka s noblesou Polévky

Kapří polévka s kaviárem a křupavými krutonky – sváteční pochoutka s noblesou

Matcha pusinky – nevšední twist na známé cukroví se zeleným čajem Sladké

Matcha pusinky – nevšední twist na známé cukroví se zeleným čajem

Netradiční bramborový salát z pečených brambor podle Pavla Berkyho – moderní pojetí klasické vánoční přílohy Saláty

Netradiční bramborový salát z pečených brambor podle Pavla Berkyho – moderní pojetí klasické vánoční přílohy

Florentýnky na plech – snadné mandlové cukroví z italského Toskánska Sladké
6

Florentýnky na plech – snadné mandlové cukroví z italského Toskánska

Křehké ořechy plněné pistáciovým krémem – luxusní cukroví s delikátní chutí bude ozdobou sváteční tabule Sladké

Křehké ořechy plněné pistáciovým krémem – luxusní cukroví s delikátní chutí bude ozdobou sváteční tabule


Přečtěte si také

Sladké
Ořechové válečky – nepečené delikátní cukroví s rumem, marcipánem a čokoládou

Ořechové válečky – nepečené delikátní cukroví s rumem, marcipánem a čokoládou

Maso
Pečené kuře s dýňovou nádivkou a bramborami – nevšední sváteční pečínka

Pečené kuře s dýňovou nádivkou a bramborami – nevšední sváteční pečínka

Předkrmy a chuťovky
Linecké košíčky s domácím taveným sýrem z tvarůžků – nevšední slané „cukroví“

Linecké košíčky s domácím taveným sýrem z tvarůžků – nevšední slané „cukroví“

Polévky
Kapří polévka s kaviárem a křupavými krutonky – sváteční pochoutka s noblesou

Kapří polévka s kaviárem a křupavými krutonky – sváteční pochoutka s noblesou

Články ze světa vaření
Vánoce trochu jinak? dean&david přináší svěží alternativu svátečního stolu

Vánoce trochu jinak? dean&david přináší svěží alternativu svátečního stolu

Sladké
Matcha pusinky – nevšední twist na známé cukroví se zeleným čajem

Matcha pusinky – nevšední twist na známé cukroví se zeleným čajem

Saláty
Netradiční bramborový salát z pečených brambor podle Pavla Berkyho – moderní pojetí klasické vánoční přílohy

Netradiční bramborový salát z pečených brambor podle Pavla Berkyho – moderní pojetí klasické vánoční přílohy

Sladké
Florentýnky na plech – snadné mandlové cukroví z italského Toskánska

Florentýnky na plech – snadné mandlové cukroví z italského Toskánska

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny
Paccheri della nonna – zapečené těstoviny s masovými kuličkami v rajčatové omáčce podle restaurace Rossopomodoro

Paccheri della nonna – zapečené těstoviny s masovými kuličkami v rajčatové omáčce podle restaurace Rossopomodoro

Kuřecí fideuà s paprikou a fazolkami – španělská variace na paellu připravená z těstovin podle Zdeňka Pohlreicha Těstoviny

Kuřecí fideuà s paprikou a fazolkami – španělská variace na paellu připravená z těstovin podle Zdeňka Pohlreicha

Domácí rakouské fleky se zelím a tyrolským špekem – sytý pokrm plný koření a bylinek Těstoviny

Domácí rakouské fleky se zelím a tyrolským špekem – sytý pokrm plný koření a bylinek

Sladké
Ořechové válečky – nepečené delikátní cukroví s rumem, marcipánem a čokoládou

Ořechové válečky – nepečené delikátní cukroví s rumem, marcipánem a čokoládou

Matcha pusinky – nevšední twist na známé cukroví se zeleným čajem Sladké

Matcha pusinky – nevšední twist na známé cukroví se zeleným čajem

Florentýnky na plech – snadné mandlové cukroví z italského Toskánska Sladké
6

Florentýnky na plech – snadné mandlové cukroví z italského Toskánska

Maso
Pečené kuře s dýňovou nádivkou a bramborami – nevšední sváteční pečínka

Pečené kuře s dýňovou nádivkou a bramborami – nevšední sváteční pečínka

Vepřová líčka na cideru s bramborami a pórkem – pozvolna dušené maso s vůní jablek Maso

Vepřová líčka na cideru s bramborami a pórkem – pozvolna dušené maso s vůní jablek

Paccheri della nonna – zapečené těstoviny s masovými kuličkami v rajčatové omáčce podle restaurace Rossopomodoro Těstoviny

Paccheri della nonna – zapečené těstoviny s masovými kuličkami v rajčatové omáčce podle restaurace Rossopomodoro

Zelenina
Smetanové brambory al forno podle Jamieho Olivera – zapečená příloha s fenyklem a parmazánem

Smetanové brambory al forno podle Jamieho Olivera – zapečená příloha s fenyklem a parmazánem

Zapečená bramborová kaše s uzeným masem, brokolicí a sýrem – voňavý a sytý pokrm ve stylu co dům dal Zelenina

Zapečená bramborová kaše s uzeným masem, brokolicí a sýrem – voňavý a sytý pokrm ve stylu co dům dal

Zapečené čekankové puky se slaninou a ořechy – delikátní spojení jemně hořké, slané a svěží chuti Zelenina

Zapečené čekankové puky se slaninou a ořechy – delikátní spojení jemně hořké, slané a svěží chuti

Nápoje
Kávový likér – hedvábně sladký nápoj s rumem a karamelovým nádechem

Kávový likér – hedvábně sladký nápoj s rumem a karamelovým nádechem

Teplý ovocný punč ze švestkové limonády se skořicí, hřebíčkem a pomerančem Nápoje

Teplý ovocný punč ze švestkové limonády se skořicí, hřebíčkem a pomerančem

Čokoládový likér – domácí a lahodný alkoholický nápoj i jedlý dárek na Vánoce Nápoje

Čokoládový likér – domácí a lahodný alkoholický nápoj i jedlý dárek na Vánoce

Ryby a mořské plody
Kapří filety podle pánů z Rožmberka – slavnostní ryba pečená na slanině, medu a bylinkách

Kapří filety podle pánů z Rožmberka – slavnostní ryba pečená na slanině, medu a bylinkách

Rybí polévka s bílým vínem – sváteční klasika z kapra a kořenové zeleniny Polévky

Rybí polévka s bílým vínem – sváteční klasika z kapra a kořenové zeleniny

Kapr na karamelu s kokosovým mlékem – exotické spojení sladké, pikantní a jemně slané chuti Ryby a mořské plody

Kapr na karamelu s kokosovým mlékem – exotické spojení sladké, pikantní a jemně slané chuti

Polévky
Kapří polévka s kaviárem a křupavými krutonky – sváteční pochoutka s noblesou

Kapří polévka s kaviárem a křupavými krutonky – sváteční pochoutka s noblesou

Rybí polévka s hříbky – méně známá sváteční kombinace kapřího masa a sušených hub Polévky

Rybí polévka s hříbky – méně známá sváteční kombinace kapřího masa a sušených hub

Rybí polévka s bílým vínem – sváteční klasika z kapra a kořenové zeleniny Polévky

Rybí polévka s bílým vínem – sváteční klasika z kapra a kořenové zeleniny

Předkrmy a chuťovky
Linecké košíčky s domácím taveným sýrem z tvarůžků – nevšední slané „cukroví“

Linecké košíčky s domácím taveným sýrem z tvarůžků – nevšední slané „cukroví“

Vánoční focaccia – nadýchaný chlebový skvost provoněný olivovým olejem a bylinkami Předkrmy a chuťovky

Vánoční focaccia – nadýchaný chlebový skvost provoněný olivovým olejem a bylinkami

Hermelínový salát se salámem a vejci – krémová delikatesa, která chutná nejlépe uleželá Předkrmy a chuťovky

Hermelínový salát se salámem a vejci – krémová delikatesa, která chutná nejlépe uleželá

Předkrmy a chuťovky
Linecké košíčky s domácím taveným sýrem z tvarůžků – nevšední slané „cukroví“

Linecké košíčky s domácím taveným sýrem z tvarůžků – nevšední slané „cukroví“

Cibulový koláč krok za krokem – sytá svačina z červené cibule, kečupu a vajec Vegetariánské
7

Cibulový koláč krok za krokem – sytá svačina z červené cibule, kečupu a vajec

Quiche s dýní, fetou a čerstvým sýrem podle Romany z Na skok v kuchyni Vegetariánské

Quiche s dýní, fetou a čerstvým sýrem podle Romany z Na skok v kuchyni

Sladké
Voňavý trhanec s exotickým kaki – sladká snídaně ze špaldové mouky a svěžího ovoce

Voňavý trhanec s exotickým kaki – sladká snídaně ze špaldové mouky a svěžího ovoce

Vánočka s mandarinkou Hallabong – citrusová vůně z korejského ostrova Jeju Sladké

Vánočka s mandarinkou Hallabong – citrusová vůně z korejského ostrova Jeju

Kuřecí kousky s mangem z pomalého hrnce – exotická chuť a vůně, která se line celým domem Maso

Kuřecí kousky s mangem z pomalého hrnce – exotická chuť a vůně, která se line celým domem

Saláty
Netradiční bramborový salát z pečených brambor podle Pavla Berkyho – moderní pojetí klasické vánoční přílohy

Netradiční bramborový salát z pečených brambor podle Pavla Berkyho – moderní pojetí klasické vánoční přílohy

Hermelínový salát se salámem a vejci – krémová delikatesa, která chutná nejlépe uleželá Předkrmy a chuťovky

Hermelínový salát se salámem a vejci – krémová delikatesa, která chutná nejlépe uleželá

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska Saláty

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Přílohy
Kynuté knedlíky plněné mletým masem – česká klasika s překvapením uvnitř

Kynuté knedlíky plněné mletým masem – česká klasika s překvapením uvnitř

Italské krémové rizoto s houbami, kadeřávkem a oříšky podle Přemka Forejta Přílohy

Italské krémové rizoto s houbami, kadeřávkem a oříšky podle Přemka Forejta

Česneková omáčka s uzeným masem – poctivá a lehce štiplavá česká specialita Maso

Česneková omáčka s uzeným masem – poctivá a lehce štiplavá česká specialita

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

Česko čeká válka, je jen otázkou kdy, varuje ukrajinský starosta. Popsal i vyjednávání s Rusy Čeští poslanci jednali i s mrtvým sultánem, uvádí výkaz. Za rok prolétali po světě miliony Český lyžař vážně zranil ženu na rakouské sjezdovce. Srazil se s ní, když pomáhala dceři

prima-zeny

Libor Bouček o dodržování vánočních tradic: Replikujeme to, co dělali naši rodiče Dojatý Kotek na vánoční zázrak nečeká. Ten největší se nám asi už stal, říká o Hubískovi Vrahem z Polabí je Tereza. Dramatické chvíle na mostě byly plné strachu i slz

prima-zoom

Proč kočky a psi jedí trávu? Jaké mimozemšťany máme šanci potkat? Depresivní hypotéza zní jako zápletka sci-fi filmu Sledujte o víkendu Zimní šestiúhelník a kometu. Krásu předvánoční oblohy nenaruší svit Měsíce

prima-fresh

Ořechové válečky – nepečené delikátní cukroví s rumem, marcipánem a čokoládou Pečené kuře s dýňovou nádivkou a bramborami – nevšední sváteční pečínka Linecké košíčky s domácím taveným sýrem z tvarůžků – nevšední slané „cukroví“

prima-cool

První trailer nového Sherlocka Holmese Mluvící ovce vyšetřují vraždu Hugha Jackmana. Trailer nové šílené komedie nemá chybu Tom Cruise řádí v traileru nové katastrofické komedie od špičkového režiséra

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Mahulena Bočanová je milovnicí Vánoc: Zdobím všechno, některé dekorace mám celoročně Proč u nás nosí dárky Ježíšek? Co pod vánoční stromek nepatří? Autobus jako dům snů. Žena si splnila dětský sen a žije v pojízdné knihovně

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.