Jak na Nový rok, tak po celý rok! Podle tohoto rčení je první den nového roku důležitější než jiné dny. Vztahují se k němu mnohé pověry a zvyky. A jedním z nich je i konzumace čočky, která má díky svému tvaru připomínajícímu mince zajistit dostatek peněz po celý rok.
Na Nový rok by na stole neměla chybět čočka! Vyberte si z českých i světových receptů
Není to jediná pověra, v podstatě jde o to, že cokoli na Nový rok uděláte, potáhne se to s vámi celý rok. Proto bychom si měli užít hezký den s rodinou nebo s přáteli, vyvarovat se konfliktů a hádek. Nezapomeňte se hezky obléknout, ideálně vyneste něco novéhoo, aby vám to slušelo celý rok. Domov by měl být uklizený, ale o to se postarejte už den předem, na Nový rok by se nemělo zametat, abyste si z domu nevymetli štěstí. A věšení prádla dokonce přináší neštěstí, nebo dokonce smrt někoho blízkého, takže na Nový rok raději neperte.
Co se týká jídla, čočka je součástí novovročního menu od nepaměti. Je zdravá, sytivá a dostupná, takže se podávala i v těch nejchudších setnicích. Pokud to možnosti dovolily, k oslavám Nového roku patřil i kus vepřového masa, které už od pohanských dob znamenalo blahobyt. Naopak v tento den je nežádoucí připravovat drůbež, zajíce ani rybu, aby vám štěstí neuletělo, neuteklo nebo neuplavalo.
Čočka, jak ji máme rádi
Nejoblíbenějším receptem z čočky u nás je úprava na kyselo. Běžně se připravuje z hnědé nebo zelené velkozrnné čočky. Ta se vaří déle než drobnozrnné druhy, proto je dobré si na to vzpomenout už na silvestra a čočku předem namočit. Díky tomu se uvaří rychleji a zbaví se části látek, které mohou způsobit nadýmání. To dále můžete eliminovat přídáním bylinek, např. saturejky, tymiánu nebo bobkového listu.
K čočce můžete podávat kus uzeného masa, dobré párky, sázené vejce a nesmí chybět kyselá okurka. A chuťovou tečku obstará dokřupava osmažená cibulka.
I ve světě mají čočku rádi
Čočka je oblíbenou surovinou v mnoha zemích, proto můžete tentokrát vsadit na něco trochu exotičtějšího. Vyzkoušejte recepty z orientální nebo indické kuchyně, které oplývají voňavým kořením a pikantním švihem. V této kuchyni se častěji setkáte s čočkou červenou nebo žlutou, která se nemusí namáčet a uvaří se asi za 20 minut.
Polévková hitparáda
Čočka je součástí mnoha receptů na polévky. Díky vysokému obsahu bílkovin a schopnosti zasytit, se nejčastěji používá do hustých polévek, ve kterých stojí lžíce a které s přehledem můžete servírovat jako hlavní chod. Častěji se do polévek používají drobnozrnné druhy čočky – puy, beluga nebo horská. Oblíbená je také červená čočka, která se po 15 minutách začne rozvářet a tím polévku přirozeně zahustí.
Zkuste něco nového
Pusťte do kuchyně nové druhy čočky. Máme na mysli především drobnozrnné druhy, které si do českých obchodů a domovů našly cestu celkem nedávno. Oblíbená je například francouzská čočka puy, která má šedozelenou barvu a je perfektní například do salátů. Velmi efektní je černá čočka beluga, která má jméno po kaviáru, kterému je podobná. Nejnovějším přírůstkem do čočkové rodiny je čočka horská, kterou najdete v obchodech i pod jejím německým názvem Berg Linsen. Má hnědo-oranžovou barvu a hodí se do polévek i jako příloha.
Čočka místo masa
Jak už jsme zmínili, luštěniny mají vysoký obsah bílkovin, proto mohou nahradit maso. A jejich struktura přímo vybízí k přípravě různých karbanátků, burgerů a sekané, s uvařenou čočkou se totiž pracuje podobně jako s mletým masem. Takže se hodí i do omáček typu boloňská. Nechte se inspirovat...
Tipy z redakce
Na závěr si dovolíme upozornit na dva skvělé recepty od šéfkuchaře Yotama Ottolenghiho. Rodák z Izraele žijící v Londýně s luštěninami pracuje často. Nebojí se propojit levantskou kuchyni s tou moderní západní, často vytváří neotřelé kombinace, které ale skvěle fungují.
Zdroj: autorský text
šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH