Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Časopis
  • Recepty z TV
  • Speciál: Cuketa
  • Kam za pivem
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Tradice našich babiček
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Časopis
    • Recepty z TV
    • Speciál: Cuketa
    • Kam za pivem
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Tradice našich babiček

Nejlepší recept na boloňské špagety krok za krokem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Jednoduchá dýňová polévka

Houbový guláš: nejlepší recept z lesních hub

Novinky
Klára Michalová

Hit týdne

Další hity

Živáňská vepřová pečeně

Živáňská vepřová pečeně
Koprová omáčka
Nepečený piškotový dort s tvarohem a jahodami
Populární
Nepečené mini dortíky s jahodami a krémem z bílé čokolády
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
Citronovo-medová vepřová žebírka s brambory a fenyklem podle Jamieho Olivera
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku

Na Nový rok by na stole neměla chybět čočka! Vyberte si z českých i světových receptů

Novoroční čočka se sladkokyselou omáčkou a osmaženou cibulí

Novoroční čočka se sladkokyselou omáčkou a osmaženou cibulí Zdroj: Vánoční Tradinář

  • Zavřít

Novoroční čočka se sladkokyselou omáčkou a osmaženou cibulí Zdroj: Vánoční Tradinář

Jak na Nový rok, tak po celý rok! Podle tohoto rčení je první den nového roku důležitější než jiné dny. Vztahují se k němu mnohé pověry a zvyky. A jedním z nich je i konzumace čočky, která má díky svému tvaru připomínajícímu mince zajistit dostatek peněz po celý rok.

Není to jediná pověra, v podstatě jde o to, že cokoli na Nový rok uděláte, potáhne se to s vámi celý rok. Proto bychom si měli užít hezký den s rodinou nebo s přáteli, vyvarovat se konfliktů a hádek. Nezapomeňte se hezky obléknout, ideálně vyneste něco novéhoo, aby vám to slušelo celý rok. Domov by měl být uklizený, ale o to se postarejte už den předem, na Nový rok by se nemělo zametat, abyste si z domu nevymetli štěstí. A věšení prádla dokonce přináší neštěstí, nebo dokonce smrt někoho blízkého, takže na Nový rok raději neperte.

Co se týká jídla, čočka je součástí novovročního menu od nepaměti. Je zdravá, sytivá a dostupná, takže se podávala i v těch nejchudších setnicích. Pokud to možnosti dovolily, k oslavám Nového roku patřil i kus vepřového masa, které už od pohanských dob znamenalo blahobyt. Naopak v tento den je nežádoucí připravovat drůbež, zajíce ani rybu, aby vám štěstí neuletělo, neuteklo nebo neuplavalo.

Nejlepší recepty s čočkou

Čočka, jak ji máme rádi

Nejoblíbenějším receptem z čočky u nás je úprava na kyselo. Běžně se připravuje z hnědé nebo zelené velkozrnné čočky. Ta se vaří déle než drobnozrnné druhy, proto je dobré si na to vzpomenout už na silvestra a čočku předem namočit. Díky tomu se uvaří rychleji a zbaví se části látek, které mohou způsobit nadýmání. To dále můžete eliminovat přídáním bylinek, např. saturejky, tymiánu nebo bobkového listu.

K čočce můžete podávat kus uzeného masa, dobré párky, sázené vejce a nesmí chybět kyselá okurka. A chuťovou tečku obstará dokřupava osmažená cibulka.

Recepty

Novoroční čočka se sladkokyselou omáčkou a osmaženou cibulí

6
Recepty

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

254
Recepty

Tymiánová čočka s uzeným a vejci

6

I ve světě mají čočku rádi

Čočka je oblíbenou surovinou v mnoha zemích, proto můžete tentokrát vsadit na něco trochu exotičtějšího. Vyzkoušejte recepty z orientální nebo indické kuchyně, které oplývají voňavým kořením a pikantním švihem. V této kuchyni se častěji setkáte s čočkou červenou nebo žlutou, která se nemusí namáčet a uvaří se asi za 20 minut.

Vegetariánské

Jednoduché čočkové kari z trouby

4
Recepty

Indický dhál z červené čočky z pomalého hrnce

17
Recepty

Mačkaná čočka puy se sezamovou pastou tahini a římským kmínem

4
Recepty

Indická rajčatová polévka s červenou čočkou

7
Recepty

Indická žlutá čočka s mrkví

6

Polévková hitparáda

Čočka je součástí mnoha receptů na polévky. Díky vysokému obsahu bílkovin a schopnosti zasytit, se nejčastěji používá do hustých polévek, ve kterých stojí lžíce a které s přehledem můžete servírovat jako hlavní chod. Častěji se do polévek používají drobnozrnné druhy čočky – puy, beluga nebo horská. Oblíbená je také červená čočka, která se po 15 minutách začne rozvářet a tím polévku přirozeně zahustí.

Recepty

Hustá čočková polévka s knedlíčky z vinné klobásy

11
Recepty

Červená čočková polévka po řecku

12
Recepty

Čočková polévka s uzeným masem od Yotama Ottolenghiho

10
Recepty

Čočková polévka s hlívou

4
Recepty

Poctivá čočková polévka

297
Recepty

Čočková polévka se špenátem a česnekovým jogurtem

6
Recepty

Čočková polévka s kokosovým mlékem

5
Recepty

Čočková polévka s chorizem

10
Recepty

Čočková vyprošťovací polévka s norimberskou klobáskou

111
Recepty

Kořeněná čočková polévka s křupavou slaninou

5
Recepty

Egyptská čočková polévka

3

Zkuste něco nového

Pusťte do kuchyně nové druhy čočky. Máme na mysli především drobnozrnné druhy, které si do českých obchodů a domovů našly cestu celkem nedávno. Oblíbená je například francouzská čočka puy, která má šedozelenou barvu a je perfektní například do salátů. Velmi efektní je černá čočka beluga, která má jméno po kaviáru, kterému je podobná. Nejnovějším přírůstkem do čočkové rodiny je čočka horská, kterou najdete v obchodech i pod jejím německým názvem Berg Linsen. Má hnědo-oranžovou barvu a hodí se do polévek i jako příloha.

Vegetariánské

Horská čočka s kořenovou zeleninou a tempehem

6
Recepty

Zapečené špičaté zelí s černou čočkou a uzeným sýrem

9
Recepty

Čočkový salát s pečenou zeleninou a kozím sýrem

4
Recepty

Čočka s mangoldem, koprem a sýrem feta z pomalého hrnce

6
Recepty

Řepa po burgundsku s čočkou

2
Recepty

Čočka s mangoldem, olivami a citronem

3
Recepty

Černá čočka beluga s kurkumou

18

Čočka místo masa

Jak už jsme zmínili, luštěniny mají vysoký obsah bílkovin, proto mohou nahradit maso. A jejich struktura přímo vybízí k přípravě různých karbanátků, burgerů a sekané, s uvařenou čočkou se totiž pracuje podobně jako s mletým masem. Takže se hodí i do omáček typu boloňská. Nechte se inspirovat...

Těstoviny

Veganská boloňská omáčka s čočkou

4
Recepty

Vegan lilkové lasagne s čočkou a kešu sýrem

7
Recepty

Grilování bez masa není nuda: Čočkový burger s červenou řepou

8
Recepty

Sekaná z červené čočky a ořechů z Sugar Daddy by Bejzment

11
Recepty

Čočkové burgery s houbami

6
Recepty

Čočkové karbanátky s vlašskými ořechy

6
Recepty

Bezmasá sekaná s tofu a čočkou

9
Recepty

Houbová sekaná z čočky

8
Recepty

Čočkové karbanátky s kořenovou kaší

19
Recepty

Boloňská omáčka z čočky

58
Recepty

Čočkové karbanátky

8

Tipy z redakce

Na závěr si dovolíme upozornit na dva skvělé recepty od šéfkuchaře Yotama Ottolenghiho. Rodák z Izraele žijící v Londýně s luštěninami pracuje často. Nebojí se propojit levantskou kuchyni s tou moderní západní, často vytváří neotřelé kombinace, které ale skvěle fungují.

Recepty

Čočka s masovými koulemi podle Ottolenghiho

13
Recepty

Mžaddra – rýže s čočkou a osmaženou cibulkou

18

Zdroj: autorský text

Autor článku

Klára Michalová

Všechny články autora

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background
Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky čočka polévka recept nový rok luštěnina čočka jedlá

Návrhy pro vás

Předkrmy a chuťovky

Rychlá a snadná sýrová omáčka k nachos

Recepty

Kuřecí karbanátky s cuketou a parmezánem pečené v troubě

Polévky

Babí léto na talíři: Dýňovo-rajčatová krémová polévka

Maso

Kuře adobo: Filipínské národní jídlo chutná skvěle díky výrazné marinádě

Recepty

Bez masa: Květákové steaky zapečené s čedarem

Sladké

Plněné briošky z kynutého máslového těsta se skořicovou náplní

Předkrmy a chuťovky
6

Křupavé grissini tyčinky z kynutého těsta podle Pavla Berkyho

Maso

Večeře z jednoho pekáče: Plněné kuřecí roládky pečené s batáty


Přečtěte si také

Předkrmy a chuťovky

Rychlá a snadná sýrová omáčka k nachos

Recepty

Kuřecí karbanátky s cuketou a parmezánem pečené v troubě

Novinky

Poznejte 5 tradičních odrůd vína, kterým se v Čechách a na Moravě daří nejlépe. S čím je ideálně kombinovat?

Polévky

Babí léto na talíři: Dýňovo-rajčatová krémová polévka

Maso

Kuře adobo: Filipínské národní jídlo chutná skvěle díky výrazné marinádě

Novinky

Kuchyně hlubokých hvozdů aneb Jak se jedlo na Šumavě

Prostřeno!

Prostřeno: Banánové lívanečky s krémem ze šlehačky a mascarpone, zdobené lesním ovocem

Prostřeno!

Prostřeno: Křepelky pečené na demi glace a červeném víně s divokým kořením s bramborovou kaší se smaženou cibulkou

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Recepty

Domácí vaječné těstoviny – základní recept i ochucené varianty

Těstoviny

Skromně a chutně: Těstoviny cacio e pepe ricotta podle Pasta Queen

Přílohy

Gnocchi alla Sorrentina – domácí bramborové noky s rajčatovou omáčkou a mozzarellou podle Pasta Queen

Sladké

Plněné briošky z kynutého máslového těsta se skořicovou náplní

Sladké
10

Černá roláda s kakaem a čokoládou podle Cukrařinky

Recepty

Meruňkový koláč s křupavou drobenkou s pekanovými ořechy

Maso

Kuře adobo: Filipínské národní jídlo chutná skvěle díky výrazné marinádě

Maso

Večeře z jednoho pekáče: Plněné kuřecí roládky pečené s batáty

Maso

Jíme zdravě s dětmi: Masová sekaná s cuketou, rýží a mrkví

Polévky

Babí léto na talíři: Dýňovo-rajčatová krémová polévka

Home & Decor

Kvalitní kuchařský nůž vám usnadní přípravu pokrmů

Maso

Večeře z jednoho pekáče: Plněné kuřecí roládky pečené s batáty

Nápoje
6

Domácí broskvový sirup

Recepty

Bezinkový sirup z plodů bezu černého – posiluje imunitu a skvěle chutná

Nápoje

Tinto de Verano – španělský letní drink z červeného vína

Ryby a mořské plody

Fritované olihně se solí a pepřem v asijském stylu

Saláty
8

Salát s rybí paštikou, marinovanou červenou řepou, koprem a křenem

Ryby a mořské plody

Skromně a chutně: Bramborový koláč s uzenou makrelou

Polévky

Babí léto na talíři: Dýňovo-rajčatová krémová polévka

Polévky

Dubáková polievka s osúchom aneb Polévka z hříbků s nákypem z brambor se zakysankou

Polévky

Dýňová polévka s pivem a sýrem – oblíbená klasika v novém kabátku

Předkrmy a chuťovky

Rychlá a snadná sýrová omáčka k nachos

Předkrmy a chuťovky
6

Křupavé grissini tyčinky z kynutého těsta podle Pavla Berkyho

Předkrmy a chuťovky

Jemná játrová paštika se švestkovým želé

Recepty

Bez masa: Květákové steaky zapečené s čedarem

Recepty

Nakládaný houbařský hermelín à la kulajda

Vegetariánské

Křupavé tofu smažené na pánvi se sladkokyselou omáčkou v asijském stylu

Nápoje
6

Domácí broskvový sirup

Recepty

Bezinkový sirup z plodů bezu černého – posiluje imunitu a skvěle chutná

Zavařeniny

Zavařujeme: Švestkový džem s vůní perníčků

Saláty

Green Goddess aneb božský zelený dresink je jednoduchý a hodí se skoro na všechno

Saláty
8

Salát s rybí paštikou, marinovanou červenou řepou, koprem a křenem

Recepty

Utopencův salát se špekáčky a kysaným zelím

Drůbež

Šumavská pečená kachna s houbovou omáčkou a krupicovými knedlíky

Maso

Vepřová líčka v krémové omáčce z lesních hříbků s domácími špeclemi s opečenou slaninou

Přílohy

Tak trochu jiné halušky s brynzou, slaninovým pyré, zeleninou a bramborovou slámou

prima-cnn-news

Antarktida už se neuzdraví. Tučňáci hynou, tragické následky hrozí celému světu, varují vědci Babišova slova o nové totalitě? Strašná urážka a chucpe. Sám z komunismu těžil, říká Dvořák Nezdar aktivistů při slavném maratonu: Přilepit se nestihli, policisté se s nimi nemazlili

prima-zeny

Klára Doležalová slaví padesátiny. Kolegové ji dojali přáním i fotkami z dětství Návštěvníci se musí protáhnout mezi nahými těly. Výstava kontroverzní umělkyně šokuje Tiktokerka Anna Dvořáková by chtěla domů sluhu. Na kolegu prozradila, že v zákulisí štěká

prima-zoom

Nacisté hrůzně povraždili 5000 Italů Žralok dostal zálusk na lachtana. Podívejte se, kdo v napínavém souboji zvítězil Utahraptor byl krutým lovcem. Podívejte se, jak líčil na kořist

prima-fresh

Rychlá a snadná sýrová omáčka k nachos Kuřecí karbanátky s cuketou a parmezánem pečené v troubě Poznejte 5 tradičních odrůd vína, kterým se v Čechách a na Moravě daří nejlépe. S čím je ideálně kombinovat?

prima-cool

Odhalená tajemství filmů od Tarantina Robin Hood vyrazí do akce už dnes ve 20.15 Stallone přiznal velkou chybu u slavného filmu. Lituje jí dodnes

playboy

Co vás čeká v říjnovém čísle časopisu Playboy? Playmate a pictorialy říjnového vydání Thermes Marins de Saint Malo: Trendy na TikToku se mění, touha po kvalitní péči zůstává

lajk

Zpěvačka Tereza Kerndlová je těhotná, začali spekulovat její fanoušci Jaromír Soukup jen zírá, jak si Agáta užívá s Dopitou. Ten je u ní jako doma Výsměch a totální ponížení? Kráska tvrdí, že Muradov ke své Sabině shání bokovky

prima-living

Smíchat, rozhodit a zasadit! Pár nápadů, jak si na podzim pohrát s cibulkami jarních cibulovin Na podzim má kořen pampelišky největší sílu. Udělejte si pampeliškovou kávu, čaj nebo kapky Jednoduchý věneček z buxusu ve tvaru srdce ozdobí zádveří domu nebo okno

Populární témata

Nejlepší filmy 2022 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby Mafia Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Partička Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Filmy od Marvelu Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.