návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Řepa po burgundsku s čočkou

Hodnoceno: 0x
4 porce
do 1 hodiny
Řepa po burgundsku s čočkou
Autor: kuchařka The Green Kitchen Řepa po burgundsku s čočkou
Chcete trochu odlehčit jídelníček, zaexperimentovat nebo se vám urodilo tolik řepy, že nevíte, co s ní? Pohrajte si se slovy a z klasického beef bourguignon udělejte beet bourguignon a místo hovězího masa použijte červenou řepu.

V kombinaci s houbami a plným červeným vínem vykouzlíte šarmantní nedělní oběd nebo zdravé syté jídlo na podzimní piknik. Podávat ho můžete třeba s kaší z kořenové zeleniny, s čerstvým chlebem nebo s celozrnnými těstovinami, ale vařená čočka úplně postačí.

Další recepty z nádherné nové kuchařky The Green Kitchen najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Článek

Podzimní číslo časopisu Prima FRESH Foto:

Vychutnejte si podzim plný barev, chutí a vůní s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Nové číslo časopisu Prima FRESH vás provede nádherným obdobím podzimu a nabídne více než 70 nových receptů. Najdete ho v prodeji v široké obchodní síti už od středy 12. září.

Postup

  1. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. Řepu oloupejte a rozkrojte na čtvrtky. Mrkev oloupejte a nakrájejte na větší kousky.
  2. V silnostěnném nebo litinovém kastrolu rozehřejte 2 lžíce oleje na středním stupni, vmíchejte cibuli a česnek a smažte, až zvláční. Přidejte řepu, mrkev, bobkové listy, tymián, sůl a pepř a za občasného promíchání restujte 5 minut. Vmíchejte rajčatový protlak, víno a zeleninový vývar a na nízkém stupni zvolna vařte 20 minut.
  3. Mezitím propláchněte čočku pod tekoucí vodou. Zalijte ji v hrnci vodou, zahřívejte až k varu, snižte teplotu na střední a vařte čočku téměř doměkka, zhruba 15–20 minut. Osolte ji, slijte přebytečnou vodu, hrnec přikryjte a odložte stranou.
  4. Houby očistěte a nakrájejte na plátky, malé ponechte v celku. Cibulky oloupejte. Ve velké pánvi na smažení rozehřejte zbylý olej, snižte výkon a na oleji zprudka opečte houby a cibulky za občasného promíchání, až zvláční a zezlátnou. Podle chuti osolte a opepřete a dejte stranou.
  5. Škrob rozmíchejte ve 2 lžících vody. Ochutnejte podušenou řepu a případně dolijte vínem, vývarem či přidejte byliny. Vmíchejte rozpuštěný škrob. Zlehka míchejte tak dlouho, až šťáva zhoustne a zprůsvitní.
  6. Přidejte houby a cibulky a zlehka vařte ještě 10 minut. Před podáváním vyjměte bobkové listy a snítky tymiánu. Řepu rozdělte do misek spolu s čočkou a posypte lístky čerstvého tymiánu.

PRIMA TIP: Ač se to nezdá, víno není ze své podstaty veganské. Za takové se označuje pouze to, při jehož výrobě nebyly použity žádné živočišné produkty. To se může stát při čiření vína, kterým se zabraňuje usazování kalu v láhvi. Zpravidla se při něm užívají bílky, mléčná bílkovina kasein nebo rybí vyzin, což je v rozporu s veganskou filozofií. Veganská jídla poznáte obvykle podle nápisu na etiketě, v případě pochybností se zeptejte vinaře.

Řepa po burgundsku s čočkou  Foto: Řepa po burgundsku s čočkou; foto: kuchařka The Green Kitchen

The Green Kitchen 

Lahodná a zdravá vegetariánská jídla pro každý den

kuchařka The Green Kitchen Foto: Kniha The Green Kitchen je dílem Luise Vindahl a Davida Frenkiela – životních partnerů, rodičů tří malých dětí, kteří v ní představují více než stovku oblíbených receptů. Příznivci jejich blogu The Green Kitchen je tak najdou konečně i v češtině pěkně uspořádané a v knižní podobě. Luise a David ve svých receptech spojují běžné kuchyňské zásoby a čerstvou sezonní nabídku. Svými příběhy z kuchyně se snaží motivovat a přesvědčit, že každý den je možné uvařit zdravé, chutné a vyvážené jídlo.

Zkuste si podle nich uvařit třeba bylinkovou frittatu s chřestem k snídani nebo zapečený falafel s divokou rýží a pistáciemi. Nebo třeba okouzlit přátele skvělou večeří v podobě sicilské cukety na parmazánu. Autoři ale rozhodně nezapomněli ani na dezerty – co třeba čokoládový koláč s řepou nebo lahodný mražený jahodový cheesecake na křupavém korpusu. Objevujte kuchařku plnou nádherných, barevných a velmi chutných receptů, které vás okouzlí i svojí lehkostí. Tato krásná kniha je navíc protkaná úžasnými fotkami, a velmi rychle se stane inspirací, jak se radovat z jídel, která jsou prospěšná pro tělo i duši.

Knihu můžete zakoupit na www.kitchenetteshop.cz/the-green-kitchen