Suroviny
- cibule 1 ks
- česnek 4 stroužky
- červená řepa (malé ) 8 ks
- mrkev 6 ks
- olivový olej 4 lžíce
- bobkový list 3 ks
- tymián (čerstvý ) 2 snítky
- rajčatový protlak 2 lžíce
- červené víno 250 ml
- zeleninový vývar 500 ml
- čočka (drobná tmavá,puy) 400 g
- voda 1 litr
- žampiony portobello (pečárka, žampion polní) 2–3 ks
- houby (malé hřibovité) 10 ks
- nakládané cibulky (perlové ) 10 ks
- škrob (maniokový ) 2 lžičky
- tymián (lístky,na ozdobu)
- mořská sůl
- čerstvě namletý pepř (černý )
V kombinaci s houbami a plným červeným vínem vykouzlíte šarmantní nedělní oběd nebo zdravé syté jídlo na podzimní piknik. Podávat ho můžete třeba s kaší z kořenové zeleniny, s čerstvým chlebem nebo s celozrnnými těstovinami, ale vařená čočka úplně postačí.
Další recepty z nádherné nové kuchařky The Green Kitchen najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:
Článek
Vychutnejte si podzim plný barev, chutí a vůní s novým číslem časopisu Prima FRESH!
Nové číslo časopisu Prima FRESH vás provede nádherným obdobím podzimu a nabídne více než 70 nových receptů. Najdete ho v prodeji v široké obchodní síti už od středy 12. září.
Postup přípravy
- Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. Řepu oloupejte a rozkrojte na čtvrtky. Mrkev oloupejte a nakrájejte na větší kousky.
- V silnostěnném nebo litinovém kastrolu rozehřejte 2 lžíce oleje na středním stupni, vmíchejte cibuli a česnek a smažte, až zvláční. Přidejte řepu, mrkev, bobkové listy, tymián, sůl a pepř a za občasného promíchání restujte 5 minut. Vmíchejte rajčatový protlak, víno a zeleninový vývar a na nízkém stupni zvolna vařte 20 minut.
- Mezitím propláchněte čočku pod tekoucí vodou. Zalijte ji v hrnci vodou, zahřívejte až k varu, snižte teplotu na střední a vařte čočku téměř doměkka, zhruba 15–20 minut. Osolte ji, slijte přebytečnou vodu, hrnec přikryjte a odložte stranou.
- Houby očistěte a nakrájejte na plátky, malé ponechte v celku. Cibulky oloupejte. Ve velké pánvi na smažení rozehřejte zbylý olej, snižte výkon a na oleji zprudka opečte houby a cibulky za občasného promíchání, až zvláční a zezlátnou. Podle chuti osolte a opepřete a dejte stranou.
- Škrob rozmíchejte ve 2 lžících vody. Ochutnejte podušenou řepu a případně dolijte vínem, vývarem či přidejte byliny. Vmíchejte rozpuštěný škrob. Zlehka míchejte tak dlouho, až šťáva zhoustne a zprůsvitní.
- Přidejte houby a cibulky a zlehka vařte ještě 10 minut. Před podáváním vyjměte bobkové listy a snítky tymiánu. Řepu rozdělte do misek spolu s čočkou a posypte lístky čerstvého tymiánu.