Suroviny
- sádlo 3 lžíce
- cibule 1 ks
- čočka 500 g
- tymián 1 lžička
- ocet (nebo citronová šťáva) 2 lžíce
- cukr krupice 2 lžíce
- smetana (sladká) 200 ml
- hladká mouka 2 lžíce
- uzené maso (vařené nebo pečené)
- vejce natvrdo 4 ks
- sůl
Postup přípravy
- Na sádle zpěňte najemno nakrájenou cibuli. Přidejte k ní předem namočenou čočku a zalijte ji vodou tak, aby tekutina sahala asi 2 až 3 cm nad ni. Ochuťte tymiánem, osolte a přiveďte k varu.
- Na mírném ohni vařte asi 30 minut (nebo až čočka změkne). Odstavte a přebytečnou tekutinu slijte. K čočce vmíchejte ocet, cukr a smetanu, ve které jste důkladně rozmíchali mouku. Dobře promíchejte, přiveďte k varu a na mírném ohni ještě 5 minut povařte.
- Podávejte s uzeným masem a natvrdo uvařeným vejcem.