zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Zapečené špičaté zelí s černou čočkou a uzeným sýrem
Autor: Marek Kučera Zapečené špičaté zelí s černou čočkou a uzeným sýrem

Zapečené špičaté zelí s černou čočkou a uzeným sýrem

Hodnoceno: 5x
Drobná černá čočka působí na pohled jako kaviár, zelí získá zapečením neobyčejně lahodnou, sladkou chuť. Opravdu nevšední recept, který uchvátí jak milovníky prosté stravy, tak inovativní kuchaře, okouzlené novou skandinávskou kuchyní. Je to zajímavé bezmasé hlavní jídlo, ale zafunguje i jako příloha. Jediné, co musíte sehnat, je špičaté zelí (hispi), které je křehké a sladké. Další rozměr dodá sýr.
do 1 hodiny
4–6 porce

reklama

Postup

  1. Troubu předehřejte na 200 °C. Jalovčinky rozdrťte se solí v hmoždíři. Kusy zelí rozložte na plech, potřete je olejem a posypte jalovčinkovou směsí. Zelí pečte asi 30 minut, občas otočte, aby se opékalo stejnoměrně.
  2. Zatímco se zelí peče, uvařte čočku v osolené vodě, trvá to asi 20 minut – to bude pevnější na skus, ale chcete-li, uvařte ji víc doměkka. Sceďte a vraťte zpátky do hrnce, promíchejte s olejem, šalotkami a octem a přikryté udržujte na teple.
  3. V silnostěnné pánvi rozehřejte máslo, poprašte moukou, vlijte mléko a za stálého promíchávání uvařte hustý bešamel. Vmíchejte nastrouhaný sýr a dejte stranou.
  4. Po 30 minutách pečení vytáhněte plech se zelím z trouby, zelí zakapejte sýrovou omáčkou, vraťte do trouby a nechte krátce zapéct asi 10 minut.
  5. Zelí naaranžujte na podávací talíř, přidejte kopečky ochucené čočky. Zbylou čočku a omáčku podávejte zvlášť.
Zapečené špičaté zelí s černou čočkou a uzeným sýrem
Autor: Marek Kučera Zapečené špičaté zelí s černou čočkou a uzeným sýrem

Další zajímavé recepty ze skandinávské kuchyně najdete v aktuálním podzimním čísle časopisu Prima FRESH: 

Vychutnejte si chutě a vůně podzimu podle časopisu Prima FRESH!

Vychutnejte si chutě a vůně podzimu podle časopisu Prima FRESH!

reklama