Zapečené špičaté zelí s černou čočkou a uzeným sýrem

Moje hodnocení
5x

Drobná černá čočka působí na pohled jako kaviár, zelí získá zapečením neobyčejně lahodnou, sladkou chuť. Opravdu nevšední recept, který uchvátí jak milovníky prosté stravy, tak inovativní kuchaře, okouzlené novou skandinávskou kuchyní. Je to zajímavé bezmasé hlavní jídlo, ale zafunguje i jako příloha. Jediné, co musíte sehnat, je špičaté zelí (hispi), které je křehké a sladké. Další rozměr dodá sýr.

4 porce
60 minut
skandinávská

Suroviny

  • jalovec 3 kuličky
  • sůl 1 lžička
  • špičaté zelí, rozkrájené na čtvrtiny 600 g
  • rostlinný olej 2 lžíce

Čočka

  • drobná černá čočka (beluga), propláchnutá 200 g
  • sůl 1 lžička
  • extra virgin olivový olej (extra panenský olivový olej) 1 lžíce
  • šalotka, nakrájená nadrobno 3 ks
  • kvalitní balzamikový ocet nebo malinový ocet 2 lžíce

Omáčka

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 200 °C. Jalovčinky rozdrťte se solí v hmoždíři. Kusy zelí rozložte na plech, potřete je olejem a posypte jalovčinkovou směsí. Zelí pečte asi 30 minut, občas otočte, aby se opékalo stejnoměrně.
  2. Zatímco se zelí peče, uvařte čočku v osolené vodě, trvá to asi 20 minut – to bude pevnější na skus, ale chcete-li, uvařte ji víc doměkka. Sceďte a vraťte zpátky do hrnce, promíchejte s olejem, šalotkami a octem a přikryté udržujte na teple.
  3. V silnostěnné pánvi rozehřejte máslo, poprašte moukou, vlijte mléko a za stálého promíchávání uvařte hustý bešamel. Vmíchejte nastrouhaný sýr a dejte stranou.
  4. Po 30 minutách pečení vytáhněte plech se zelím z trouby, zelí zakapejte sýrovou omáčkou, vraťte do trouby a nechte krátce zapéct asi 10 minut.
  5. Zelí naaranžujte na podávací talíř, přidejte kopečky ochucené čočky. Zbylou čočku a omáčku podávejte zvlášť.

Další zajímavé recepty ze skandinávské kuchyně najdete v aktuálním podzimním čísle časopisu Prima FRESH:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH

undefined

Přečtěte si také

Recepty