Suroviny
- jalovec 3 kuličky
- zelí (špičaté, rozkrájené na čtvrtiny) 600 g
- rostlinný olej 2 lžíce
- sůl 1 lžička
Čočka
- černá čočka (drobná(beluga), propláchnutá) 200 g
- extra virgin olivový olej 1 lžíce
- šalotka (nakrájená nadrobno) 3 ks
- balzamikový ocet (kvalitní nebo malinový ocet) 2 lžíce
- sůl 1 lžička
Omáčka
- máslo 1 lžíce
- hladká mouka 1 lžíce
- mléko 500 ml
- uzený sýr ( např. uzená gouda) 100 g
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 200 °C. Jalovčinky rozdrťte se solí v hmoždíři. Kusy zelí rozložte na plech, potřete je olejem a posypte jalovčinkovou směsí. Zelí pečte asi 30 minut, občas otočte, aby se opékalo stejnoměrně.
- Zatímco se zelí peče, uvařte čočku v osolené vodě, trvá to asi 20 minut – to bude pevnější na skus, ale chcete-li, uvařte ji víc doměkka. Sceďte a vraťte zpátky do hrnce, promíchejte s olejem, šalotkami a octem a přikryté udržujte na teple.
- V silnostěnné pánvi rozehřejte máslo, poprašte moukou, vlijte mléko a za stálého promíchávání uvařte hustý bešamel. Vmíchejte nastrouhaný sýr a dejte stranou.
- Po 30 minutách pečení vytáhněte plech se zelím z trouby, zelí zakapejte sýrovou omáčkou, vraťte do trouby a nechte krátce zapéct asi 10 minut.
- Zelí naaranžujte na podávací talíř, přidejte kopečky ochucené čočky. Zbylou čočku a omáčku podávejte zvlášť.
Zapečené špičaté zelí s černou čočkou a uzeným sýrem Zdroj: Marek Kučera