zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Čočkové burgery s houbami
Autor: Máme doma vegana Čočkové burgery s houbami

Čočkové burgery s houbami

Hodnoceno: 4x
Náhrada mletého masa luštěninami je ve vegetariánské a veganské kuchyni běžná, ale rozhodně to není jen z nouze ctnost – chuťové vlastnosti luštěnin jsou tak výrazné a rozmanité, že možná začnete luštěninové karbanátky vyměňovat za ty masové mnohem častěji. Bílkovinami nabitá drobnozrnná čočka z Puy je plná rozpustné vlákniny, která stabilizuje váš krevní cukr a budete se cítit déle nasycení. Cibule má překvapivě vysoký obsah vitaminu C a je plná probiotické vlákniny.
do 1 hodiny
4 porce

reklama

Postup

  1. Čočku dejte do kastrolu se studenou vodou a uveďte do varu. Snižte na mírný var, odstraňujte pěnu z povrchu a vařte 15 minut, jen až čočka změkne. Sceďte ji a propláchněte, pak nechte vychladnout.
  2. Ve velké nepřilnavé pánvi rozehřejte 1 lžíci olivového oleje. Smažte na něm při středním stupni cibuli 5 minut, až změkne, ale nezabarví se. Přidejte zbylý olej a nakrájené houby a smažte ještě 15–20 minut, až se houby rozdusí a v pánvi nezbude žádná tekutina. Přidejte česnek, tymián a petržel a smažte ještě minutu, až se česnek rozvoní. Přidejte balzamikový ocet a sundejte z plotýnky.
  3. Houbovou směs, vychladlou čočku, strouhanku a droždí dejte do robotu a dobře osolte a opepřete. Pulzy opatrně rozmixujte, aby směs držela pohromadě, ale měla hrubší strukturu.
  4. Směs nechte 5 minut chladnout. Z vychladlé vytvarujte 4 stejně velké placičky a přikryté je nechte 30 minut chladit, aby zpevněly.
  5. Pánev vytřete kuchyňským papírem. Rozehřejte v ní trochu oleje a na středním stupni opékejte burgery 3–4 minuty z každé strany, až budou zlatohnědé a propečené. Podávejte je v celozrnných žemlích s doplňky podle vaší chuti.
Čočkové burgery s houbami
Autor: Máme doma vegana Čočkové burgery s houbami

reklama

Máme doma vegana

Když se někdo z členů rodiny rozhodne přejít na veganské stravování, nemusí to znamenat větší zátěž při přípravě rodinných jídel ani ošklíbání „masožravců“ nad talířem s večeří. Kuchařka Máme doma vegana přináší svěží, zdravé recepty na jídla připravovaná z rostlinných surovin, které se dají snadno upravit tak, aby vyhovovala i pojídačům masa a vegetariánům, případně může být inspirací pro rodiny, které přecházejí na flexitariánství. Najdete tu pokrmy na každý den a pro každého, od snídaní přes svačiny k hlavním chodům a lahodným dezertům, s nutričními tipy a flexibilními možnostmi – to všechno z knihy Máme doma vegana dělá nepostradatelnou kuchařku pro 21. století.

Vydalo nakladaelství Esence.

Související témata: Burger , čočka , vegan , veganské recepty , portobello , Hlavní jídla