Suroviny
- červená cibule (velká) 2 ks
- mrkev 2 ks
- česnek 4 stroužky
- zázvor (čerstvý) 5 g
- červená čočka 250 g
- zeleninový vývar 700 ml
- kari koření 2 lžičky
- římský kmín (mletý) 2 lžičky
- kokosové mléko 200 ml
- listový špenát 70 g
- limetková šťáva z 1 limety
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- rýže (dušená, k podávání)
- sezamová semínka (k podávání)
- koriandr (k podávání)
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 200 °C. Připravte si větší hrnec, který lze dát do trouby (nebo zapékací formu o rozměrech 20 × 20 cm).
- Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno, mrkev očistěte a nakrájejte na kostičky. Česnek oloupejte a podrťte nožem nahrubo, zázvor nasekejte najemno.
- Do hrnce vsypte čočku, zalijte ji vývarem, přidejte mrkev, cibuli, česnek, zázvor, kari koření a římský kmín. Osolte, opepřete a promíchejte. Přiklopte a nechte dusit 25–30 minut v předehřáté troubě.
- Jakmile čočka změkne, přilijte k ní kokosové mléko, promíchejte, přiklopte a pečte ještě 5–10 minut. Vmíchejte špenát, zastříkněte limetkou, promíchejte a podávejte s rýží, sezamem a nasekaným koriandrem.
Vyzkoušejte další recepty z červené čočky