Masové kuličky
- fenyklová semínka 1 lžíce
- šalotka (oloupaná a nahrubo nasekaná) 1 ks
- česnek (oloupaný a nahrubo nasekaný) 2 stroužky
- chilli (chilli vločky) 1 lžička
- vejce 1 ks
- rajský protlak 3/4 lžíce
- mleté vepřové maso 400 g
- pancetta (na tenké plátky) 100 g
- hladkolistá petržel (najemno nasekaná ) 1/2 lžíce + na podávání
- olivový olej 3 lžíce
- čerstvě namletý pepř (černý )
- sůl
Čočka
- olivový olej 60 ml + na podávání
- česnek (oloupaný a rozmáčknutý nožem) 3 stroužky
- šalotka (oloupaná a najemno nasekaná) 2 ks
- bobkový list 2 ks
- šalvěj (najemno nasekaná) 2 lístky + na podávání
- sušené houby 15 g
- zelená čočka (francouzská ) 180 g
- bílé víno 250 ml
- zeleninový vývar 500 ml
- hladkolistá petržel (najemno nasekaná ) 2 lžíce
- čerstvě namletý pepř (černý )
- sůl
Postup přípravy
- Nejdříve si připravte masové kuličky. Fenyklová semínka opražte, poté je rozdrťte v hmoždíři najemno. Spolu se šalotkou, česnekem, chilli vločkami, vejcem a rajčatovým protlakem je vložte do mixéru a rozmixujte na pastu.
- Mleté maso dejte do mísy, přidejte fenyklovou pastu, najemno nakrájenou pancettu, hladkolistou petrželku a prsty důkladně propracujte. Podle chuti osolte a opepřete. Naolejovanými prsty vytvarujte 12 kuliček o váze zhruba 50 g.
- Ve velké nepřilnavé pánvi rozehřejte na mírném plameni zhruba 1 ½ lžíce olivového oleje. Přidejte polovinu masových kuliček a opečte ze všech stran dozlatova. Opečené kuličky vyndejte děrovanou naběračkou, přidejte zbytek oleje a opečte zbytek kuliček. Kuličky vyndejte z pánve, zakryjte alobalem a udržujte v teple.
- Nyní si připravte čočku. Pánev vytřete papírovou utěrkou, přidejte 60 ml olivového oleje, rozmáčknuté stroužky česneku, najemno nasekanou šalotku, bobkové listy, šalvěj, sušené houby a ¾ lžičky soli.
- Opepřete a za stálého míchání restujte dozlatova. Jakmile získá šalotka zlatavou barvu, přidejte čočku, zvyšte plamen na maximum a podlijte vínem.
- Vařte zhruba 3 minuty, pak podlijte vývarem a 250 ml vody. Zmírněte plamen a na mírném plameni vařte zhruba 20 minut. Poté přidejte masové kuličky a nechte vařit zhruba dalších 10 minut.
- Podávejte zakápnuté olivovým olejem a posypané najemno nasekanou petrželkou a šalvějí.