Kde vzniká káva, která doprovází na cestách miliony lidí? Vydali jsme se do maďarské Polgárdi

Espresso pijí nejvíce v Maďarsku, Srbsku a na Slovensku. Latte zase vede u nás a třeba v Rumunsku. Každá země má své oblíbené způsoby, jak si kávu vychutnat na cestách, a proto se nabídka čerpacích stanic a bister mnohdy přizpůsobuje místnímu vkusu. Zrnka kávy ale dostávají svou finální podobu vždy v pražírně, a proto jsme se byli podívat právě do jedné takové v Maďarsku.

Náš den začal v Budapešti, konkrétně v budově MOL Campus, která je se svými 143 metry vůbec nejvyšším mrakodrapem ve městě i celé zemi. Náš cíl byl jasný – ochutnat co nejvíce hot-dogů a hlavně vypít co nejvíce hrnků kávy. Z Maďarska totiž pochází známá síť čerpacích stanic, která provozuje občerstvení Fresh Corner, populární zastávku při cestě po (nejen) českých silnicích a dálnicích.

Při našem objevování maďarského hlavního města a okolí jsme se podívali nejen do jedné z provozoven, kde na nás čekal i nečekaný snack v podobě rohlíku plněného Nutellou, ale také do pražírny kávy! Roastar ve městě Polgárdi, které je asi 80 km od Budapešti, se totiž stará o to, aby byly všechny pobočky regionu střední a východní Evropy zásobeny jejich vlastní praženou kávou.

Káva z Fresh Corneru je v Česku vcelku populární, a tak bylo zajímavé nahlédnout „pod pokličku“ celého procesu a vyzkoušet různé druhy kávy. Budapešť je navíc město, které rozhodně stojí za návštěvu, takže kombinace pracovního a cestovatelského zážitku byla ideální.

Roastar: menší pražírna s velkým dosahem

Jak už bylo zmíněno, káva pro Fresh Corner se praží v jejich vlastní pražírně Roastar v Polgárdi. Ta sice není nijak obrovská, ale zásobuje celý region. Káva sem přijíždí nepražená z různých zemí (primárně z Brazílie, Ugandy, Kolumbie a Vietnamu), následně se zbavuje nečistot, praží, balí do sáčků se speciálním ventilem a poté expeduje dál do jednotlivých provozoven. V jedné dodávce jsou schopni odvézt 18–20 000 kg kávy!

Při návštěvě pražírny jsme měli možnost ochutnat kávu i díky tzv. cuppingu – degustaci čerstvě namletých a připravených černých káv. Ať už to byl single origin (čistá káva z jedné země), blend (mix z několika destinací) nebo premium z Brazílie. Pražírna je vybavena moderními stroji, díky kterým působí prostor možná lehce minimalisticky. A celý proces je navržen tak, aby káva putovala k zákazníkům co nejefektivněji. Prostorem pražírny nás provedla Anita Nagy-Bertók, instruktorka Specialty Coffee Association.

Dozvěděli jsme se, že v jedné várce zvládnou upražit 120 kg kávy nebo že samotné pražení trvá obvykle 12–15 minut při teplotě přibližně 200–220 °C, v závislosti na druhu kávy a požadovaném profilu.

„Mimochodem, věděli jste, že robusta obsahuje daleko vyšší % kofeinu než arabika? Je to tím, že roste v nižších nadmořských výškách a musí se vypořádat s větším množstvím škůdců. A s tím jí pomáhá právě kofein.“

Na místě jsme si mohli vychutnat espresso z pákového kávovaru a obdivovat Anitin latte art, díky kterému vypadá každé cappuccino opravdu luxusně. Během naší cesty jsme se pak také dozvěděli, že:

  • V roce 2024 prodal Fresh Corner 65 milionů šálků kávy v regionu střední a východní Evropy, konkrétně v Česku to bylo 12,5 milionu šálků.

  • V letošním roce to je zatím cca 50 milionů za celý region, z toho 9 milionů v Maďarsku.

  • Budapešťské vlakové nádraží má k dispozici vlastní kiosek s párky, kávou a dalším sortimentem.

  • A v Praze je nově otevřena pobočka Fresh Corner přímo na Václavském náměstí, která je určená pro místní i turisty.

Až se tedy příště budete zastavovat na pumpě a přemýšlet, odkud je zrovna vaše káva, díky nám už možná budete mít jasno.

Zdroj: autorský text

Tereza Pánková

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima


Přečtěte si také

Recepty

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů