Suroviny
- přepuštěné máslo (ghí máslo) 1 a 1/2 lžíce
- cibule (středně velká ) 1 ks
- mrkev (menší ) 2 ks
- celer 100 g
- hlíva ústřičná 100 g
- kari koření 1 lžička
- skořice 1/4 lžičky
- rajčatové pyré 2 lžíce
- zelená čočka 150 g
- vývar 1 l
- tymián (čerstvý ) 1 lžička
- citronová šťáva z 1/2 citronu
- pepř
- sůl 1 lžička
Podáváme s
- feta (či balkánským salátem a mátovými lístky/tymiánem)
Postup přípravy
- Čočku přesypejte do vody a nechte ji tam, dokud nepřijde její čas.
- Cibuli, 2 mrkve a 100 g celeru nakrájejte na malé kostičky (0,5–1 cm).
- V hlubokém hrnci rozpalte 1,5 lžíce ghí másla a orestujte kostičky zeleniny. Jakmile cibule zesklovatí, přimíchejte nasekanou hlívu, 1 lžičku kari a ¼ lžičky skořice, restujte další 1–2 minuty.
- Přilijte 1 l vývaru, přidejte 2 lžíce rajčatového protlaku, 150 g zelené čočky, 1 lžičku soli a špetku pepře.
- Promíchejte, přiveďte k varu a následně vařte dalších cca 25 minut. Zkontrolujte, zda je čočka a zelenina měkká.
- Dochuťte šťávou z citronu a čerstvým tymiánem. Podle potřeby dosolte.
- Na závěr ozdobte fetou a bylinkami.
Čočková polévka s hlívou 2 Zdroj: P&G Foodies