Suroviny
- zelená nebo hnědá čočka 250 g
- středně velká cibule 4 ks (700 g před oloupáním)
- hladká mouka 3 lžíce
- Slunečnicový olej asi 250 ml
- Kmín římský 2 lžičky
- celý koriandr 1,5 lžíce kuliček
- rýže Basmati 200 g
- Olivový olej 2 lžíce
- mletá kurkuma 1/2 lžičky
- mleté nové koření 1,5 lžičky
- mletá skořice 1,5 lžičky
- Cukr 1 lžička
- Voda 360 ml
- sůl a čerstvě namletý černý pepř
Postup přípravy
- Čočku dejte do rendlíku, přelijte velkým množstvím vody, přiveďte k varu a vařte 12 až 15 minut nebo až čočka změkne, ale zůstane ještě na skus pevná. Pak ji sceďte.
- Cibuli oloupejte, nakrájejte na tenká kolečka, dejte je na velký talíř, poprašte moukou a 1 lžičkou soli a rukama důkladně promíchejte. Ve středně velkém rendlíku s těžkým dnem rozehřejte na silném ohni slunečnicový olej. Vyzkoušejte teplotu kouskem cibule – musí prudce syčet. Zmírněte oheň na středně silný a opatrně (může prskat!) přidejte třetinu nakrájené cibule. Opékejte ji 5 až 7 minut za občasného zamíchání děrovanou lopatkou, dokud není krásně zlatohnědá a křupavá (teplotu upravujte, aby se cibule nesmažila příliš rychle a nespálila). Lopatkou přeneste cibuli do cedníku vyloženého papírovými utěrkami a posypte ještě trochou soli. Stejně osmažte zbývající dvě dávky cibule, podle potřeby přilijte olej.
- Rendlík od cibule vytřete a dejte do něho římský kmín a koriandr. Zahřejte na středně vysokou teplotu a semena pražte minutu nebo dvě. Potom přidejte rýži, olivový olej, kurkumu, nové koření, skořici, cukr, ½ lžičky soli a hodně černého pepře. Promíchejte, aby se rýže obalila olejem, a potom s vodou přidejte do uvařené čočky. Přiveďte k varu, přiklopte a vařte na velmi mírném stupni 15 minut.
- Rendlík odstavte, odklopte a rychle přikryjte utěrkou. Na utěrku položte poklici a nechte pokrm 10 minut rozležet. Nakonec přidejte do rýže s čočkou polovinu smažené cibule a opatrně promíchejte vidličkou. Pokrm navršte do mělké mísy a navrch upravte zbytek cibule.