Suroviny
- máslo 2 lžíce
- cibule 1 ks
- hladká mouka 2 lžíce
- vývar (nebo voda) 1 l
- zelená čočka 300 g
- brambory 2 ks
- mrkev 1 ks
- česnek 2–3 stroužky
- bobkový list 2 ks
- nové koření 3 kuličky
- majoránka (sušená) 1 lžička
- čerstvě namletý pepř
- sůl
Postup přípravy
- Čočku nechte přes noc namočenou ve vodě, aby nabobtnala.
- V hrnci s nepřilnavým dnem zpěňte na másle cibuli, zaprašte moukou a promíchejte. Přidejte mrkev, brambory, zalijte vodou, přidejte propláchnutou čočku a veškeré koření.
- Když jsou uvařené brambory, mrkev i čočka, prolisujte do polévky česnek, aby si zachoval svůj říz a cenné látky. Dochuťte promnutou majoránkou.
- Pokud chcete, můžete zahustit polévku tím, že ji částečně promixujete tyčovým mixérem.
PRIMA TIP: Na másle osmažte na kostičky nakrájené houstičky a dejte je na talíř před tím, než budete jíst.
Nechte se inspirovat i klasickým receptem na čočku na kyselo se sázeným vejcem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
Vyzkoušejte i další polévky z čočky
Vyzkoušejte i výtečnou polévku z červené čočky s rajčaty podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE