Najděte si recept
Na co máte chuť?

Poctivá čočková polévka
Není nad poctivou domácí polévku – mezi ty nej se řadí, alespoň podle nás, rozhodně čočková! ;) Čočka je totiž báječná surovina, kterou můžete snadno proměnit ve výtečná jídla, a právě ta klasická česká "čočkovka" je v našich jídelníčcích absolutní stálicí.
do 30 minut
4 porce
Suroviny (4 porce)
- Máslo 2 lžíce
- Cibule 1 ks
- hladká mouka 2 lžíce
- vývar nebo voda 1 l
- zelená čočka 300 g
- brambory 2 ks
- mrkev 1 ks
- Česnek 2–3 stroužky
- Bobkový list 2 ks
- nové koření 3 kuličky
- čerstvě mletý pepř
- Sůl
- sušená majoránka 1 lžička
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Čočku nechte přes noc namočenou ve vodě, aby nabobtnala.
- V hrnci s nepřilnavým dnem zpěňte na másle cibuli, zaprašte moukou a promíchejte. Přidejte mrkev, brambory, zalijte vodou, přidejte propláchnutou čočku a veškeré koření.
- Když jsou uvařené brambory, mrkev i čočka, prolisujte do polévky česnek, aby si zachoval svůj říz a cenné látky. Dochuťte promnutou majoránkou.
- Pokud chcete, můžete zahustit polévku tím, že ji částečně promixujete tyčovým mixérem.
- PRIMA TIP: Na másle osmažte na kostičky nakrájené houstičky a dejte je na talíř před tím, než budete jíst.
Máte rádi polévky z luštěnin? Vyzkoušejte také krémovou hrachovou polévku nebo vynikající a příjemně pikantní fazolovou polévku.
Češka z Česka vaří pro Čechy, Moravu i Slezsko
Na blogu Češka z Česka, který tvoří Jana Krátká, najdete recepty na jídla, která se od nepaměti připravují v naší zemi, místní suroviny, využití bylin, české zvyky a tradice, zajímavá místa Čech, Moravy a Slezska.
Nechte si připomenout něco z naší kultury, co možná už víte, nebo nevíte, nebo jste věděli a zapomněli…
• facebook @ceskazceska.cz
• Instagram @ceskazceska_blog