návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Mačkaná čočka puy se sezamovou pastou tahini a římským kmínem

2–4 porce
do 1 hodiny
Mačkaná čočka puy se sezamovou pastou tahini a římským kmínem
Mačkaná čočka puy se sezamovou pastou tahini a římským kmínem Autor: Ještě více hojnosti
Barevná čočka platí za moderní rychlovku s nekonečným množstvím úprav. V téhle verzi připomíná trochu teplý arabský hummus s měkkou cizrnou a syrovou cibulí. Kombinaci tmavé čočky a zářivých rajčat neodoláte na první pohled, navíc vás příjemně zasytí a variovat ho můžete různým kořením. Spojení se sezamovou pastou tahini je překvapivě harmonické. Podávejte jen s pita chlebem.

Postup

  1. Ve středně velkém hrnci přiveďte k varu vodu. Vsypte propláchnutou čočku a vařte ji 20–30 minut doměkka. Sceďte ji.
  2. Mezitím oloupejte rajčata. Slupku nařízněte do kříže, spařte je vroucí vodou, oloupejte je a dužinu nakrájejte na 1cm kostičky. Vejce uvařte natvrdo, od bodu varu to trvá zhruba 7 minut. Uvařená vejce slijte, přelijte studenou vodou, aby šla jednoduše oloupat a zbavte skořápky. Rozkrojte je na čtvrtky. 
  3. Ve velké hluboké pánvi rozehřejte na vyšším stupni máslo a olej. Česnek oloupejte a nakrájejte na plátky. Jakmile se máslo rozehřeje, přidejte česnek a kmín a zhruba 1 minutu je opékejte. 
  4. Vmíchejte rajčata, 20 g koriandru a uvařenou čočku a restujte několik minut. Přidejte sezamovou pastu tahini, citronovou šťávu a 70 ml vody s 1 lžičkou soli a pořádnou špetkou čerstvě umletého černého pepře. Snižte teplotu na střední a za stálého míchání vařte zhruba 5 minut do zhoustnutí. 
  5. Mačkadlem na brambory čočku nahrubo trochu rozmačkejte tak, aby některá zrnka zůstala celá a aby měl pokrm konzistenci husté kaše. Rozetřete ji na plochou servírovací mísu. Cibuli oloupejte, nakrájejte na tenké plátky a nasypte ji na čočku. Posypte zbývajícím koriandrem a zakápněte olivovým olejem. Mačkanou čočku podávejte teplou s vejci poprášenou mletou paprikou podle chuti.
Mačkaná čočka puy se sezamovou pastou tahini a římským kmínem
Mačkaná čočka puy se sezamovou pastou tahini a římským kmínem
Ještě více hojnosti

Ještě více hojnosti
Yotam Ottolenghi

Izraelský šéfkuchař Yotam Ottolenghi momentálně žije v britském Camdenu a vymýšlí recepty do svého sloupku v novinách Guardian nebo do televizních pořadů, ve kterých představuje inovativní zpracování zeleniny a použití koření tak, abyste s malým úsilím dosáhly velkého efektu. Jeho dobroty můžete ochutnat v proslulých londýnských lahůdkářstvích Ottolenghi
a v restauraci NOPI, nebo si je uvařit doma. Ve své kuchařce Ještě více hojnosti ukazuje překvapivé způsoby úpravy zeleniny a obilovin, jejichž zpracování a kombinace vytvářejí fantastické lahůdky poutající všechny smysly. Recepty komentuje krátkými příběhy o jejich vzniku či oblibě v rodině, u přátel či hostů v restauraci, vysvětluje použité suroviny i prozrazuje praktické tipy, a tak si kuchařku s chutí i jen přečtete. Ale nepustit se do vaření by byla věčná škoda. 
Vydalo nakladatelství Slovart. 
 
Související témata: čočka , luštěniny , Hlavní jídla , Izraelská kuchyně