Mačkaná čočka puy se sezamovou pastou tahini a římským kmínem
Zdroj: Ještě více hojnosti
Mačkaná čočka puy se sezamovou pastou tahini a římským kmínem
Zdroj:
Ještě více hojnosti
Barevná čočka platí za moderní rychlovku s nekonečným množstvím úprav. V téhle verzi připomíná trochu teplý arabský hummus s měkkou cizrnou a syrovou cibulí. Kombinaci tmavé čočky a zářivých rajčat neodoláte na první pohled, navíc vás příjemně zasytí a variovat ho můžete různým kořením. Spojení se sezamovou pastou tahini je překvapivě harmonické. Podávejte jen s pita chlebem.
2 porce
60 minut
izraelská
Postup přípravy
-
Ve středně velkém hrnci přiveďte k varu vodu. Vsypte propláchnutou čočku a vařte ji 20–30 minut doměkka. Sceďte ji.
-
Mezitím oloupejte rajčata. Slupku nařízněte do kříže, spařte je vroucí vodou, oloupejte je a dužinu nakrájejte na 1cm kostičky. Vejce uvařte natvrdo, od bodu varu to trvá zhruba 7 minut. Uvařená vejce slijte, přelijte studenou vodou, aby šla jednoduše oloupat a zbavte skořápky. Rozkrojte je na čtvrtky.
-
Ve velké hluboké pánvi rozehřejte na vyšším stupni máslo a olej. Česnek oloupejte a nakrájejte na plátky. Jakmile se máslo rozehřeje, přidejte česnek a kmín a zhruba 1 minutu je opékejte.
-
Vmíchejte rajčata, 20 g koriandru a uvařenou čočku a restujte několik minut. Přidejte sezamovou pastu tahini, citronovou šťávu a 70 ml vody s 1 lžičkou soli a pořádnou špetkou čerstvě umletého černého pepře. Snižte teplotu na střední a za stálého míchání vařte zhruba 5 minut do zhoustnutí.
-
Mačkadlem na brambory čočku nahrubo trochu rozmačkejte tak, aby některá zrnka zůstala celá a aby měl pokrm konzistenci husté kaše. Rozetřete ji na plochou servírovací mísu. Cibuli oloupejte, nakrájejte na tenké plátky a nasypte ji na čočku. Posypte zbývajícím koriandrem a zakápněte olivovým olejem. Mačkanou čočku podávejte teplou s vejci poprášenou mletou paprikou podle chuti.
Mačkaná čočka puy se sezamovou pastou tahini a římským kmínem 2
Zdroj: Ještě více hojnosti
Mačkaná čočka puy se sezamovou pastou tahini a římským kmínem 2
Zdroj:
Ještě více hojnosti