Yotam Ottolenghi

Mačkaná čočka puy se sezamovou pastou tahini a římským kmínem

Moje hodnocení
11x

Barevná čočka platí za moderní rychlovku s nekonečným množstvím úprav. V téhle verzi připomíná trochu teplý arabský hummus s měkkou cizrnou a syrovou cibulí. Kombinaci tmavé čočky a zářivých rajčat neodoláte na první pohled, navíc vás příjemně zasytí a variovat ho můžete různým kořením. Spojení se sezamovou pastou tahini je překvapivě harmonické. Podávejte jen s pita chlebem.

2 porce
60 minut
izraelská

Suroviny

Postup přípravy

  1. Ve středně velkém hrnci přiveďte k varu vodu. Vsypte propláchnutou čočku a vařte ji 20–30 minut doměkka. Sceďte ji.
  2. Mezitím oloupejte rajčata. Slupku nařízněte do kříže, spařte je vroucí vodou, oloupejte je a dužinu nakrájejte na 1cm kostičky. Vejce uvařte natvrdo, od bodu varu to trvá zhruba 7 minut. Uvařená vejce slijte, přelijte studenou vodou, aby šla jednoduše oloupat a zbavte skořápky. Rozkrojte je na čtvrtky.
  3. Ve velké hluboké pánvi rozehřejte na vyšším stupni máslo a olej. Česnek oloupejte a nakrájejte na plátky. Jakmile se máslo rozehřeje, přidejte česnek a kmín a zhruba 1 minutu je opékejte.
  4. Vmíchejte rajčata, 20 g koriandru a uvařenou čočku a restujte několik minut. Přidejte sezamovou pastu tahini, citronovou šťávu a 70 ml vody s 1 lžičkou soli a pořádnou špetkou čerstvě umletého černého pepře. Snižte teplotu na střední a za stálého míchání vařte zhruba 5 minut do zhoustnutí.
  5. Mačkadlem na brambory čočku nahrubo trochu rozmačkejte tak, aby některá zrnka zůstala celá a aby měl pokrm konzistenci husté kaše. Rozetřete ji na plochou servírovací mísu. Cibuli oloupejte, nakrájejte na tenké plátky a nasypte ji na čočku. Posypte zbývajícím koriandrem a zakápněte olivovým olejem. Mačkanou čočku podávejte teplou s vejci poprášenou mletou paprikou podle chuti.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Yotam Ottolenghi

Simple Yotam Ottolenghi

Snadné může znamenat superrychlé jídlo, které dáte na stůl za pár minut, nebo jen z několika surovin. Možná oceníte spíš to, že část přípravy můžete udělat několik hodin či dní předem a jídlo si tak rozvrhnout, nebo že většinu surovin najdete ve spíži. I rafinovaný okouzlující pokrm lze uvařit lehce a téměř bez práce. Stačí znát dobrý trik nebo správný postup. Myšlenka, že každý má jiný názor na to, co je snadné, je podstatou této knihy geniálního šéfkuchaře Yotama Ottolenghiho. „Knihou jsem tak nadšený proto, že je plná receptů, které jsou ještě nesporně, Ottolenghi‘, ale současně jsou snadné nejméně jedním (ale velmi často více než jedním) způsobem,“ říká o ní autor. Přesvědčit se můžete sami při přípravě zeleniny, příloh, hlavních chodů z rýže, obilovin či těstovin nebo masa, ryb či dezertů. 
Vydalo nakladatelství Slovart.


Přečtěte si také

Recepty