Těsto:
- hladká mouka 250 g
- máslo 125 g
- vejce 1 ks
- sůl 1 lžička
- mléko (trochu podle potřeby)
Náplň:
- máslo 50 g + na vymazání formy
- červená cibule 600 g
- kečup (např. Spak Master) 3 lžíce
- tymián (čerstvý) 10 snítek
- sůl
- pepř
- vejce 3 ks
- zakysaná smetana 2 lžíce
Osvědčené triky šéfkuchařů:
Cibuli restujte pomalu a s trpělivostí – čím déle, tím sladší a jemnější bude.
Těsto nechte alespoň 30 minut odpočinout v lednici, díky tomu se při pečení nerozteče a zůstane křehké.
Pokud chcete koláč ozvláštnit, přidejte trochu kozího sýra nebo slaniny. Chuť se krásně propojí s cibulí i tymiánem.
Koláč chutná výborně teplý i studený, a tak se skvěle hodí i do piknikového koše nebo jako lehká večeře k vínu.
Postup přípravy:
Do mísy prosejte mouku a smíchejte ji se solí. Přidejte na kousky nakrájené máslo a vejce. Vše důkladně propracujte, až vám vznikne hladké těsto bez hrudek. Podle potřeby můžete přidat mléko, záleží na konzistenci.
Těsto zabalte do potravinové fólie a dejte na 30 minut do chladu. Mezitím oloupejte cibule. Překrojte je na poloviny a nakrájejte na tenké plátky. V hlubší pánvi nechte rozpustit máslo.
Opečte na něm cibuli doměkka. Poté přidejte lístky tymiánu, kečup a promíchejte. Cibuli ještě krátce opékejte a poté ji jemně osolte a opepřete. Vychlazené těsto vyválejte a přendejte do máslem vymazané formy.
Vytvarujte okraje a přebytečné těsto seřízněte. Dno propíchněte na několika místech vidličkou a na těsto rovnoměrně rozložte cibulovou směs. Do misky vyklepněte vejce, přidejte zakysanou smetanu, trochu soli a prošlehejte. Hotovou směs nalijte na cibulovou náplň a koláč vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte asi 40 minut.
Zdroj: Spak
Další perfektní recept z francouzské kuchyně, kde nechybí cibule? Máme pro vás videorecept!
Kompletní recept najdete ZDE: Francouzská cibulačka