redakce Prima FRESH

Cibulový koláč krok za krokem – sytá svačina z červené cibule, kečupu a vajec

Moje hodnocení
0x

Víte, že cibulový koláč pochází původně z francouzského Alsaska? V této vinařské oblasti se tradičně pekl během podzimních slavností sklizně, kdy doprovázel první ochutnávky nového ročníku. Stal se symbolem domácí pohody a společných chvil u stolu. Z Alsaska se postupně rozšířil do Německa i Švýcarska a nakonec si našel cestu i do českých kuchyní. Díky své jednoduché přípravě a univerzálnosti se stal oblíbeným pokrmem, který zvládne upéct skoro každý. Navíc je nesmírně praktický – snadno se přenáší a chutná skvěle i studený. My pro vás máme tuto variaci do kulaté koláčové formy a navíc s použitím červené cibule!

8 porcí
90 minut
francouzská

Těsto:

Náplň:

Osvědčené triky šéfkuchařů:

  • Cibuli restujte pomalu a s trpělivostí – čím déle, tím sladší a jemnější bude.

  • Těsto nechte alespoň 30 minut odpočinout v lednici, díky tomu se při pečení nerozteče a zůstane křehké.

  • Pokud chcete koláč ozvláštnit, přidejte trochu kozího sýra nebo slaniny. Chuť se krásně propojí s cibulí i tymiánem.

  • Koláč chutná výborně teplý i studený, a tak se skvěle hodí i do piknikového koše nebo jako lehká večeře k vínu.

Postup přípravy:

  1. Do mísy prosejte mouku a smíchejte ji se solí. Přidejte na kousky nakrájené máslo a vejce. Vše důkladně propracujte, až vám vznikne hladké těsto bez hrudek. Podle potřeby můžete přidat mléko, záleží na konzistenci.

  2. Těsto zabalte do potravinové fólie a dejte na 30 minut do chladu. Mezitím oloupejte cibule. Překrojte je na poloviny a nakrájejte na tenké plátky. V hlubší pánvi nechte rozpustit máslo.

  3. Opečte na něm cibuli doměkka. Poté přidejte lístky tymiánu, kečup a promíchejte. Cibuli ještě krátce opékejte a poté ji jemně osolte a opepřete. Vychlazené těsto vyválejte a přendejte do máslem vymazané formy.

  4. Vytvarujte okraje a přebytečné těsto seřízněte. Dno propíchněte na několika místech vidličkou a na těsto rovnoměrně rozložte cibulovou směs. Do misky vyklepněte vejce, přidejte zakysanou smetanu, trochu soli a prošlehejte. Hotovou směs nalijte na cibulovou náplň a koláč vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte asi 40 minut.

Zdroj: Spak

Další perfektní recept z francouzské kuchyně, kde nechybí cibule? Máme pro vás videorecept!

Kompletní recept najdete ZDE: Francouzská cibulačka

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů