Suroviny
- vinná klobása 200 g
- přepuštěné máslo 1 lžíce
- cibule 1 ks
- mrkev (větší ) 1 ks
- celer 1/8 ks
- česnek 3 stroužky
- drcený kmín 1 lžička
- uzená paprika 1/2 lžičky
- hladká mouka 2 lžíce
- voda 1,5 litru
- brambory 3 ks
- čočka (drobnozrnná čočka (puy nebo horská)) 250 g
- bobkový list 4 ks
- saturejka (sušená ) 1 lžíce
- kadeřávek 2 velké listy
- bílý vinný ocet
- hladkolistá petržel
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Syrovou vinnou klobásu vymačkejte ze střívka po kouscích velikosti malého knedlíčku. V hrnci rozpalte přepuštěné máslo a knedlíčky orestujte dozlatova. Pak přihoďte na kostičky nakrájenou cibuli a restujte dosklovata.
- Přidejte na kousky nakrájenou mrkev, celer a nadrobno nasekaný česnek. Asi 3 minuty zarestujte, poté přisypte drcený kmín, uzenou papriku a hladkou mouku. Promíchejte, pár vteřin nechte koření rozvonět a zalijte horkou vodou. Metličkou rozmíchejte dohladka.
- Do hrnce přidejte brambory nakrájené na kostičky a probranou čočku. Osolte, opepřete, bobkové listy a saturejku. Vařte na mírném ohni a přikryté asi 25 minut, pak přidejte nasekaný kadeřávek bez košťálů a vařte dalších 5 minut.
- Nakonec dochuťte a šplíchněte vinný ocet. Nechte krátce převařit a přisypte nasekanou petržel.
PRIMA TIP: Kromě kadeřávku můžete použít i jinou listovou zeleninu. Hodí se mangold, špenát, kedlubnové listy nebo divoký (medvědí či podivný) česnek.
Hledáte raději klasiku? Uvařte si poctivou čočkovou polévku podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: Oblíbená čočková polévka má mnoho podob. Vyzkoušejte ty nejlepší recepty!