Suroviny
- vinná klobása 200 g
- přepuštěné máslo 1 lžíce
- cibule 1 ks
- mrkev (větší ) 1 ks
- celer 1/8 ks
- česnek 3 stroužky
- drcený kmín 1 lžička
- uzená paprika 1/2 lžičky
- hladká mouka 2 lžíce
- voda 1,5 litru
- brambory 3 ks
- čočka (drobnozrnná čočka (puy nebo horská)) 250 g
- bobkový list 4 ks
- saturejka (sušená ) 1 lžíce
- kadeřávek 2 velké listy
- bílý vinný ocet
- hladkolistá petržel
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Syrovou vinnou klobásu vymačkejte ze střívka po kouscích velikosti malého knedlíčku. V hrnci rozpalte přepuštěné máslo a knedlíčky orestujte dozlatova. Pak přihoďte na kostičky nakrájenou cibuli a restujte dosklovata.
- Přidejte na kousky nakrájenou mrkev, celer a nadrobno nasekaný česnek. Asi 3 minuty zarestujte, poté přisypte drcený kmín, uzenou papriku a hladkou mouku. Promíchejte, pár vteřin nechte koření rozvonět a zalijte horkou vodou. Metličkou rozmíchejte dohladka.
- Do hrnce přidejte brambory nakrájené na kostičky a probranou čočku. Osolte, opepřete, bobkové listy a saturejku. Vařte na mírném ohni a přikryté asi 25 minut, pak přidejte nasekaný kadeřávek bez košťálů a vařte dalších 5 minut.
- Nakonec dochuťte a šplíchněte vinný ocet. Nechte krátce převařit a přisypte nasekanou petržel.
PRIMA TIP: Kromě kadeřávku můžete použít i jinou listovou zeleninu. Hodí se mangold, špenát, kedlubnové listy nebo divoký (medvědí či podivný) česnek.
Hledáte raději klasiku? Uvařte si poctivou čočkovou polévku podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE