Suroviny
- cibule (větší) 1 ks
 - přepuštěné máslo (nebo extra panenský olivový olej) 2 lžíce
 - česnek 2 stroužky
 - mrkev (střední) 2 ks
 - rajčata 1 ks
 - brambory (střední) 1 ks
 - římský kmín 1 lžička
 - kurkuma 1 lžička
 - čočka (žlutá nebo červená) 500 g
 - voda (nebo vývar) 1,5 l
 - mořská sůl
 - pepř (čerstvě mletý pepř nebo chilli podle chuti)
 
Milovníci zdravého životního stylu můžou přisypat pražená semínka, třeba chia, dýňová nebo lněná...
Postup přípravy
- Na tuku orestujte dozlatova cibulku nakrájenou na kostičky. Když cibulka zkaramelizuje, přidejte česnek, koření a ještě minutku restujte.
 - Ke koření teď můžete přidat zbývající ingredience. To znamená všechnu zeleninu pokrájenou na kostičky a čočku. Zalijte vývarem nebo vodou, posolte a přiveďte k varu. Stáhněte výkon na minimum a přiklopené takto nechte jemně probublávat, dokud čočka nebude měkká, přibližně 15–20 minut.
 - Pomocí ponorného tyčového mixéru nebo blenderu polévku rozmixujte na jemné pyré, které dochuťte solí a pepřem, popřípadě, pokud je příliš husté, nařeďte vývarem nebo vodou. Servírujte posypané čerstvým koriandrem nebo hladkolistou petrželí spolu s citronem na přikyselení.