Suroviny
- černá čočka (beluga) 250 g
- mrkev (vetší) 1 ks
- celer (celer) 1/4 ks
- šalotka (velká) 1 ks
- bobkový list
- nové koření (celé)
- česnek 3 stroužky
- kurkuma 2 lžičky
- olivový olej (nebo přepuštěné máslo)
- hraška (na zahuštění)
- umeocet
- droždí (lahůdkové) 2 lžíce
- himalájská sůl
- čerstvě namletý pepř
Její delikátní chuť připomíná oříšky a klidně ji můžete při vaření osolit nebo ji při vaření podlévejte vývarem. Jeho chuť, stejně jako použité koření, čočka krásně natáhne do sebe a bude chutnat skvěle. Často se servíruje jako příloha k bělomasým rybám, s kterými výborně ladí. Se ztraceným vejcem bude báječným zpestřením zdravého jídelníčku.
Postup přípravy
- Na rozpáleném oleji orestujte postupně nadrobno nakrájený celer, mrkev a šalotku. Přidejte česnek, kurkumu a propláchnutou čočku. Podlijte horkou vodou (nebo vývarem, pokud máte), přihoďte bobkový list, nové koření a osolte. Pomalu duste doměkka, za případného podlití horkou vodou.
- Když je čočka měkká, zahustěte hraškou, ochuťte umeoctem, lahůdkovým droždím a čerstvě namletým pepřem.
- Servírujte s vajíčkem nebo bez, s chlebem nebo i bez chleba. Výborný a rychlý oběd.
Vyzkoušejte také recept na klasickou čočku na kyselo podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE