Suroviny
- čočka (velkozrnná, suchá) 200 g
- cibule (malá) 1 ks
- česnek 2 stroužky
- mrkev 1 ks
- majoránka 1 lžička
- kmín (mletý) 1/2 lžičky
- sůl 1 lžička
- pepř 1 špetka
- vejce 2 ks
- hladká mouka (pšeničná nebo špaldová) 4 lžíce
- strouhanka 4 lžíce
- řepkový olej
Postup přípravy
- Čočku namočte přes noc do studené vody, poté ji sceďte a propláchněte. Znovu zalijte vodou – tak, aby hladina byla jen nepatrně nad čočkou, a uvařte ji doměkka. Když se trochu rozvaří, nevadí. Hotovou totiž rozmixujete.
- Cibuli i česnek oloupejte a najemno nasekejte. Omytou a oloupanou mrkev nastrouhejte a společně s nakrájenou cibulí i česnekem přidejte k rozmixované čočce. Směs na karbanátky dochuťte majoránkou, kmínem, solí a pepřem, přidejte vejce a promíchejte. Zahustěte moukou a strouhankou.
- Z tuhé hmoty tvarujte malé karbanátky a ještě je lehce obalte ve strouhance. V pánvi zahřejte olej a karbanátky na něm za mírného probublávání pomalu smažte z obou stran dozlatova. Po usmažení je nechte okapat na ubrousku, aby se zbavily přebytečného tuku.
Vyzkoušejte také recept na výborné masové karbanátky podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Šťavnaté karbanátky jako od babičky