Suroviny
- hladká mouka 350 g
- moučkový cukr 210 g
- máslo 280 g
- citronová kůra
- mletá skořice 1/2 lžičky
- mletý hřebíček 1 špetka
- mleté vlašské ořechy 140 g
- žloutek 1 ks
Máslový krém
- vejce 2 ks
- cukr krystal 190 g
- máslo 85 g
- rum 20 ml
- máslo 500 g
Dokončení
Postup přípravy
Suroviny určené na těsto smíchejte a vypracujte do homogenní směsi. Těsto následně nechte odpočinout v chladu alespoň dvě hodiny.
Mezitím připravte máslový krém. Vejce vyšlehejte s cukrem ve vodní lázni, dokud se cukr nerozpustí a směs nezahřeje. Poté odstavte, přidejte 85 g másla a rum a nechte vychladnout. 500 g změklého másla vyšlehejte a postupně do něj přidávejte vychladlou žloutkovou směs. Šlehejte, dokud nevznikne hladký krém.
Těstem naplňte formičky ve tvaru rohlíčků a dejte péct do trouby předehřáté na 150 °C. Pečte do světle zlatavé barvy (zhruba 8–10 minut). Po upečení nechte vychladnout.
Po vychladnutí rohlíčky vyklopte z formiček a slepujte máslovým krémem vždy dva k sobě. Konce rohlíčků namočte do čokoládové polevy.
Bread Society láká na dokonalé pečivo
Zakladatelkou francouzské pekárny Bread Society je Lucie Caïs Steblová. Pečení se věnovala již od dětství, cenné zkušenosti následně získala pod vedením českých pekařských a cukrářských odborníků, jako jsou Helena Fléglová, Vlad Ryasnyy či Juliana Fircherová alias Maškrtnica, a při studiích na prestižní pekařské škole École Internationale de Boulangerie ve Francii. Základ nabídky pekárny tvoří kvasový chléb, bagety a další francouzské, ale i skandinávské a české sladké a slané pečivo. Pekárna se nachází ve zrekonstruovaných prostorách továrny Meopta, v přízemí budovy PARVI Cibulka v pražských Košířích.
Vyzkoušejte také klasické vanilkové rohlíčky podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Nejlepší vanilkové rohlíčky jako od babičky.
Tradiční české vánoční cukroví
Vůně vanilky, másla a oříšků k Vánocům prostě patří. K nejoblíbenějším druhům patří perníčky s medem, vanilkové rohlíčky a linecké cukroví, které nesmí chybět na žádném svátečním stole. Skvělou volbou jsou i plněné ořechy s krémem nebo vosí hnízda, která potěší milovníky nepečených sladkostí. Jemné sádlovky s marmeládou a tradiční Masarykovo cukroví připomenou poctivé recepty našich babiček. Pokud máte rádi výraznější chutě, vyzkoušejte marokánky s ořechy a čokoládou nebo měsíčky s citronovou polevou. A kdo chce mít hotovo raz dva, ocení šlehačkové cukroví z pěti surovin – jednoduché, křehké a dokonale vánoční. Další velkou porci nápadů na tradiční české cukroví najdete v našem speciálu.