Suroviny
- čočka (propláchnutá čočka Puy) 400 g
- zeleninový vývar 1 litr
- česnek (najemno nakrájený) 2 stroužky
- mangold (listy nakrájejte najemno, stonky nakrájejte na 2cm kostky) 750 g
- kopr (čerstvý, nahrubo nasekaný) 1 hrst
- jarní cibulka (najemno nakrájené) 2 ks
- feta (rozdrobený) 200 g
- extra virgin olivový olej
- citron (klínky citronu k podávání)
Postup přípravy
- V POMALÉM HRNCI: Do pomalého hrnce dejte čočku, vývar a česnek a vařte 3 hodiny na vysokém stupni, dokud čočka nezměkne. Přimíchejte mangold a vařte ještě 15 minut, dokud nezměkne.
- Osolte a opepřete, přidejte polovinu kopru, jarní cibulky a sýru feta. Ozdobte zbylým koprem, jarní cibulkou a sýrem feta. Podávejte zakápnuté olivovým olejem s klínky citronu.
- NA SPORÁKU: Do velkého hrnce dejte čočku, vývar a česnek a přiveďte k varu, poté snižte teplotu a nechte 15 minut mírně vařit, dokud čočka téměř nezměkne. Přimíchejte mangold, přiklopte pokličkou a vařte ještě 10 minut, dokud nezměkne. Osolte a opepřete, přidejte polovinu kopru, jarní cibulky a sýru feta.
- Ozdobte zbylým koprem, jarní cibulkou a sýrem feta. Podávejte zakápnuté olivovým olejem s klínky citronu.
Čočka s mangoldem, koprem a sýrem feta z pomalého hrnce Zdroj: Zdravá jídla z pomalého hrnce