Najděte si recept
Na co máte chuť?

Čočková polévka se špenátem a česnekovým jogurtem
Pochází ze Středního východu a je neobyčejně lahodná, ukrývá v sobě snad všechny chutě a vůně této rozmanité oblasti se skvělou kuchyní.
do 1 hodiny
6 porcí
Suroviny (6 porcí)
- Olivový olej 2 lžíce
- velká cibule nakrájená nadrobno 1 ks
- velká mrkev nakrájená nadrobno 1 ks
- česnek, rozdrcený 3 stroužky
- sušené drcené chilli papričky 1 lžička
- mletý římský kmín 2 lžičky
- mletá sladká paprika 2 lžičky + k podávání
- rajčatové pyré 1 lžíce
- červená čočka 250 g
- zeleninový vývar 1,5 litru
- cherry rajčátka na větvičce 3 větvičky
- listový špenát, propláchnutý, bez stonků 400 g
- sůl a čerstvě namletý pepř
- citron k podávání
Česnekový jogurt:
- Řecký jogurt 100 g
- česnek, rozdrcený 2 malé stroužky
- extra panenský olivový olej 1 lžíce
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Ve velkém hrnci rozehřejte olej, přidejte cibuli, mrkev, česnek, chilli a trochu soli a pepře. Přikryjte a na mírném stupni smažte 7 až 8 minut, až zelenina zvláční a rozvoní se.
- Hrnec odkryjte, přidejte mletý římský kmín a papriku a smažte několik vteřin, pak přidejte rajčatové pyré, čočku a vývar a uveďte do varu. Snižte příkon a mírným varem vařte 20 minut za občasného promíchání.
- Mezitím si připravte jogurt – všechny přísady promíchejte a podle chuti jogurt osolte.
- Do polévky vmíchejte rajčata a vařte ještě 5 minut. Osolte ji a opepřete. Špenátové listy stočte a nakrájejte na jemné proužky. Buď je vhoďte do horké polévky, nebo je rozdělte do misek a zalijte vroucí polévkou. Jakmile zvláční, posaďte nahoru bobek jogurtu, posypte trochou papriky a podávejte s dílky citronu k zakápnutí.