Suroviny
- olivový olej 2 lžíce
- cibule (velká,nakrájená nadrobno) 1 ks
- mrkev (velká,nakrájená nadrobno) 1 ks
- česnek ( rozdrcený) 3 stroužky
- chilli papričky (sušené drcené ) 1 lžička
- římský kmín (mletý ) 2 lžičky
- mletá sladká paprika 2 lžičky + k podávání
- rajčatové pyré 1 lžíce
- červená čočka 250 g
- zeleninový vývar 1,5 litru
- cherry rajčata (na větvičce) 3 větvičky
- listový špenát ( propláchnutý, bez stonků) 400 g
- citron (k podávání)
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Česnekový jogurt
- řecký jogurt 100 g
- česnek (rozdrcený) 2 malé stroužky
- extra virgin olivový olej 1 lžíce
Postup přípravy
- Ve velkém hrnci rozehřejte olej, přidejte cibuli, mrkev, česnek, chilli a trochu soli a pepře. Přikryjte a na mírném stupni smažte 7 až 8 minut, až zelenina zvláční a rozvoní se.
- Hrnec odkryjte, přidejte mletý římský kmín a papriku a smažte několik vteřin, pak přidejte rajčatové pyré, čočku a vývar a uveďte do varu. Snižte příkon a mírným varem vařte 20 minut za občasného promíchání.
- Mezitím si připravte jogurt – všechny přísady promíchejte a podle chuti jogurt osolte.
- Do polévky vmíchejte rajčata a vařte ještě 5 minut. Osolte ji a opepřete. Špenátové listy stočte a nakrájejte na jemné proužky. Buď je vhoďte do horké polévky, nebo je rozdělte do misek a zalijte vroucí polévkou. Jakmile zvláční, posaďte nahoru bobek jogurtu, posypte trochou papriky a podávejte s dílky citronu k zakápnutí.