Suroviny
- olivový olej 80 ml
- mrkev (jemně posekaná) 1 ks
- celer (jemně posekaný) 1 řapík
- cibule (jemně posekaná) 1 ks
- česnek (nakrájený na jemné plátky) 3 stroužky
- sladká paprika 1 lžička
- koření (Pav Bhaji Masala) 1/2 lžičky
- chilli papričky (podélně rozpůlená) 1 ks
- pepř (čerstvě namletý)
- vývar (kuřecí nebo zeleninový) 2 l
- zelená čočka 500 g
- slanina 300 g
- bylinky (bouquet garni - směs petrželky, majoránky, tymiánu a bobkového listu) 1 ks
Na krutony
- bageta (den stará) 1 ks
- olivový olej 50 ml
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 160 °C.
- V kastrolu rozehřejte olej a asi 10 minut na něm restujte mrkev, celer, česnek a cibuli doměkka. Přidejte papriku, Pav Bhaji a chilli papričku a čerstvě mletý pepř. Smažte minutu, než se koření rozvoní. Přidejte vývar, čočku, slaninu, bouquet garni a přiveďte k varu. Vařte pomalu asi 25 minut, než čočka změkne.
- Bouquet garni vyhoďte, slaninu vyndejte a nechte stranou. Dosolte a dopepřete podle chuti.
- Mezitím na plech rozložte plátky bagety, pokapejte je olivovým olejem a pečte v troubě dozlatova.
- Slaninu pokrájejte na „škvarky“ – kostičky, proužky, co je vám milejší, a opečte na pánvi dokřupava.
- Polévku rozdělte do misek, posypte slaninou, přidejte krutony a máte hotovo.
Vyzkoušejte také klasickou čočkovou polévku podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE