Martina Boledovičová, Martina Viktorie Kopecká

Novoroční čočka se sladkokyselou omáčkou a osmaženou cibulí

Moje hodnocení
6x

Novoroční tradice si žádá plný talíř čočky, aby se vás v novém roce držely peníze. Perfektně uvařená čočka je fantastické jídlo jen z mála surovin, přinášíme recept se sladkokyselou omáčkou, která čočku zahustí a hlavně skvěle dochutí.

4 porce
60 minut
česká

Suroviny

Sladkokyselá omáčka

Postup přípravy

  1. Čočku vyperte ve studené vodě a v hrnci zalijte vroucí, lehce osolenou vodou tak, aby byla pod hladinou.
  2. Zakrytou čočku zvolna vařte mírným varem, až změkne. Sceďte ji, osolte a vyklopte na horkou mísu. Nakrájejte cibuli na jemné proužky a na sádle ji do zlatova osmažte.
  3. Na omáčku si připravte ze sádla a mouky řidší zlatavou jíšku, nalijte na ni dvě lžíce studené vody a umíchejte ji dohladka. Vývar, cukr a vinný ocet přiveďte v kastrůlku k varu. Přidejte připravenou jíšku a nechte omáčku povařit, až zhoustne. Dochutťe, těsně před podáváním přidejte do omáčky uvařenou čočku a nechte chvíli prohřát.
  4. Podávejte se sázenými vejci, osmaženou cibulkou a kyselou okurkou.

PRIMA TIP: Původní recept pochází z Kuchařky první republiky.

Vyzkoušejte také recept na klasickou českou čočkovou polévku podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Martina Boledovičová, Martina Viktorie Kopecká

Vánoční tradinář Martina Boledovičová, Martina Viktorie Kopecká

Milovnice knih a ochránkyně lidových tradic se spojila s ochránkyní lidských duší a znalkyní tradic náboženských a vytvořily spolu krásnou publikaci, v níž se všechny tyto poznatky snoubí. Kniha vás provede zimním časem klidu přírody od posledních podzimních posvícení přes advent a přípravy na Vánoce, Štědrý den, vánoční svátky a přelom roku až do masopustu. Porozumíte tradičním zvykům, které můžete začlenit do oslav s rodinou, přáteli i sousedy. Kniha ale také ukazuje, jak využít klidu přírody, který nabízí temné dny a dlouhé noci na konci roku, pro svůj osobní čas, tvořit své další plány a radovat se z příchodu nového roku a světla.

Vydalo nakladatelství Smart Press.


Přečtěte si také

Recepty