Suroviny
Sladkokyselá omáčka
- sádlo 20 g
- hladká mouka 1 plná lžíce
- vývar 750 ml
- cukr 2 kostky
- bílý vinný ocet 3 lžíce
- sůl
Postup přípravy
- Čočku vyperte ve studené vodě a v hrnci zalijte vroucí, lehce osolenou vodou tak, aby byla pod hladinou.
- Zakrytou čočku zvolna vařte mírným varem, až změkne. Sceďte ji, osolte a vyklopte na horkou mísu. Nakrájejte cibuli na jemné proužky a na sádle ji do zlatova osmažte.
- Na omáčku si připravte ze sádla a mouky řidší zlatavou jíšku, nalijte na ni dvě lžíce studené vody a umíchejte ji dohladka. Vývar, cukr a vinný ocet přiveďte v kastrůlku k varu. Přidejte připravenou jíšku a nechte omáčku povařit, až zhoustne. Dochutťe, těsně před podáváním přidejte do omáčky uvařenou čočku a nechte chvíli prohřát.
- Podávejte se sázenými vejci, osmaženou cibulkou a kyselou okurkou.
PRIMA TIP: Původní recept pochází z Kuchařky první republiky.
Vyzkoušejte také recept na klasickou českou čočkovou polévku podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE