redakce Prima FRESH

Čočkové karbanátky s kořenovou kaší

Moje hodnocení
21x

Pokud máte dojem, že tohle jídlo potěší jen vegetariány, hluboce se mýlíte. Šťavnatost, křupavost, hloubka chuti i výskyt v předních gastronomických magazínech – že by tohle nebyly kýžené atributy z vyšších kulinárních pater?

8 porcí
30 minut

Karbanátky

Postup přípravy

  1. Na karbanátky nejprve a postupně v robotu rozsekejte cibuli, mrkev, česnek, ořechy a slunečnicová semínka a přesuňte je do velké mísy. Pak rozmixujte uvařenou čočku, ale ne úplně na kaši, a rovněž ji dejte do mísy.
  2. Přidejte lněná semínka, strouhanku, vejce prošlehaná s rajčatovou pastou a koření. Promíchávejte a postupně vmíchávejte mouku tak, aby vznikla hustá a dobře držící směs, z níž vytvarujte osm placek. Před podáváním je zvolna osmažte na rozehřátém oleji na středním stupni.
  3. Na kaši zalijte kousky zeleniny a brambor v hrnci vodou, osolte ji a uveďte do varu. Na středním stupni vařte asi 30 minut, až bude zelenina měkká. Vraťte ji do hrnce a nechte oschnout, asi 2 minuty, pak rozšlehejte nebo prolisujte a promíchejte s máslem. Kaši osolte a opepřete podle chuti.

PRIMA TIP: Luštěninové karbanátky jsou předmětem nekonečných variací a smyslem je, aby byly dobře ochucené a hlavně držely pohromadě, aniž by byly příliš suché. Tím se koneckonců od masových karbanátků neliší. Uvedený recept je jen jedním z mnohých a můžete si s ním různě pohrávat, nicméně je solidní, funguje a výborně chutná, oříšky a semínka mu dodávají nejen chuť, ale i křupavost, zatímco rozmixováním surovin dosáhnete jejich vláčnosti a lepivosti, kterou jistí vejce. Také kombinaci zeleniny a brambor v kaši můžete různě obměňovat, hodí se do ní třeba i sladké brambory, dýně či občas se objevující vodnice.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty