Karbanátky
- zelená čočka (uvařená,může být i konzervovaná) 2,5 hrnku
- cibule (malá, nakrájená nadrobno) 1 ks
- mrkev (nadrobno nakrájená) 2–3 ks
- česnek (rozdrcený) 2 stroužky
- vlašské ořechy (nahrubo nasekané ) 1 hrst
- slunečnicová semínka (nahrubo nasekaná ) 1 hrst
- lněná semínka 2 lžíce
- strouhanka 1 hrnek
- vejce (prošlehaná) 2 ks
- rajčatová pasta 2 lžíce
Postup přípravy
- Na karbanátky nejprve a postupně v robotu rozsekejte cibuli, mrkev, česnek, ořechy a slunečnicová semínka a přesuňte je do velké mísy. Pak rozmixujte uvařenou čočku, ale ne úplně na kaši, a rovněž ji dejte do mísy.
- Přidejte lněná semínka, strouhanku, vejce prošlehaná s rajčatovou pastou a koření. Promíchávejte a postupně vmíchávejte mouku tak, aby vznikla hustá a dobře držící směs, z níž vytvarujte osm placek. Před podáváním je zvolna osmažte na rozehřátém oleji na středním stupni.
- Na kaši zalijte kousky zeleniny a brambor v hrnci vodou, osolte ji a uveďte do varu. Na středním stupni vařte asi 30 minut, až bude zelenina měkká. Vraťte ji do hrnce a nechte oschnout, asi 2 minuty, pak rozšlehejte nebo prolisujte a promíchejte s máslem. Kaši osolte a opepřete podle chuti.
PRIMA TIP: Luštěninové karbanátky jsou předmětem nekonečných variací a smyslem je, aby byly dobře ochucené a hlavně držely pohromadě, aniž by byly příliš suché. Tím se koneckonců od masových karbanátků neliší. Uvedený recept je jen jedním z mnohých a můžete si s ním různě pohrávat, nicméně je solidní, funguje a výborně chutná, oříšky a semínka mu dodávají nejen chuť, ale i křupavost, zatímco rozmixováním surovin dosáhnete jejich vláčnosti a lepivosti, kterou jistí vejce. Také kombinaci zeleniny a brambor v kaši můžete různě obměňovat, hodí se do ní třeba i sladké brambory, dýně či občas se objevující vodnice.
Čočkové karbanátky s kořenovou kaší Zdroj: Marek Kučera