návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím

Indická rajčatová polévka s červenou čočkou

4 porce
do 1 hodiny
Indická rajčatová polévka s červenou čočkou
Autor: Petr Klíma Indická rajčatová polévka s červenou čočkou
Ne nadarmo se říká, že v jednoduchosti je síla. A je tomu tak i u této jemně pikantní polévky, která vás určitě zahřeje nejen na těle.
Reklama

Červená loupaná čočka je nejen zdravá, ale i krásně barevná a hotová vcukuletu. Nevařte ji doměkka, ale tak, aby byla polotvrdá. V horké polévce dojde a bude pak akorát na skus. Chcete-li zkrátit už tak bleskovou dobu vaření, namočte čočku na pár hodin do studené vody.

Další zajímavé podzimí recepty najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Podzimní číslo časopisu Prima FRESH

Vychutnejte si podzim plný barev, chutí a vůní s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Reklama

Postup

  1. Podle libosti namočte čočku na několik hodin do studené vody. Pak ji slijte a propláchněte čistou vodou.
  2. Cibuli a mrkev oloupejte a nakrájejte nadrobno. Celer nakrájejte na tenké plátky, papriku zbavte jádřince a nakrájejte na kostičky. V hrnci rozehřejte olej, vsypte cibuli a opékejte ji na středním stupni zhruba 2 minuty, až lehce zezlátne. Přisypte mrkev, celer a papriku a restujte ještě 1–2 minuty.
  3. Česnek oloupejte a nasekejte nadrobno, chilli papričku zbavte semínek a nakrájejte ji najemno. Přisypte k zeleninovému základu, vlijte protlak, přidejte strouhaný zázvor a promíchejte. Vsypte kari koření, zvyšte teplotu a zprudka opékejte zhruba 1 minutu.
  4. Zalijte vodou, přimíchejte polévkové koření, osolte a zahřívejte k varu. Povařte 15 minut, vsypte slitou čočku, ztlumte teplotu na mírnou a vařte, až čočka začne měknout, trvá to pár minut. Osolte, zastříkněte limetovou šťávou, zakryjte pokličkou a nechte 10 minut odpočívat. Posypte nasekaným koriandrem a podávejte.
Reklama

PRIMA TIP: Kvůli kyselosti protlaku se zelenina neuvaří úplně doměkka, v polévce bude na skus. Máte-li raději zeleninu měkčí, vařte ji déle, ale ztratí cenné vitaminy. Podle chuti můžete polévku zjemnit kokosovým mlékem nebo smetanou.

Indická rajčatová polévka s červenou čočkou  Foto: Indická rajčatová polévka s červenou čočkou; foto: Petr Klíma

Zeleninová kuchařka Foto:

Seznamte se: PETR KLÍMA

Osm let pracuje jako šéfkuchař dejvické restaurace Country Life, ve které vaří hlavně z farmářské zeleniny. Kromě kvality potravin dbá na jejich čerstvost, ale také lokálnost.

Propojuje kuchyni českou i světovou, kterou poznal při svých cestách po Novém Zélandu, krátké stáži ve Francii a především na britských ostrovech, kde strávil 5 let.

Vymyslel stovky zdravých receptů bez masa a plných zajímavých superpotravin, které můžete ochutnat v restauraci nebo je vyzkoušet díky jeho Zeleninové kuchařce nebo blogu www.greenwayfood.cz, kam většinu jídel i sám fotí.

Kuchařku vydalo nakladatelství Smart Press.

Související témata: Polévky , Indická kuchyně
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama