Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Jablka
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Jablka
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Recepty
Recepty
Petr Klíma
Pin it

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Indická rajčatová polévka s červenou čočkou

Indická rajčatová polévka s červenou čočkou

Indická rajčatová polévka s červenou čočkou Zdroj: Petr Klíma

  • Zavřít
Indická rajčatová polévka s červenou čočkou

Indická rajčatová polévka s červenou čočkou Zdroj: Petr Klíma

Moje hodnocení
26x

Ne nadarmo se říká, že v jednoduchosti je síla. A je tomu tak i u této jemně pikantní polévky, která vás určitě zahřeje nejen na těle.

4 porce
60 minut
indická
Seznam.cz banner

Suroviny

  • červená čočka (loupaná ) 120 g
  • cibule 1 ks
  • mrkev 1 ks
  • řapíkatý celer 2 řapíky
  • červená paprika 1 ks
  • olivový olej 4 lžíce
  • česnek 2 stroužky
  • chilli papričky (čerstvá,není nutné) 1/2 ks
  • rajčatový protlak (hustě redukovaný) 100 g
  • zázvor (čerstvě nastrouhaný ) 1 lžíce
  • kari koření 1 lžíce
  • voda 1,8 litru
  • polévkové koření 1 lžička
  • limetka 1 ks
  • koriandr (čerstvý,k podávání)
  • mořská sůl 1 lžička

Červená loupaná čočka je nejen zdravá, ale i krásně barevná a hotová vcukuletu. Nevařte ji doměkka, ale tak, aby byla polotvrdá. V horké polévce dojde a bude pak akorát na skus. Chcete-li zkrátit už tak bleskovou dobu vaření, namočte čočku na pár hodin do studené vody.

Další zajímavé podzimí recepty najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Vychutnejte si podzim plný barev, chutí a vůní s novým číslem časopisu Prima FRESH!
Novinky

Vychutnejte si podzim plný barev, chutí a vůní s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Postup přípravy

  1. Podle libosti namočte čočku na několik hodin do studené vody. Pak ji slijte a propláchněte čistou vodou.
  2. Cibuli a mrkev oloupejte a nakrájejte nadrobno. Celer nakrájejte na tenké plátky, papriku zbavte jádřince a nakrájejte na kostičky. V hrnci rozehřejte olej, vsypte cibuli a opékejte ji na středním stupni zhruba 2 minuty, až lehce zezlátne. Přisypte mrkev, celer a papriku a restujte ještě 1–2 minuty.
  3. Česnek oloupejte a nasekejte nadrobno, chilli papričku zbavte semínek a nakrájejte ji najemno. Přisypte k zeleninovému základu, vlijte protlak, přidejte strouhaný zázvor a promíchejte. Vsypte kari koření, zvyšte teplotu a zprudka opékejte zhruba 1 minutu.
  4. Zalijte vodou, přimíchejte polévkové koření, osolte a zahřívejte k varu. Povařte 15 minut, vsypte slitou čočku, ztlumte teplotu na mírnou a vařte, až čočka začne měknout, trvá to pár minut. Osolte, zastříkněte limetovou šťávou, zakryjte pokličkou a nechte 10 minut odpočívat. Posypte nasekaným koriandrem a podávejte.
Petr Klíma

Zdroj receptu

Petr Klíma

Smart Press Petr Klíma

Šéfkuchař oblíbené vegetariánské restaurace Country Life v pražských Dejvicích rád nakupuje na farmářských trzích, jezdí na české farmy, fotí proměnu semínka v rostlinu i pokrm, miluje experimentování v kuchyni a objevování nových chuťových kombinací. O všechna svá zjištění se dělí na blogu Greenwayfood.cz a v kuchařkách. Po Zeleninové z farmy přímo na váš stůl a Luštěninové se spoustou zeleniny představuje třetí – Obilovinou od polévek po dezerty. Kdo znáte Petra Klímu, už tušíte, že tohle není kniha o pečení, ale o nevšedním použití zdravých obilovin v jejich původní podobě a plných zdraví prospěšných látek. Rychle zjistíte, kolik lákavých pokrmů vykouzlíte z ječmene, jahel, pohanky, amarantu, špaldy, červené pšenice nebo různých druhů rýže. A kolik z těchto (pseudo)obilovin je vlastně bezlepkových.

Vydalo nakladatelství Smart Press.

Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky koření polévka mrkev paprika celer čočka jedlá rajčatová polévka chilli paprička kari koření

Návrhy pro vás

Kynutý hrnkový knedlík plněný trhaným kuřetem s paprikovou omáčkou podle Marka Fichtnera Omáčky

Kynutý hrnkový knedlík plněný trhaným kuřetem s paprikovou omáčkou podle Marka Fichtnera

Krvavé sušenkové prsty – děsivě sladká chuťovka na Halloween Sladké

Krvavé sušenkové prsty – děsivě sladká chuťovka na Halloween

Pikantní kuřecí játra – rychlá asijská inspirace plná zeleniny a výrazných chutí Maso

Pikantní kuřecí játra – rychlá asijská inspirace plná zeleniny a výrazných chutí

Staročeský bác neboli liťák – bramborová buchta naslano s uzeným masem Recepty

Staročeský bác neboli liťák – bramborová buchta naslano s uzeným masem

Krvavé poháry s kaki a tvarohem – sladká odměna na Halloween Sladké

Krvavé poháry s kaki a tvarohem – sladká odměna na Halloween

Pomalu pečená krkovice se zelím a jablky – šťavnaté maso v podzimním kabátku Maso

Pomalu pečená krkovice se zelím a jablky – šťavnaté maso v podzimním kabátku

Zelňačka s dýní, houbami a uzeným – sytá a hustá polévka pro chladné dny Polévky

Zelňačka s dýní, houbami a uzeným – sytá a hustá polévka pro chladné dny

Zapečené vepřové přírodní řízky se sýrem – jednoduchá a šťavnatá lahůdka k obědu Maso

Zapečené vepřové přírodní řízky se sýrem – jednoduchá a šťavnatá lahůdka k obědu


Přečtěte si také

Omáčky
Kynutý hrnkový knedlík plněný trhaným kuřetem s paprikovou omáčkou podle Marka Fichtnera

Kynutý hrnkový knedlík plněný trhaným kuřetem s paprikovou omáčkou podle Marka Fichtnera

Novinky
Halloween. Jediný den v roce, kdy můžete připravit hrozné jídlo a strávníci vás pochválí

Halloween. Jediný den v roce, kdy můžete připravit hrozné jídlo a strávníci vás pochválí

Soutěžící
Klára Kyselová miluje pivo, spánek a lenošení

Klára Kyselová miluje pivo, spánek a lenošení

Novinky
Halloweenský speciál: sladkosti, káva, tematické frappuccino i akce plné jídla a pití

Halloweenský speciál: sladkosti, káva, tematické frappuccino i akce plné jídla a pití

Prostřeno!
Připravujeme Prostřeno! ze severní Moravy. Soutěžící se pustí do zelných salátů

Připravujeme Prostřeno! ze severní Moravy. Soutěžící se pustí do zelných salátů

Sladké
Krvavé sušenkové prsty – děsivě sladká chuťovka na Halloween

Krvavé sušenkové prsty – děsivě sladká chuťovka na Halloween

Prostřeno!
Prostřeno: Fofrccino sypané bílou čokoládou

Prostřeno: Fofrccino sypané bílou čokoládou

Prostřeno!
Prostřeno: Parmazánové rizoto s panenkou

Prostřeno: Parmazánové rizoto s panenkou

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny
Lazy ravioli lasagna aneb líné lasagne s rajčatovou omáčkou a mletým masem
6

Lazy ravioli lasagna aneb líné lasagne s rajčatovou omáčkou a mletým masem

Pappardelle al Cinghiale – čerstvé pappardelle s pomalu dušeným ragú z divočáka podle restaurace Rossopomodoro Těstoviny

Pappardelle al Cinghiale – čerstvé pappardelle s pomalu dušeným ragú z divočáka podle restaurace Rossopomodoro

Těstoviny s cizrnou, špenátem a pecorinem – voňavý krabičkový oběd nejen do práce Těstoviny

Těstoviny s cizrnou, špenátem a pecorinem – voňavý krabičkový oběd nejen do práce

Sladké
Krvavé sušenkové prsty – děsivě sladká chuťovka na Halloween

Krvavé sušenkové prsty – děsivě sladká chuťovka na Halloween

Krvavé poháry s kaki a tvarohem – sladká odměna na Halloween Sladké

Krvavé poháry s kaki a tvarohem – sladká odměna na Halloween

Zamotaná jablková babka – vláčný kynutý moučník s voňavou jablečnou náplní Sladké

Zamotaná jablková babka – vláčný kynutý moučník s voňavou jablečnou náplní

Omáčky
Kynutý hrnkový knedlík plněný trhaným kuřetem s paprikovou omáčkou podle Marka Fichtnera

Kynutý hrnkový knedlík plněný trhaným kuřetem s paprikovou omáčkou podle Marka Fichtnera

Pikantní kuřecí játra – rychlá asijská inspirace plná zeleniny a výrazných chutí Maso

Pikantní kuřecí játra – rychlá asijská inspirace plná zeleniny a výrazných chutí

Staročeský bác neboli liťák – bramborová buchta naslano s uzeným masem Recepty

Staročeský bác neboli liťák – bramborová buchta naslano s uzeným masem

Maso
Pikantní kuřecí játra – rychlá asijská inspirace plná zeleniny a výrazných chutí

Pikantní kuřecí játra – rychlá asijská inspirace plná zeleniny a výrazných chutí

Staročeský bác neboli liťák – bramborová buchta naslano s uzeným masem Recepty

Staročeský bác neboli liťák – bramborová buchta naslano s uzeným masem

Pyttipanna – švédská klasika z jedné pánve ve stylu „co dům dal“ Zelenina

Pyttipanna – švédská klasika z jedné pánve ve stylu „co dům dal“

Nápoje
Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem Nápoje

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz? Nápoje
12

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz?

Ryby a mořské plody
Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček
5

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem Ryby a mořské plody
7

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami Saláty

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami

Polévky
Zelňačka s dýní, houbami a uzeným – sytá a hustá polévka pro chladné dny

Zelňačka s dýní, houbami a uzeným – sytá a hustá polévka pro chladné dny

Bílá fazolová polévka s křupavou slaninou – krémová klasika s voňavým rozmarýnem a kapkou bílého vína Polévky

Bílá fazolová polévka s křupavou slaninou – krémová klasika s voňavým rozmarýnem a kapkou bílého vína

Hovězí vývar z oháňky s parmezánovými knedlíčky – hřejivá miska polévky do chladných dnů Polévky

Hovězí vývar z oháňky s parmezánovými knedlíčky – hřejivá miska polévky do chladných dnů

Předkrmy a chuťovky
Duchové z listového těsta s pikantním kaki dipem – chuťovka jako stvořená pro Halloween

Duchové z listového těsta s pikantním kaki dipem – chuťovka jako stvořená pro Halloween

Žitné tortilly – zdravější základ pro svačinky do práce i rodinnou večeři Přílohy

Žitné tortilly – zdravější základ pro svačinky do práce i rodinnou večeři

Vaječný mini sendvič – jednohubka z vajec vařených natvrdo Předkrmy a chuťovky

Vaječný mini sendvič – jednohubka z vajec vařených natvrdo

Vegetariánské
Květák a dýně v kurkumové omáčce – vegetariánský oběd s asijským nádechem

Květák a dýně v kurkumové omáčce – vegetariánský oběd s asijským nádechem

Duchové z listového těsta s pikantním kaki dipem – chuťovka jako stvořená pro Halloween Předkrmy a chuťovky

Duchové z listového těsta s pikantním kaki dipem – chuťovka jako stvořená pro Halloween

Vegeburger s cuketou, avokádem a sýrem – lehká a svěží alternativa k masu Vegetariánské

Vegeburger s cuketou, avokádem a sýrem – lehká a svěží alternativa k masu

Sladké
Babiččiny jablečné řezy z litého těsta podle V kuchyni vždy otevřeno

Babiččiny jablečné řezy z litého těsta podle V kuchyni vždy otevřeno

Křehký ovocný závin s jablky, brusinkami a sušenými třešněmi – sladká vůně podzimu Sladké

Křehký ovocný závin s jablky, brusinkami a sušenými třešněmi – sladká vůně podzimu

Vrstvené jablečné řezy se skořicí: jednoduchý koláč bez hnětení a válení těsta Sladké

Vrstvené jablečné řezy se skořicí: jednoduchý koláč bez hnětení a válení těsta

Saláty
Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce Saláty

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem Maso

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem

Omáčky
Kynutý hrnkový knedlík plněný trhaným kuřetem s paprikovou omáčkou podle Marka Fichtnera

Kynutý hrnkový knedlík plněný trhaným kuřetem s paprikovou omáčkou podle Marka Fichtnera

Žitné tortilly – zdravější základ pro svačinky do práce i rodinnou večeři Přílohy

Žitné tortilly – zdravější základ pro svačinky do práce i rodinnou večeři

Konfitované kachní žaludky s ragú ze zelené čočky – delikatesa pro trpělivé gurmány Maso

Konfitované kachní žaludky s ragú ze zelené čočky – delikatesa pro trpělivé gurmány

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

Karibik před apokalypsou: Žena se bouře století, oko hurikánu Melissa překvapilo i vědce ON-LINE: Česko slaví státní svátek. Pavel jmenoval Bartovského generálem, povýšil osm mužů Tragédie na přejezdu v Čáslavi. Vlak srazil a usmrtil člověka, doprava na Kutnou Horu stojí

prima-zeny

Na Miu začíná padat podezření. Marek se snažil Sofii předat skrytou zprávu Kotek bojuje s živly. Voda neteče z kohoutku, ale střechou. Realita je krutá, říká Mia po vyřazení Marka vydírá Danielu: Věřím jí na sto procent, tvrdí zrádkyně

prima-zoom

Vydírání podnikatelů v SSSR Umírají kvůli parmezánu telata? Vegetariány pobouřila receptura oblíbeného sýra Vrah z jedné z nejděsivějších fotografií 20. století byl odhalen. „Posledního Žida z Vinnycji“ zabil učitel

prima-fresh

Kynutý hrnkový knedlík plněný trhaným kuřetem s paprikovou omáčkou podle Marka Fichtnera Halloween. Jediný den v roce, kdy můžete připravit hrozné jídlo a strávníci vás pochválí Halloweenský speciál: sladkosti, káva, tematické frappuccino i akce plné jídla a pití

prima-cool

Sydney Sweeney jako nová bondgirl? Největší akční nářez roku? Trailer drsné rubačky s 292 samuraji je naprosto vypiplaný Děsivý návrat klauna Pennywise: Čeští diváci jsou spokojení, trailer ukazuje další epizody

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Jak se bydlelo za první republiky: Stavěly se luxusní vily, ale ne každý měl vlastní postel Šimonská chladna přinášejí sychravo. Co napoví počasí 28. října o Vánocích? Domácí likéry z šípků, jeřabin a trnek: Lahodné nápoje s léčivými účinky

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.