Najděte si recept
Na co máte chuť?

Indická rajčatová polévka s červenou čočkou
Červená loupaná čočka je nejen zdravá, ale i krásně barevná a hotová vcukuletu. Nevařte ji doměkka, ale tak, aby byla polotvrdá. V horké polévce dojde a bude pak akorát na skus. Chcete-li zkrátit už tak bleskovou dobu vaření, namočte čočku na pár hodin do studené vody.
Další zajímavé podzimí recepty najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:
Suroviny (4 porce)
- červená loupaná čočka 120 g
- Cibule 1 ks
- mrkev 1 ks
- řapíkatý celer 2 řapíky
- červená paprika 1 ks
- Olivový olej 4 lžíce
- Česnek 2 stroužky
- čerstvá chilli paprička (není nutné) 1/2 ks
- rajčatový protlak (hustě redukovaný) 100 g
- čerstvě nastrouhaný zázvor 1 lžíce
- kari koření 1 lžíce
- Voda 1,8 litru
- polévkové koření 1 lžička
- mořská sůl 1 lžička
- Limeta 1 ks
- čerstvý koriandr k podávání
Postup
- Podle libosti namočte čočku na několik hodin do studené vody. Pak ji slijte a propláchněte čistou vodou.
- Cibuli a mrkev oloupejte a nakrájejte nadrobno. Celer nakrájejte na tenké plátky, papriku zbavte jádřince a nakrájejte na kostičky. V hrnci rozehřejte olej, vsypte cibuli a opékejte ji na středním stupni zhruba 2 minuty, až lehce zezlátne. Přisypte mrkev, celer a papriku a restujte ještě 1–2 minuty.
- Česnek oloupejte a nasekejte nadrobno, chilli papričku zbavte semínek a nakrájejte ji najemno. Přisypte k zeleninovému základu, vlijte protlak, přidejte strouhaný zázvor a promíchejte. Vsypte kari koření, zvyšte teplotu a zprudka opékejte zhruba 1 minutu.
- Zalijte vodou, přimíchejte polévkové koření, osolte a zahřívejte k varu. Povařte 15 minut, vsypte slitou čočku, ztlumte teplotu na mírnou a vařte, až čočka začne měknout, trvá to pár minut. Osolte, zastříkněte limetovou šťávou, zakryjte pokličkou a nechte 10 minut odpočívat. Posypte nasekaným koriandrem a podávejte.
PRIMA TIP: Kvůli kyselosti protlaku se zelenina neuvaří úplně doměkka, v polévce bude na skus. Máte-li raději zeleninu měkčí, vařte ji déle, ale ztratí cenné vitaminy. Podle chuti můžete polévku zjemnit kokosovým mlékem nebo smetanou.
Indická rajčatová polévka s červenou čočkou; foto: Petr Klíma
Seznamte se: PETR KLÍMA
Osm let pracuje jako šéfkuchař dejvické restaurace Country Life, ve které vaří hlavně z farmářské zeleniny. Kromě kvality potravin dbá na jejich čerstvost, ale také lokálnost.
Propojuje kuchyni českou i světovou, kterou poznal při svých cestách po Novém Zélandu, krátké stáži ve Francii a především na britských ostrovech, kde strávil 5 let.
Vymyslel stovky zdravých receptů bez masa a plných zajímavých superpotravin, které můžete ochutnat v restauraci nebo je vyzkoušet díky jeho Zeleninové kuchařce nebo blogu www.greenwayfood.cz, kam většinu jídel i sám fotí.
Kuchařku vydalo nakladatelství Smart Press.