Suroviny
- červená čočka 200 g
- vývar 1,2 litru
- klobása (bílé norimberské klobásky) 9 ks
- bílé zelí (nakládané) 160 g
- slaný lák (lák z nakládaného zelí) 6 lžic
- cibule (velká) 1 ks
- česnek 3 stroužky
- slanina 50 g
- řapíkatý celer (lze vynechat) 3 stonky
- brambory (větší) 1 ks
- máslo 50 g
- sůl 2 lžičky
- čerstvě namletý pepř
- bobkový list 1 ks
- tymián (čerstvý) 2 snítky
- majoránka (drcená) 2 lžičky
- drcený kmín 1 lžička
- mletá sladká paprika 1 lžička
- chilli papričky (podle chuti)
Postup přípravy
- Postavte vývar na plotýnku a nechte ho ohřívat. Oloupejte cibuli, česnek, bramboru a vypouklou stranu řapíkatého celeru. Nakrájejte cibuli nadrobno, zbytek zeleniny a slaninu na malé kostičky. Rozpusťte většinu másla v hrnci s nepřilnavým povrchem a orestujte slaninu, cibuli, brambory i celer. Prolisujte česnek a krátce ho opečte. Hlídejte, ať se nezačne připalovat a nezhořkne.
- Poté zalijte obsah hrnce horkým vývarem. Přiveďte k varu. Přeberte čočku, přisypte ji do hrnce a nechte asi 10–13 minut vařit. Rozmixujte polévku ponorným mixérem a vraťte ji na plotýnku.
- Zelí překrájejte na 1–2 cm dlouhé kousky. Přidejte ho do polévky i se dvěma lžícemi nálevu. Přidejte všechno koření a nechte ještě aspoň 15 minut provařovat, zkrátka dokud zelí nebude měkké.
- Klobásky pokrájejte na centimetrové válečky a na minimu másla je osmahněte dohněda vedle na pánvičce. Přidejte je do hrnce i s výpekem. Pár minut ještě vařte, ochutnávejte a dolaďujte. Pamatujte, že zítra z toho má být polévka, co vás postaví na nohy. Takže nezapomeňte na chilli.