Suroviny
- cibule 1 ks
- česnek 4 stroužky
- olivový olej 1 lžíce
- zázvor (čerstvý, nastrouhaný) 2 lžíce
- čočka (červená nebo žlutá ) 375 g
- koření garam másala 1 lžíce
- kari koření (mleté ) 1 lžíce
- římský kmín (mletý ) 1 lžička
- mletý koriandr 1 lžička
- hořčice (mletá ) 1 lžička
- kurkuma (mletá ) 1 lžička
- zeleninový vývar 1 litr
- drcená rajčata ( konzervovaná ) 425 g
- baby špenát (podle chuti) 150 g
- koriandr (čerstvý nebo hladkolistá petržel) 1 hrst
Postup přípravy
- Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. V pánvi rozehřejte olej, vsypte cibuli, česnek a zázvor a opékejte je na středním stupni doměkka, asi 5 minut.
- Čočku přeberte a propláchněte ve vodě.
- Opečenou voňavou cibulovou směs přesypte do menšího pomalého hrnce (o objemu 4,5 l), přidejte čočku, koření, vývar a rajčata. Promíchejte, zakryjte poklicí a vařte 3–4 hodiny na vysoký stupeň nebo 6–8 hodin na nízký stupeň.
- Pokud chcete, můžete na posledních pět minut vaření přimíchat do dhálu špenát a zlehka povařit.
- Koriandr nebo petrželku nasekejte nadrobno, nasypte na dhál a ihned podávejte.
Indický dhál z červené čočky z pomalého hrnce Zdroj: Největší dobroty z pomalého hrnce