Suroviny
- extra virgin olivový olej 3 lžíce + na pokapání
- cibule (velká, oloupaná a nakrájená) 1 ks
- česnek (nakrájený nadrobno) 3 stroužky
- mrkev (očištěná a nakrájená nadrobno) 2 ks
- oregano (sušené ) 3 lžičky
- římský kmín 1,5 lžičky
- sušený rozmarýn 1 lžička
- paprika (paprikové vločky) 1/2 lžičky
- krájená rajčata (konzervovaná) 200 ml
- drůbeží vývar 2 litry
- červená čočka (propláchnutá a scezená) 250 g
- citronová kůra z 1 citronu
- citronová šťáva ze 2 citrónů
- hladkolistá petržel (nasekaná) 1 hrst
- feta (rozdrobený sýr feta na dokončení)
- sůl
Postup přípravy
- Rozehřejte olej v hrnci, přidejte cibuli, mrkev a česnek. Za promíchávání smažte asi 3 až 4 minuty. Přidejte koření, promíchávejte a chvilku smažte, až se rozvoní.
- Přidejte rajčata, trochu je podrťte, zalijte vývarem a vsypte čočku. Osolte, uveďte do varu, snižte teplotu a na mírném stupni vařte 15 až 20 minut, až bude čočka úplně měkká.
- Polévku nechte trochu vychladnout a pak ji rozmixujte několika pulzy, až dosáhnete požadované konzistence.
- Polévku pak znovu prohřejte, dochuťte ji citronovou kůrou a šťávou a posypte petrželkou. Podávejte ji zakapanou olivovým olejem a posypanou kousky fety.
PRIMA TIP: Červená čočka patří k nejrychleji měknoucím, stačí jí zhruba čtvrt hodina. Nejdéle se vaří klasická „talířkovitá“ zelenohnědá čočka, asi 45 minut. U luštěnin s tvrdou vnitřní slupkou jako jsou fazole a hrách je doba varu delší, obvykle okolo hodiny za předpokladu, že jste luštěniny předem na několik hodin případně přes noc nechali namočené.
Červená čočková polévka po řecku Zdroj: Marek Kučera