reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Červená čočková polévka po řecku
Autor: Marek Kučera Červená čočková polévka po řecku

Červená čočková polévka po řecku

Hodnoceno: 5x
Přestože máme červenou čočku spojenou spíš s indickou kuchyní, v oblibě je v řadě jižních zemí, jak dokazuje tento recept vonící Řeckem.
do 30 minut
6 porcí

reklama

Postup

  1. Rozehřejte olej v hrnci, přidejte cibuli, mrkev a česnek. Za promíchávání smažte asi 3 až 4 minuty. Přidejte koření, promíchávejte a chvilku smažte, až se rozvoní.
  2. Přidejte rajčata, trochu je podrťte, zalijte vývarem a vsypte čočku. Osolte, uveďte do varu, snižte teplotu a na mírném stupni vařte 15 až 20 minut, až bude čočka úplně měkká.
  3. Polévku nechte trochu vychladnout a pak ji rozmixujte několika pulzy, až dosáhnete požadované konzistence.
  4. Polévku pak znovu prohřejte, dochuťte ji citronovou kůrou a šťávou a posypte petrželkou. Podávejte ji zakapanou olivovým olejem a posypanou kousky fety.

PRIMA TIP: Červená čočka patří k nejrychleji měknoucím, stačí jí zhruba čtvrt hodina. Nejdéle se vaří klasická „talířkovitá“ zelenohnědá čočka, asi 45 minut. U luštěnin s tvrdou vnitřní slupkou jako jsou fazole a hrách je doba varu delší, obvykle okolo hodiny za předpokladu, že jste luštěniny předem na několik hodin případně přes noc nechali namočené.

Červená čočková polévka po řecku
Autor: Marek Kučera Červená čočková polévka po řecku

Další neodolatelné recepty na polévky z luštěnin najdete v novém čísle časopisu Prima FRESH, které je v prodeji od 20. listopadu: 

Časopis Prima FRESH Vánoce 2020

Užijte si svátky plné pohody a skvělého jídla s novým číslem časopisu Prima FRESH!

reklama

Související témata: červená čočka , feta , Hlavní jídla , Řecká kuchyně