redakce Prima FRESH

Červená čočková polévka po řecku

Moje hodnocení
15x

Přestože máme červenou čočku spojenou spíš s indickou kuchyní, v oblibě je v řadě jižních zemí, jak dokazuje tento recept vonící Řeckem.

6 porcí
30 minut
řecká

Suroviny

Postup přípravy

  1. Rozehřejte olej v hrnci, přidejte cibuli, mrkev a česnek. Za promíchávání smažte asi 3 až 4 minuty. Přidejte koření, promíchávejte a chvilku smažte, až se rozvoní.
  2. Přidejte rajčata, trochu je podrťte, zalijte vývarem a vsypte čočku. Osolte, uveďte do varu, snižte teplotu a na mírném stupni vařte 15 až 20 minut, až bude čočka úplně měkká.
  3. Polévku nechte trochu vychladnout a pak ji rozmixujte několika pulzy, až dosáhnete požadované konzistence.
  4. Polévku pak znovu prohřejte, dochuťte ji citronovou kůrou a šťávou a posypte petrželkou. Podávejte ji zakapanou olivovým olejem a posypanou kousky fety.

PRIMA TIP: Červená čočka patří k nejrychleji měknoucím, stačí jí zhruba čtvrt hodina. Nejdéle se vaří klasická „talířkovitá“ zelenohnědá čočka, asi 45 minut. U luštěnin s tvrdou vnitřní slupkou jako jsou fazole a hrách je doba varu delší, obvykle okolo hodiny za předpokladu, že jste luštěniny předem na několik hodin případně přes noc nechali namočené.

Další neodolatelné recepty na polévky z luštěnin najdete v novém čísle časopisu Prima FRESH, které je v prodeji od 20. listopadu:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty