Najděte si recept
Na co máte chuť?

Červená čočková polévka po řecku
Přestože máme červenou čočku spojenou spíš s indickou kuchyní, v oblibě je v řadě jižních zemí, jak dokazuje tento recept vonící Řeckem.
do 30 minut
6 porcí
Suroviny (6 porcí)
- extra panenský olivový olej 3 lžíce + na pokapání
- velká cibule, oloupaná a nakrájená 1 ks
- česnek, nakrájený nadrobno 3 stroužky
- mrkev, očištěná a nakrájená nadrobno 2 ks
- sušené oregano 3 lžičky
- římský kmín 1,5 lžičky
- sušený rozmarýn 1 lžička
- paprikové vločky 1/2 lžičky
- konzervovaná krájená rajčata 200 ml
- drůbeží vývar 2 litry
- červená čočka, propláchnutá a scezená 250 g
- kůra z 1 a šťáva ze 2 citronů
- hladkolistá petržel, nasekaná 1 hrst
- rozdrobený sýr feta na dokončení
- sůl
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Rozehřejte olej v hrnci, přidejte cibuli, mrkev a česnek. Za promíchávání smažte asi 3 až 4 minuty. Přidejte koření, promíchávejte a chvilku smažte, až se rozvoní.
- Přidejte rajčata, trochu je podrťte, zalijte vývarem a vsypte čočku. Osolte, uveďte do varu, snižte teplotu a na mírném stupni vařte 15 až 20 minut, až bude čočka úplně měkká.
- Polévku nechte trochu vychladnout a pak ji rozmixujte několika pulzy, až dosáhnete požadované konzistence.
- Polévku pak znovu prohřejte, dochuťte ji citronovou kůrou a šťávou a posypte petrželkou. Podávejte ji zakapanou olivovým olejem a posypanou kousky fety.
PRIMA TIP: Červená čočka patří k nejrychleji měknoucím, stačí jí zhruba čtvrt hodina. Nejdéle se vaří klasická „talířkovitá“ zelenohnědá čočka, asi 45 minut. U luštěnin s tvrdou vnitřní slupkou jako jsou fazole a hrách je doba varu delší, obvykle okolo hodiny za předpokladu, že jste luštěniny předem na několik hodin případně přes noc nechali namočené.