Suroviny
- čočka (berglinsen, např. Menu Gold) 350 g
- zelenina (kořenová) 200 g
- tempeh (uzený) 200 g
- česnek 2 stroužky
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- slunečnicový olej
- hladkolistá petržel 1 hrst
- olivový olej 2 lžíce
- vejce 4 ks
- Horskou čočku uvařte podle návodu doměkka a slijte.
- Kořenovou zeleninu očistěte, nakrájejte na menší kousky a dejte pomalu restovat na rozehřátý slunečnicový olej. Poté přidejte tempeh nakrájený na kostky, nakrájený česnek a opět zarestujte. Dochuťte solí a pepřem.
- Zamíchejte s čočkou a prohřejte. Nakonec přidejte nakrájenou petrželku a dvě lžíce olivového oleje. Podávejte se zastřeným vajíčkem, které jemně dosolte a opepřete.
PRIMA TIP: Do základního receptu můžete přidat i oblíbené koření, hodí se například bylinky, saturejka nebo tymián. Pokud máte radši výraznější chutě, zkuste uzenou papriku nebo trochu čubrice. Skvělé je i orientální dochucení, v tom případě použijte mletý římský kmín, kari nebo kurkumu.
Inspirujte se dalším recepty z drobnozrnné čočky