Suroviny
- zelená čočka (v suchém stavu) 100 g
- ovesné vločky (jemné ) 80 g
- tofu (uzené ) 400 g
- mrkev 180 g
- bílá cibule 1 ks
- hladkolistá petržel 30 g
- česnek 3 stroužky
- vejce 3 ks
- majoránka (sušená) 2 lžíce
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 190 °C. Čočku dejte vařit do jemně osolené vroucí vody podle instrukcí na obalu (zelená čočka se většinou vaří 15–20 minut v cca 2násobném množství vody).
- Než se uvaří čočka, připravte si další ingredience. Ovesné vločky dejte do misky, zalijte je 2násobným množstvím vody a dejte zatím stranou. Tofu rozmixujte v mixéru nebo nastrouhejte na jemném struhadle, aby vznikla sypká hmota. Mrkev oloupejte a nastrouhejte najemno. Cibuli oloupejte a nasekejte najemno. Petrželovou nať rovněž nasekejte najemno. Česnek utřete.
- Uvařenou čočku sceďte a přemístěte do velké mísy. Poté slijte vodu z ovesných vloček, dlaní z nich vymačkejte zbytky vody a takto vyždímané vločky přidejte do mísy společně s tofu, nastrouhanou mrkví, nasekanou cibulí, petrželovou natí a utřeným česnekem. Následně do mísy přidejte vejce, majoránku, sůl a pepř a vše důkladně promíchejte.
- Nyní si nachystejte formu na biskupský chlebíček (30 cm × 10 cm) a vyložte ji pečicím papírem. Poté do formy přemístěte připravenou směs z mísy a na povrchu ji uhlaďte stěrkou. Formu vložte do předehřáté trouby a pečte cca 50–55 minut při 180–190 °C. Upečenou sekanou nechte ještě před podáváním dobře vychladnout, aby se vám lépe krájela.
PRIMA TIP: Sekanou podávejte s kváskovým chlebem namazaným hořčicí; my jsme přidali ještě kyselou okurku a na klínky nakrájenou červenou cibuli.
Bezmasá sekaná s tofu a čočkou 2 Zdroj: Jak jíme zdravě v létě