Bezmasá sekaná s tofu a čočkou

Moje hodnocení
6x

Sekaná je oblíbená jako nedělní oběd i jako studený nářez mezi dva krajíce chleba, který si můžete přibalit s sebou na cesty. Téhle dobroty se nemusíte vzdát, i když se snažíte omezit maso ve svém jídelníčku. Výtečnou variantu připravíte z tofu a čočky.

4 porce
90 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 190 °C. Čočku dejte vařit do jemně osolené vroucí vody podle instrukcí na obalu (zelená čočka se většinou vaří 15–20 minut v cca 2násobném množství vody).
  2. Než se uvaří čočka, připravte si další ingredience. Ovesné vločky dejte do misky, zalijte je 2násobným množstvím vody a dejte zatím stranou. Tofu rozmixujte v mixéru nebo nastrouhejte na jemném struhadle, aby vznikla sypká hmota. Mrkev oloupejte a nastrouhejte najemno. Cibuli oloupejte a nasekejte najemno. Petrželovou nať rovněž nasekejte najemno. Česnek utřete.
  3. Uvařenou čočku sceďte a přemístěte do velké mísy. Poté slijte vodu z ovesných vloček, dlaní z nich vymačkejte zbytky vody a takto vyždímané vločky přidejte do mísy společně s tofu, nastrouhanou mrkví, nasekanou cibulí, petrželovou natí a utřeným česnekem. Následně do mísy přidejte vejce, majoránku, sůl a pepř a vše důkladně promíchejte.
  4. Nyní si nachystejte formu na biskupský chlebíček (30 cm × 10 cm) a vyložte ji pečicím papírem. Poté do formy přemístěte připravenou směs z mísy a na povrchu ji uhlaďte stěrkou. Formu vložte do předehřáté trouby a pečte cca 50–55 minut při 180–190 °C. Upečenou sekanou nechte ještě před podáváním dobře vychladnout, aby se vám lépe krájela.

PRIMA TIP: Sekanou podávejte s kváskovým chlebem namazaným hořčicí; my jsme přidali ještě kyselou okurku a na klínky nakrájenou červenou cibuli.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Fitrecepty

Jíme zdravě Fitrecepty

Prakticky ukázat, že můžete dobře a chutně jíst, a přitom zhubnout i aktivně sportovat, stálo za nápadem a úspěšným blogem Fitrecepty tria Petra Nováka, Barbory Lundgren a Barbory Hlubučkové. Jejich poslední kuchařka se zaměřuje na podzimní sezonu a přináší nové nápady na zdravé, výživné, lahodné a zároveň zajímavé snídaně, obědy, večeře, svačiny i dezerty. Vedle 94 receptů v knize najdete i návod výživového poradce na vyvážený jídelníček. Zaujmou i neotřelé kombinace surovin, které však běžně seženete i zpravidla rychlá příprava pokrmů do 30 minuty.

Jimezdrave.cz


Přečtěte si také

Recepty