Najděte si recept
Na co máte chuť?

Bezmasá sekaná s tofu a čočkou
Suroviny (4–6 porce)
- zelená čočka v suchém stavu 100 g
- jemné ovesné vločky 80 g
- uzené tofu 400 g
- mrkev 180 g
- bílá cibule 1 ks
- hladkolistá petržel 30 g
- česnek 3 stroužky
- vejce 3 ks
- sušená majoránka 2 lžíce
- sůl a čerstvě namletý pepř
Postup
- Troubu předehřejte na 190 °C. Čočku dejte vařit do jemně osolené vroucí vody podle instrukcí na obalu (zelená čočka se většinou vaří 15–20 minut v cca 2násobném množství vody).
- Než se uvaří čočka, připravte si další ingredience. Ovesné vločky dejte do misky, zalijte je 2násobným množstvím vody a dejte zatím stranou. Tofu rozmixujte v mixéru nebo nastrouhejte na jemném struhadle, aby vznikla sypká hmota. Mrkev oloupejte a nastrouhejte najemno. Cibuli oloupejte a nasekejte najemno. Petrželovou nať rovněž nasekejte najemno. Česnek utřete.
- Uvařenou čočku sceďte a přemístěte do velké mísy. Poté slijte vodu z ovesných vloček, dlaní z nich vymačkejte zbytky vody a takto vyždímané vločky přidejte do mísy společně s tofu, nastrouhanou mrkví, nasekanou cibulí, petrželovou natí a utřeným česnekem. Následně do mísy přidejte vejce, majoránku, sůl a pepř a vše důkladně promíchejte.
- Nyní si nachystejte formu na biskupský chlebíček (30 cm × 10 cm) a vyložte ji pečicím papírem. Poté do formy přemístěte připravenou směs z mísy a na povrchu ji uhlaďte stěrkou. Formu vložte do předehřáté trouby a pečte cca 50–55 minut při 180–190 °C. Upečenou sekanou nechte ještě před podáváním dobře vychladnout, aby se vám lépe krájela.
PRIMA TIP: Sekanou podávejte s kváskovým chlebem namazaným hořčicí; my jsme přidali ještě kyselou okurku a na klínky nakrájenou červenou cibuli.
Jak jíme zdravě v létě
Průvodce zdravým létem se 103 chutnými recepty
Na první pohled je to kuchařka s recepty, které se nesou na vlně horkého léta. Když se ale podíváte pozorně, zjistíte, že držíte v rukou návod na zdravé stravování. Po 5 úspěšných kuchařkách se tým Jíme zdravě rozhodl udělat další krok a spojil se s odbornicí na výživu Michaelou Bebovou alias Biochemičkou. Dohromady vytvořili knihu, která vás zaujme minimalistickými, hravými fotografiemi a jednoduchým konceptem, který v sobě ukrývá celou řadu rad a tipů, jak jíst zdravě. Informace v jednotlivých kapitolách postupně vedou čtenáře k tomu, aby se naučil přemýšlet o skladbě jídla na talíři nebo velikosti porcí.
Pomocí kuchařky si sestavíte jídelníček nebo plán na vaření pro celou rodinu tak, aby byla vaše strava pestrá a opravdu vyvážená. V knize nechybí také nejčastější chyby a omyly, kterých se při přípravě a vaření jídla dopouštíme.