Čočková polévka s uzeným od Yotama Ottolenghiho

Moje hodnocení
5x

Běžná záležitost, řekněte si. Dokud si nepřečtete tenhle úžasný recept od Yotama Ottolenghiho.

8 porcí
120 minut

Suroviny

  • uzená kolínka 2 ks (celkem asi 1,7 kg)
  • velké mrkve, rozkrojené na čtvrtky 2 ks
  • oloupané velké cibule, jedna na čtvrtky, druhá na kostičky 2 ks
  • řapíkatý celer, rozkrojený na čtvrtiny 3 řapíky
  • celé nové koření 1 lžička kuliček
  • celý černý pepř 1/2 lžičky kuliček
  • olivový olej 2 lžíce
  • červené chilli papričky zbavené semínek a nakrájené nadrobno 2 ks
  • česnek rozdrcený 2 stroužky
  • rajčatová pasta 1 lžíce
  • červená čočka 350 g
  • uzená mletá paprika 2 lžičky
  • malé svitky skořice 2 ks
  • pomerančová kůra 4 proužky
  • pomerančová šťáva 200 ml (asi ze 3 pomerančů)
  • sůl a čerstvě namletý pepř

Dokončení

  • lehce podrcený kmín 2 lžičky
  • olivový olej 60 ml
  • hladkolistá petržel nakrájená nahrubo 30 g

Postup přípravy

  1. Uzené dejte do velkého hrnce spolu s mrkví, čtvrtkami cibule, celerem, kuličkami nového koření a pepře. Zalijte vodou a uveďte do varu. Příkon snižte a uzené zvolna vařte 3 hodiny, odstraňujte přitom pěnu a tuk z povrchu a je-li třeba, dolévejte vodu, aby bylo maso pokryté. Až bude maso téměř odpadávat od kostí, přesuňte ho do mísy a nechte vychladnout. Vývar přeceďte, zeleninu a koření vyhoďte.
  2. Velký hrnec postavte na středně vysoký stupeň, přidejte olej, nakrájenou cibuli a chilli papričku a smažte 7 minut za častého promíchávání, až cibule začne měknout a barvit se. Přidejte česnek a smažte 2 minuty, pak přidejte rajčatovou pastu, čočku, papriku, skořici, pomerančovou kůru a šťávu a 2-3 litry vývaru z masa, asi půl lžičky soli a hodně pepře. Uvedte do varu. Snižte příkon a nechte zvolna probublávat asi 15 minut, až bude čočka úplně měkká a polévka zhoustne.
  3. Na dokončení smažte kmín na oleji v pánvičce asi minutu, až kmín začne prskat. Sundete z plotýnky, vmíchejte petržel a trochu osolte. Maso oberte z kostí a nakrájejte nadrobno. Vsypte do polévky, prohřejte zhruba 5 minut, pak rozdělte do misky a podávejte zakapané ocuceným olejem.

Další super nápady na hřejivé husté polévky, které vám zpříjemní celou zimu, najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH

undefined

Přečtěte si také

Recepty