Suroviny
- vepřové uzené koleno 2 ks (celkem asi 1,7 kg)
- mrkev (velká, rozkrojená na čtvrtky) 2 ks
- cibule (velké, jedna na čtvrtky, druhá na kostičky) 2 ks
- řapíkatý celer (rozkrojený na čtvrtiny) 3 řapíky
- nové koření 1 lžička kuliček
- olivový olej 2 lžíce
- červené chilli papričky (zbavené semínek a nakrájené nadrobno) 2 ks
- česnek (rozdrcený) 2 stroužky
- rajčatový protlak 1 lžíce
- červená čočka 350 g
- mletá uzená paprika 2 lžičky
- celá skořice (malá) 2 ks
- pomerančová kůra 4 proužky
- pomerančová šťáva 200 ml (asi ze 3 pomerančů)
- černý pepř 1/2 lžičky kuliček
- čerstvě namletý pepř
- sůl
Dokončení
- drcený kmín 2 lžičky
- olivový olej 60 ml
- hladkolistá petržel (nakrájená nahrubo) 30 g
Postup přípravy
- Uzené maso dejte do velkého hrnce spolu s mrkví, čtvrtkami cibule, celerem, kuličkami nového koření a pepře. Zalijte vodou a uveďte do varu. Příkon snižte a uzené zvolna vařte 3 hodiny, odstraňujte přitom pěnu a tuk z povrchu a je-li třeba, dolévejte vodu, aby bylo maso pokryté. Až bude maso téměř odpadávat od kostí, přesuňte ho do mísy a nechte vychladnout. Vývar přeceďte, zeleninu a koření vyhoďte.
- Velký hrnec postavte na středně vysoký stupeň, přidejte olej, nakrájenou cibuli a chilli papričku a smažte 7 minut za častého promíchávání, až cibule začne měknout a barvit se. Přidejte česnek a smažte 2 minuty, pak přidejte rajčatovou pastu, čočku, papriku, skořici, pomerančovou kůru a šťávu a 2-3 litry vývaru z masa, asi půl lžičky soli a hodně pepře. Uvedte do varu. Snižte příkon a nechte zvolna probublávat asi 15 minut, až bude čočka úplně měkká a polévka zhoustne.
- Na dokončení smažte kmín na oleji v pánvičce asi minutu, až kmín začne prskat. Sundete z plotýnky, vmíchejte petržel a trochu osolte. Maso oberte z kostí a nakrájejte nadrobno. Vsypte do polévky, prohřejte zhruba 5 minut, pak rozdělte do misky a podávejte zakapané ocuceným olejem.
Čočková polévka s uzeným od Yotama Ottolenghiho Zdroj: Marek Kučera
Vyzkoušejte další recepty na hřejivou čočkovou polévku