Houbová sekaná z čočky
Zdroj: Kuchařka pro moderní babičku
Houbová sekaná z čočky
Zdroj:
Kuchařka pro moderní babičku
Téměř nepoznáte, že neobsahuje maso. Luštěniny jsou přirozeným zdrojem bílkovin, postupně uvolňují energii a obsahují mnoho zdraví prospěšných látek. Je tedy škoda, že se v našem jídelníčku neobjevují častěji. Až vyzkoušíte tento recept, možná se to u vás doma změní. Stejným způsobem lze připravit i karbanátky nebo burger, které opečete na pánvi nebo v troubě. Hnědou čočku obměňte za červenou čočku, žlutý hrách, cizrnu či barevné fazole.
Postup přípravy
-
Čočku namočte den předem. Vodu slijte, přilijte novou a uvařte čočku podle návodu na obalu hodně doměkka, trvá to obvykle 1 hodinu.
-
Mezitím nalámejte houby na menší kousky a zalijte je teplou vodou. Vločky rozmixujte v mixéru do konzistence hrubé mouky. Mrkev oloupejte a nastrouhejte nahrubo.
-
Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. V pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje, vsypte cibuli a opékejte ji pár minut, až zesklovatí. Přidejte česnek, restujte 30 vteřin a přidejte mrkev a slité houby. Osolte, opepřete, přiklopte a duste 10–15 minut. Odklopte a nechte vyvařit vzniklou tekutinu.
-
Petrželku nasekejte nadrobno. Uvařenou čočku slijte, promíchejte se zeleninou, petrželkou, vločkami a vejcem a dochuťte hořčicí, majoránkou, solí a pepřem. Nechte alespoň 30 minut odstát, aby vločky nasákly tekutinu a zafungovaly jako pojidlo, jinak by se sekaná mohla po upečení rozpadat.
-
Troubu předehřejte na 180 °C. Úzkou hranatou pečicí formu (jako na biskupský chlebíček) vymažte olejem nebo vyložte pečicím papírem. Směs přesuňte do formy nebo ji vytvarujte jako bochánek sekané (možná bude třeba přidat trochu mletých vloček nebo strouhanky) a pečte v předehřáté troubě 45 minut, až zezlátne a zpevní.
-
Upečenou sekanou vytáhněte z trouby, ale nechte ji ještě 10 minut stát ve formě. Opatrně vyklopte a nakrájejte na plátky. Podávejte se zeleninovým salátem a čerstvým pečivem nebo vařenými bramborami.
Houbová sekaná z čočky
Zdroj: Kuchařka pro moderní babičku
Houbová sekaná z čočky
Zdroj:
Kuchařka pro moderní babičku