Suroviny
- čočka (hnědá ) 250 g
- sušené houby 1 hrst
- ovesné vločky (jemné ) 100 g
- mrkev 2–3 ks
- cibule 1 ks
- česnek 4 stroužky
- olivový olej 3 lžíce
- hladkolistá petržel 1 hrst
- vejce 1 ks
- plnotučná hořčice 3 lžíce
- majoránka (sušená ) 2 lžíce
- zelenina (zeleninový salát,k podávání)
- pečivo (čerstvé nebo vařené brambory k podávání)
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Čočku namočte den předem. Vodu slijte, přilijte novou a uvařte čočku podle návodu na obalu hodně doměkka, trvá to obvykle 1 hodinu.
- Mezitím nalámejte houby na menší kousky a zalijte je teplou vodou. Vločky rozmixujte v mixéru do konzistence hrubé mouky. Mrkev oloupejte a nastrouhejte nahrubo.
- Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. V pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje, vsypte cibuli a opékejte ji pár minut, až zesklovatí. Přidejte česnek, restujte 30 vteřin a přidejte mrkev a slité houby. Osolte, opepřete, přiklopte a duste 10–15 minut. Odklopte a nechte vyvařit vzniklou tekutinu.
- Petrželku nasekejte nadrobno. Uvařenou čočku slijte, promíchejte se zeleninou, petrželkou, vločkami a vejcem a dochuťte hořčicí, majoránkou, solí a pepřem. Nechte alespoň 30 minut odstát, aby vločky nasákly tekutinu a zafungovaly jako pojidlo, jinak by se sekaná mohla po upečení rozpadat.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Úzkou hranatou pečicí formu (jako na biskupský chlebíček) vymažte olejem nebo vyložte pečicím papírem. Směs přesuňte do formy nebo ji vytvarujte jako bochánek sekané (možná bude třeba přidat trochu mletých vloček nebo strouhanky) a pečte v předehřáté troubě 45 minut, až zezlátne a zpevní.
- Upečenou sekanou vytáhněte z trouby, ale nechte ji ještě 10 minut stát ve formě. Opatrně vyklopte a nakrájejte na plátky. Podávejte se zeleninovým salátem a čerstvým pečivem nebo vařenými bramborami.
Houbová sekaná z čočky Zdroj: Kuchařka pro moderní babičku