Kateřina Bednářová

Houbová sekaná z čočky

Moje hodnocení
10x

Téměř nepoznáte, že neobsahuje maso. Luštěniny jsou přirozeným zdrojem bílkovin, postupně uvolňují energii a obsahují mnoho zdraví prospěšných látek. Je tedy škoda, že se v našem jídelníčku neobjevují častěji. Až vyzkoušíte tento recept, možná se to u vás doma změní. Stejným způsobem lze připravit i karbanátky nebo burger, které opečete na pánvi nebo v troubě. Hnědou čočku obměňte za červenou čočku, žlutý hrách, cizrnu či barevné fazole.

4 porce
120 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Čočku namočte den předem. Vodu slijte, přilijte novou a uvařte čočku podle návodu na obalu hodně doměkka, trvá to obvykle 1 hodinu.
  2. Mezitím nalámejte houby na menší kousky a zalijte je teplou vodou. Vločky rozmixujte v mixéru do konzistence hrubé mouky. Mrkev oloupejte a nastrouhejte nahrubo.
  3. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. V pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje, vsypte cibuli a opékejte ji pár minut, až zesklovatí. Přidejte česnek, restujte 30 vteřin a přidejte mrkev a slité houby. Osolte, opepřete, přiklopte a duste 10–15 minut. Odklopte a nechte vyvařit vzniklou tekutinu.
  4. Petrželku nasekejte nadrobno. Uvařenou čočku slijte, promíchejte se zeleninou, petrželkou, vločkami a vejcem a dochuťte hořčicí, majoránkou, solí a pepřem. Nechte alespoň 30 minut odstát, aby vločky nasákly tekutinu a zafungovaly jako pojidlo, jinak by se sekaná mohla po upečení rozpadat.
  5. Troubu předehřejte na 180 °C. Úzkou hranatou pečicí formu (jako na biskupský chlebíček) vymažte olejem nebo vyložte pečicím papírem. Směs přesuňte do formy nebo ji vytvarujte jako bochánek sekané (možná bude třeba přidat trochu mletých vloček nebo strouhanky) a pečte v předehřáté troubě 45 minut, až zezlátne a zpevní.
  6. Upečenou sekanou vytáhněte z trouby, ale nechte ji ještě 10 minut stát ve formě. Opatrně vyklopte a nakrájejte na plátky. Podávejte se zeleninovým salátem a čerstvým pečivem nebo vařenými bramborami.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Kateřina Bednářová

Došel karamel Kateřina Bednářová

Žadoní-li vnoučata o muffiny, burger s trhaným masem, avokádový sendvič a další moderní jídla, která znají z oblíbených bister, ale babička o nich nikdy neslyšela, může si připadat trochu trapně. Tahle knížka jí odhalí chutě mileniálů a představí všechny ty moderní suroviny a způsoby přípravy. A protože babičky zpravidla umí dobře vařit, zvládnou srozumitelně popsané recepty na první pokus a zjistí, že jejich příprava je překvapivě rychlá i snadná. Dobré jídlo u babičky zůstává jistotou i v dnešní době posedlé zdravým životním stylem a tahle kniha uspokojí všechny.

Vydalo nakladatelství Došel karamel.


Přečtěte si také

Recepty