Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?
Nechte si zasílat newsletter plný sezónních receptů.
Najděte si recept
Na co máte chuť?

Vegan lilkové lasagne s čočkou a kešu sýrem
Pokud jste se zapojili do celosvětové výzvy Veganuary, která vybízí k tomu, aby co nejvíce lidí jedlo více rostlinné stravy, může se vám hodit další recept do sbírky. Lasagne jsou velmi oblíbené, jednoduše proto, že chutnají báječně. V této variantě jsou více rostlinné, ale na chuti jim to neubírá, spíše naopak.
do 1,5 hodiny
4 porce
Suroviny (4 porce)
- větší lilky 2 ks
- sůl
- olivový olej
- lístky špenátu 3 hrnky
Omáčka:
- uvařená čočka 1 a 1/2 hrnku
- olivový olej 1 lžíce
- šalotka 1 ks
- mrkev 1 ks
- řapíkatý celer 2 řapíky
- česnek 3 stroužky
- drcená rajčata 2 plechovky
- cukr 1 lžička
- lahůdkové droždí 2 lžíce
- sušené bylinky (oregano, bazalka, tymián) 1 lžíce
- sůl a čerstvě namletý pepř
- chilli podle chuti
Kešu sýr:
- kešu ořechy natural namočené na několik hodin ve vodě 1 hrnek
- tofu natural 400 g
- lahůdkové droždí 1/2 hrnku
- citronová šťáva 4 lžíce
- sušený česnek 1/2 lžičky
- sůl a čerstvě namletý pepř
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Troubu předehřejte na 180 ºC a dva velké plechy vyložte pečicím papírem. Lilky nakrájejte na tenké plátky a z obou stran osolte. Nechte 15 minut odležet a následně plátky vysušte pomocí papírové utěrky. Plátky lilku položte na plech a jemně pokapejte olivovým olejem. Pečte přibližně 15 minut.
- Mezitím připravte omáčku. V hluboké pánvi rozehřejte olivový olej a orestujte nadrobno nakrájenou šalotku. Přidejte nadrobno nakrájenou mrkev, celer a cukr a zvolna restujte dalších 10 minut. Do pánve přimíchejte drcená rajčata, promíchejte a pár minut povařte. Přidejte uvařenou čočku, rozmačkaný česnek, lahůdkové droždí a bylinky. Dochuťte pepřem, solí a chilli dle chuti.
- Kešu sýr připravte rozmixováním scezených kešu ořechů, tofu a lahůdkového droždí. Dochuťte citronovou šťávou, solí, pepřem a sušeným česnekem.
- Na dno zapékací nádoby dejte jednu naběračku omáčky a rovnoměrně rozetřete. Položte vrstvu plátků lilku, na kterou dejte vrstvu kešu sýra a posypejte čerstvým špenátem. Takto lasagne postupně vrstvěte, přičemž poslední vrstvou by měla být rajčatová omáčka.
- Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte přibližně 40 minut. Podávejte se salátem z čerstvé zeleniny.