Suroviny
- lilek (větší ) 2 ks
- olivový olej
- listový špenát 3 hrnky
- sůl
Omáčka
- čočka (uvařená ) 1 a 1/2 hrnku
- olivový olej 1 lžíce
- šalotka 1 ks
- mrkev 1 ks
- řapíkatý celer 2 řapíky
- česnek 3 stroužky
- drcená rajčata 2 plechovky
- cukr 1 lžička
- droždí (lahůdkové ) 2 lžíce
- bylinky (sušené bylinky (oregano, bazalka, tymián)) 1 lžíce
- chilli (podle chuti)
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Kešu sýr
- kešu (kešu ořechy natural namočené na několik hodin ve vodě) 1 hrnek
- tofu (natural) 400 g
- droždí (lahůdkové ) 1/2 hrnku
- citronová šťáva 4 lžíce
- sušený česnek 1/2 lžičky
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 ºC a dva velké plechy vyložte pečicím papírem. Lilky nakrájejte na tenké plátky a z obou stran osolte. Nechte 15 minut odležet a následně plátky vysušte pomocí papírové utěrky. Plátky lilku položte na plech a jemně pokapejte olivovým olejem. Pečte přibližně 15 minut.
- Mezitím připravte omáčku. V hluboké pánvi rozehřejte olivový olej a orestujte nadrobno nakrájenou šalotku. Přidejte nadrobno nakrájenou mrkev, celer a cukr a zvolna restujte dalších 10 minut. Do pánve přimíchejte drcená rajčata, promíchejte a pár minut povařte. Přidejte uvařenou čočku, rozmačkaný česnek, lahůdkové droždí a bylinky. Dochuťte pepřem, solí a chilli dle chuti.
- Kešu sýr připravte rozmixováním scezených kešu ořechů, tofu a lahůdkového droždí. Dochuťte citronovou šťávou, solí, pepřem a sušeným česnekem.
- Na dno zapékací nádoby dejte jednu naběračku omáčky a rovnoměrně rozetřete. Položte vrstvu plátků lilku, na kterou dejte vrstvu kešu sýra a posypejte čerstvým špenátem. Takto lasagne postupně vrstvěte, přičemž poslední vrstvou by měla být rajčatová omáčka.
- Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte přibližně 40 minut. Podávejte se salátem z čerstvé zeleniny.
Vegan lilkové lasagne s čočkou a kešu sýrem 2 Zdroj: ProVeg