Suroviny
- čočka (drobná Puy) 275 g
- vývar (zeleninový nebo kuřecí) 1500 ml
- tymián (čerstvý) 1 svazek
- kurkuma (mletá) 1,5 lžičky
- Kokosový olej 3 lžíce
- cibule 1 ks
- česnek 2 stroužky
- kardamom (mletý) 1/2 lžičky
- hřebíček (mletý) 1/4 lžičky
- skořice (mletá ) 1/4 lžičky
- muškátový oříšek 1 špetka
- kokosové mléko 250 ml
- špenát (nebo kapusta, najemno nakrájené)
Postup přípravy
- Propláchnutou čočku zalijte v hrnci vývarem, přidejte tymián a kurkumu a zvolna vařte, až čočka změkne – podle čerstvosti to bude trvat od 20 do 40 minut. Vyjměte tymián.
- Zatímco se čočka vaří, v pánvi rozehřejte máslo a smažte na něm cibuli, až zvláční, zezlátne a začne karamelizovat, trvá to asi 15 až 20 minut. Poprašte vším kořením a ještě 30 vteřin smažte, pak cibuli přesuňte do hrnce k čočce.
- Vlijte kokosové mléko, případně nakrájený špenát nebo kapustu a ještě 10 minut povařte. Polévku dochuťte a podávejte ji horkou.
Vyzkoušejte také klasickou čočkovou polévku podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE