Nikomu asi neunikly dohady o aktuálních cenách paprik, tudíž i výsledné ceně leča, které český národ miluje. Ze židle to zvedlo samozřejmě i politiky, kteří zmiňují, jak v předchozích letech a za jiných vlád bylo možné nakoupit papriky daleko levněji. Má to ale jeden háček!
Lečo v zimě nechte politikům! Raději vařte jako naše babičky ze zdravých a levných sezonních surovin
Kdo má opravdu rád lečo, moc dobře ví, že nejde o pokrm, který by se měl vařit zrovna v únoru nebo březnu. Toto snadné a výtečné jídlo je typické pro letní období, kdy bývá paprik i rajčat dostatečné množství. A to nemluvíme o chuti a vůni! Zároveň má řada lidí možnost sklízet vlastní výpěstky ze zahrady a při nákupu se tak soustředit třeba jen na vejce a cibuli. Další způsob, jak ušetřit pár korun do rodinné kasy. Nesmíme také zapomínat, že výslednou cenu zeleniny ovlivňuje celá řada změn – ceny energií apod.
Jak ale dál? Všichni přece radí, abychom konzumovali dostatek zeleniny i ovoce po celý rok... To samozřejmě stále platí, ale nyní bychom se měli soustředit na sezonní zeleninu, kterou během zimního období oceníme nejvíce – a paprika to tedy opravdu není. Mnoho živin a vitaminů získáte z mrkve, červené řepy, křenu a další kořenové zeleniny, která je pro zimu typická. Určitě sáhněte také po tradičním zelí, případně zkuste do jídelníčku zařadit malé růžičkové kapusty.
Hodily by se vám rovnou nějaké recepty, ve kterých tuto zeleninu zužitkujete? Není problém, máme jich v zásobě hned několik!
Mrkev a další kořenová zelenina
Mezi typické zástupce patří mrkev, petržel, celer, červená řepa nebo právě i křen. Tato zelenina se skvěle hodí jako příloha, obzvlášť když je pečená. Můžete si z ní připravit skvělou pomazánku nebo přidat samozřejmě i do salátu.
Z kořenové zeleniny můžete připravit jednoduchou milionovou polévku podle videoreceptu krok za krokem
Kompletní recept najdete ZDE
Možná vás na první dobrou nenapadne, ale určitě nezapomínejte během zimy na křen! Ten totiž snadno zužitkujete třeba v placičkách nebo tradičních omáčkách a kaších. Jeho štiplavá chuť si získala celou řadu strávníků.
V zimě určitě nezapomínejte ani na červenou řepu, která se hodí do polévek, pomazánek, ale také na dochucení rizota nebo všemožných salátů. Jen pozor, ať během vaření nezabarvíte celou kuchyň, její výrazná barva je nepřehlédnutelná a občas i „nesmývatelná“...
Uvařte si hustý boršč podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
Zelíčko a kapusta
Už mnoho let se zmiňují pozitivní účinky zelí na náš organismus. Proto je jasné, že právě během zimy by v našem jídelníčku nemělo chybět. Ať už máte rádi bílé, nebo červené.
Milujete halušky se zelím? Připravte si je podle našeho videoreceptu. Kompletní postup najdete ZDE.
A na závěr tu máme růžičkovou kapustu! Surovinu, ke které si řada lidí ještě hledá cestu. Během zimy a jara proto máte skvělou příležitost ochutnat ji v mnoho skvělých receptech.
Menší TIP na závěr. Patříte mezi tak velké milovníky leča, že ho musíte mít na stole i mimo sezonu? Zavařte si letní lečo do sklenic a užijte si papriky i rajčata té nejlepší chuti.
Zdroj: autorský text; zdroj foto iStock
redaktorka FTV Prima