Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?
Nechte si zasílat newsletter plný sezónních receptů.
Najděte si recept
Na co máte chuť?

Záhorácký vepřový závitek plněný kysaným zelím
Už jste někdy slyšeli o záhoráckém závitku? Jde o tradiční slovenskou specialitu, pro kterou je typické vepřové maso – konkrétně krkovice. A právě díky kombinaci ingrediencí je toto jídlo velice populární i u nás. Vepřovému, zelí, cibuli a česneku zkrátka jen tak neodoláme!
do 2 hodin
4 porce
Suroviny (4 porce)
- vepřová krkovice 4 plátky
- česnek (utřený) 1 stroužek
- drcený kmín 1 lžíce
- sůl, pepř
- kysané zelí (slité a spařené vroucí vodou) 200 g
- velká cibule 1 ks
- špek 50 g
- brambory k podávání 1 kg
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Krkovici nakrájejte na plátky a naklepejte paličkou.
- Vrchní stranu masa vždy potřete utřeným česnekem (nebo zlehka posypte sušeným), osolte, opepřete a přidejte drcený kmín.
- Zelí slijte, spařte (přelijte) vroucí vodou v cedníku a vyždímejte, aby v něm nebylo moc vody.
- Cibuli oloupejte a nasekejte nahrubo. Špek nakrájejte na kostičky.
- Část cibule a špeku rozložte na dno malého zapékacího pekáčku (ten náš má velikost 20 × 15 cm a je hluboký 6 cm). Troubu předehřejte na 180 °C.
- Na kraj masa vložte hrst zelí (vychází to cca 50 g) a zarolujte. Opakujte se všemi plátky.
- Závitky přendejte do pekáčku. Musí být těsně u sebe, spojením masa dolů, jinak se začnou rozbalovat.
- V případě, že máte pekáček větší, je potřeba závitky převázat kuchyňským provázkem.
- Záhorácké závitky ještě osolte, opepřete, zasypte zbývajícím kmínem, cibulí a špekem. Přiklopte (můžete i alobalem) a pečte nejprve hodinu. Odklopte a dopékejte dalších 30 minut.
- Výpek z pekáčku slijte do rendlíku, dochuťte podle potřeby solí a pepřem a ještě zredukujte, šťáva tak bude chuťově výraznější.
- Záhorácké závitky přikryjte, ať jsou v teple do té doby, než je budete podávat.
- Mezitím oloupejte a uvařte brambory v osolené vodě s troškou kmínu doměkka. Když jsou brambory malé, nechte je celé, v případě, že jsou větší, nakrájejte je na menší kousky.
- Záhorácký závitek můžete podávat i s bramborovým knedlíkem. Vše přendejte na talíře a zalijte výpekem.
Slepičárna
Blog Slepičárna založili Jana a Štěpán v roce 2015 jako místo, kde si můžou ukládat své oblíbené rodinné recepty.
Nejraději vaří tradiční česká jídla, středomořskou kuchyni a sem tam do něj propašují i něco zdravějšího.
Recepty doprovází i krásné fotky a nevšední grafická úprava - zkrátka radost pohledět, uvařit a ochutnat...!