Suroviny
- růžičková kapusta (očištěná a nakrájená na čtvrtky) 500 g
- olivový olej 6 lžič
- balzamikový ocet 2 lžíce
- slanina 6 silných plátků
- těstoviny (drobné, např. ditalini) 375 g
- drůbeží vývar (s nízkým obsahem soli) 250 ml
- sýr pecorino (čerstvě nastrouhaný sýr Pecorino Romano) 60 g
- citronová kůra (nastrouhaná ) z 1 citronu
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Růžičkovou kapustu rozvrstvěte na plech s pečicím papírem, pokapejte asi dvěma třetinami olivového oleje a balzamikovým octem a promíchejte. Lehce posypejte solí a pepřem a dejte asi na 25 minut do trouby. V průběhu pečení je můžete jednou nebo dvakrát promíchat.
- Postavte vodu na těstoviny a ve velké pánvi dokřupava osmažte slaninu. Zhruba po 6 minutách ji přemístěte do misky vyložené ubrouskem, a až trochu zchladne, nalámejte na malé kousky.
- Těstoviny uvařte podle návodu. Větší část tuku ze slaniny slijte z pánve, ke zbylé troše přidejte olivový olej a rozehřejte na středním plameni. Pak na něj dejte cibuli a restujte asi 4 minuty, dokud nezačne karamelizovat. Přidejte kapustičky, těstoviny a slaninu a dobře promíchejte. Následně přilijte vývar, nechte bublat asi 3 minuty a nakonec vmíchejte sýr a citronovou kůru. Dochuťte solí a pepřem a ihned servírujte.
Těstoviny s růžičkovou kapustou, slaninou a pecorinem Zdroj: Rychlé večeře - Těstoviny