Bramboráčky s dvojím zelím po tyrolsku
Zdroj: Marek Kučera
Bramboráčky s dvojím zelím po tyrolsku
Zdroj:
Marek Kučera
Obliba bramboráků i (kysaného) zelí je nám s našimi jižními sousedy společná, ale pokud je spojíme dohromady, vznikne úplně nový zážitek. V Tyrolsku se setkáme i se zvykem podávat zvlášť bramboráky a zvlášť zelí.
4 porce
60 minut
rakouská
Postup přípravy
-
Zelí očistěte a listy nakrájejte nebo nakrouhejte na co nejjemnější proužky.
-
V hrnci rozehřejte přepuštěné máslo a opečte něm nakrájenou slaninu. Přidejte cibuli a opékejte, až zesklovatí. Pak vsypte nadrobno nakrájený česnek a cukr, až se rozpustí, vlijte víno a odvařte přípečky. Nakonec vsypte zelí, kmín a osolte.
-
Pod pokličkou na mírném stupni duste 20 až 30 minut, podlévejte vývarem. Nakonec vmíchejte kysané zelí a je-li třeba, nastrouhanou bramboru, která zahustí šťávu. Je-li třeba, osolte.
-
Brambory nastrouhejte najemno a vymačkejte z nich přebytečnou tekutinu, kterou ale zachyťte a nechte chvíli stát. Vodu, která vystoupí na povrch, odlijte a škrob ze dna misky vraťte k bramborám.
-
Brambory promíchejte se žloutkem, osolte je a ochuťte špetkou nastrouhaného muškátového oříšku. Na rozehřátém přepuštěném másle smažte tenké bramboráčky a podávejte je s dušeným zelím.
Bramboráčky s dvojím zelím po tyrolsku 2
Zdroj: Marek Kučera
Bramboráčky s dvojím zelím po tyrolsku 2
Zdroj:
Marek Kučera