Staročeská křenová polévka s bramborem

Moje hodnocení
6x

Křen a česká kuchyně? Jasné spojení, které buď milujete, nebo nesnášíte. A za nás je to rozhodně ta první možnost – po ochutnání této famózní křenové polévky nám jistě dáte za pravdu.

6 porcí
60 minut
česká

Suroviny

  • máslo 50 g
  • cibule 1 ks
  • hladká mouka 1 lžíce
  • vývar (zeleninový, kuřecí nebo uzený) 1 l
  • tučná smetana např. 33% 250 ml
  • brambory (středně velké brambory) 3 ks
  • středně velká mrkev 1 ks
  • strouhaný křen (dle chuti)
  • majoránka (sušená majoránka) 1 lžíce
  • mletý kmín 1/2 lžičky
  • vinný nebo jablečný ocet (např. Bzenecký) 2 lžíce
  • vejce (sůl)

Postup přípravy

  1. V hrnci na másle osmažte najemno nakrájenou cibuli.
  2. A až zesklovatí, přidejte 1 lžíci mouky a za stálého míchání připravte zlatavou jíšku.
  3. Na jíšku nalijte vývar, přidejte nakrájené brambory a mrkev na přibližně stejně velké kousky.
  4. Zalijte smetanou, přidejte koření a dochuťte solí.
  5. Vařte asi 15–20 minut do změknutí brambor.
  6. Dochuťte octem, přidejte strouhaný křen a odstavte z plotny.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Češka z Česka


Přečtěte si také

Recepty