Suroviny
- máslo 50 g
- cibule 1 ks
- hladká mouka 1 lžíce
- vývar (zeleninový, kuřecí nebo uzený) 1 l
- smetana ke šlehání ( např. 33%) 250 ml
- brambory 3 ks
- mrkev 1 ks
- křen (strouhaný dle chuti)
- majoránka (sušená ) 1 lžíce
- mletý kmín 1/2 lžičky
- vinný ocet (nebo jablečný ocet, např. Bzenecký) 2 lžíce
- sůl
Postup přípravy
- V hrnci na másle osmažte najemno nakrájenou cibuli.
- A až zesklovatí, přidejte 1 lžíci mouky a za stálého míchání připravte zlatavou jíšku.
- Na jíšku nalijte vývar, přidejte nakrájené brambory a mrkev na přibližně stejně velké kousky.
- Zalijte smetanou, přidejte koření a dochuťte solí.
- Vařte asi 15–20 minut do změknutí brambor.
- Dochuťte octem, přidejte strouhaný křen a odstavte z plotny.
Staročeská křenová polévka s bramborem 2