Suroviny
- hladká mouka 250 g
- polohrubá mouka 250 g
- brambory (vařené ) 200 g
- voda (nebo mléko (příp. kombinace)) 180 ml
- sádlo (rozpuštěné ) 100 g
- vejce 1 ks
- droždí (čerstvé ) 30 g + špetka cukru
- drcený kmín 1 lžička
- sůl 1 lžička
Náplň
- klobása (velká ) 1 ks
- uzená slanina 100 g
- cibule (velká ) 1 ks
- bílé kysané zelí 300 g
- česnek 2 stroužky
Postup přípravy
- Nejprve připravte náplň. Cibuli, slaninu a klobásu nakrájejte na malé kostičky.
- Slaninu vložte do suché pánve, nechte ji pustit tuk a pak teprve přisypte cibuli, po chvíli i klobásu.
- Kdyby přece jen bylo tuku málo, trošku sádla přidejte. Ale směs nesmí být příliš mastná.
- Nakonec přidejte zelí, česnek a duste 10 minut. Dochuťte a sejměte ze zdroje tepla. Nechte zcela vychladnout.
- Do hrnku s polovinou vlažné tekutiny rozdrobte droždí a přidejte trochu cukru. Nechte cca 10–15 minut vzejít kvásek.
- Do mísy odvažte mouky, kmín, osolte, přidejte vejce, najemno nastrouhané brambory a zbytek tekutiny. Zvolna promíchejte a vlijte vzešlý kvásek.
- Těsto důkladně prohněťte, nejlépe v robotu.
- Hotové těsto poprašte zlehka moukou, mísu zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě hodinu kynout.
- Poté těsto přendejte na moukou zlehka posypanou pracovní plochu a důkladně ho ještě jednou propracujte. Pokud by se těsto lepilo, přidejte trochu mouky.
- Těsto rozdělte na 20 ks a naplňte připravenou směsí.
- Pekáč důkladně vytřete rozpuštěným sádlem, buchty pokládejte vedle sebe, ale ne úplně "nadoraz", budou ještě chvilku kynout.
- Každou buchtu vždy ze stran potřete sádlem. Nechte kynout ještě 20 minut.
- Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte dozlatova.
Slané buchty plněné kysaným zelím a klobásou 1 Zdroj: V kuchyni vždy otevřeno