Dušená mrkev na másle s kuřecím plátkem a bramborem

Moje hodnocení
83x

Dušená mrkev je jídlo, které vás okamžitě přenese zpátky do dětství. Jedno z mála jídel, které mělo úspěch i ve školní jídelně. A pravidelně vám ho vařila maminka i babička. Příjemná nasládlá chuť mrkve je prostě skvělá a rozhodně stojí za to, mít tento recept ve stálém repertoáru. V této verzi je s kuřecím plátkem, ale klidně si ji dejte s vajíčkem natvrdo nebo jen s bramborem.

4 porce
30 minut
česká

Suroviny

  • máslo 100 g
  • cibule 1 ks
  • mrkev 1 kg
  • hladká mouka 1–2 lžíce + na obalení masa
  • zeleninový vývar nebo voda na podlití
  • muškátový květ nebo oříšek
  • sůl (sůl a čerstvě namletý bílý pepř)
  • brambory 800 g
  • kuřecí prsní nebo stehenní řízky 600–800 g
  • přepuštěnné máslo

Dušená mrkev může mít mnoho podob, ale výsledkem je vždy příjemně hladivá konzistence a jemně nasládlá chuť. My předkládáme tu nejjednodušší verzi, ale pokud chcete obměnu, můžete k mrkvi přidat mražený hrášek, ale i konzervovanou kukuřici. Ještě jemnější chuť dosáhnete přidáním trochy smetany nebo šlehačky. Nebojte se přidat i čerstvé bylinky, hladkolistou petržel, pažitku, kerblík nebo tymián, který dušené mrkvi dodá francouzský šmrnc.

U dušené mrkve záleží, na co jste zvyklí, a jak ji máte nejraději. Nakrájet mrkev můžete na kolečka, půlkolečka, kostičky nebo třeba nudličky. A pokud vám více vyhovuje téměř kašovitý styl, klidně mrkev nastrouhejte na hrubém struhadle. Každopádně ji nepřevařte, mrkev by měla být stále na skus. I dochucení je variabilní, někdo má raději sladší mrkev a použije více cukru, někdo zase kyselejší, ten může použít k dochucení citronovou šťávu, případně mrkev podlít trochou suchého bílého vína.

Postup přípravy

  1. V pánvi nebo nižším kastrolu rozehřejte máslo a orestujte na něm cibuli nakrájenou na kostičky dosklovata (nesmí zhnědnout). Přidejte nakrájenou mrkev (záleží jen na vás, jestli ji nakrájíte na kolečka, půlkolečka, kostičky či nudličky). Restujte spíše na mírném plameni asi 2 minuty, až se mrkev rozvoní a pustí trochu barvu.
  2. Zaprašte hladkou moukou, zamíchejte a zalijte vývarem či vodou, aby byla mrkev těsně ponořená. Rozmíchejte dohladka, dochuťte solí, bílým pepřem, muškátovým květem nebo nastrouhaným oříškem a duste asi 10 minut, až bude mrkev měkká, ale nerozvařená. Nakonec dochuťte cukrem nebo citronovou šťávou, případně obojím, podle vaší chuti.
  3. Mezitím uvařte oloupané a nakrájené brambory v osolené vodě doměkka, poté je slijte a promíchejte s kouskem másla, případně s pažitkou či petrželkou.
  4. Pánev rozehřejte a rozpusťte na ní přepuštěné máslo. Plátky masa rozkrojte podélně tak, aby měly na výšku asi 1,5 cm, lehce je naklepejte, z obou stran osolte a opepřete, a poté je lehce obalte v hladké mouce. Vložte je na pánev a smažte celkem zprudka asi 3–5 minut z každé strany, až budou opečené hezky dozlatova a uvnitř zcela propečené.
  5. Servírujte dušenou mrkev s uvařenými bramborami a plátkem masa.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty