Suroviny
- brambory (varný typ C) 1,5 kg
- hladká mouka cca 250 g
- hrubá mouka cca 250 g
- sůl
- vejce 2 ks
- cibule 2 ks
- bílé kysané zelí 1 kg
- uzené vepřové maso 750 g
Postup přípravy
- Syrové oloupané brambory nastrouhejte najemno. Z brambor vymačkejte přebytečnou šťávu.
- Do brambor přidejte cca 2 lžičky soli, vejce a mouku. Vše důkladně zamíchejte. Těsto by mělo být o něco hustější, jako na bramborák.
- Dejte vařit vodu v největším hrnci a osolte ji. Když se voda vaří, tak do ní vložte kousek těsta. Pokud noček zůstane v celku, tak je konzistence perfektní. Pokud se rozpadne, přidejte ještě mouku a pokus opakujte.
- Poté můžete vkládat halušky přes haluškovač. Pokud ho ale nemáte, tak nezoufejte. Vždy jsme to dělávali tak, že jsme vzali dvě malé lžičky a dělali z nich takové mini nočky a házeli do vody. Jsou pak o něco větší, ale vůbec to nevadí.
- Halušky vařte 5–7 minut. Poté sceďte a přendejte do velké mísy. Tip: Tuto dávku těsta dělejte na cca 2x, ať mají halušky prostor při vaření. A s další várkou vyměňte vodu.
- Uzené: Nejprve dejte vařit maso. Klidně den předem. Vložte do hrnce, zalijte vodou a vařte cca 2 hodiny.
- Poté maso vyjměte a pokrájejte na malé kousky. Na trošce oleje orestujte najemno pokrájenou cibulku. Přidejte zelí i s polovinou šťávy ze zelí a vařte tak dlouho, až se šťáva vypaří.
- Nakonec vše smíchejte a popřípadě dosolte. Ale uzené je dost slané samo o sobě, tak většinou sůl už není potřeba. Pro zvýraznění chuti doporučujeme vyškvařit pár malinkých škvarků a přidat je navrch halušek.
Vyzkoušejte také tradiční brynzové halušky podle návodného videoreceptu