Suroviny
- růžičková kapusta 500 g
- červená cibule 1 ks
- sušené rozinky 3 hrsti
- vlašské ořechy 1 hrst
- lískové ořechy 1 hrst
- bílý jogurt 200 g
- citronová šťáva z 1/2 citronu
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Kapusta je velmi zdravá košťálová zelenina, která je však neprávem dosti opomíjená. Na nesprávně upravenou kapustu ve školních jídelnách mnozí nezapomněli dodnes, přestože „brukev“ může chutnat opravdu skvěle a má vynikají vlastnosti. Obsahuje vitamin C, vitaminy skupiny B, vitamin E a K a také mnoho vlákniny a minerálů. Pomáhá například snižovat cholesterol a má příznivé účinky na žaludek, játra a trávení. Navíc se snadno zpracovává a dá se připravit na mnoho způsobů. Můžete ji vařit, smažit, dusit, zapékat nebo pařit, ale sluší jí i salátová úprava, do které jsme se pustili my.
Postup přípravy
- Propláchnuté kapustičky rozeberte na listy, nebo je pokrájejte na plátky. Prolijte je ještě jednou, tentokrát vroucí vodou.
- Promíchejte citronovou šťávu s jogurtem, osolte ji a opepřete.
- Cibuli nakrájejte na tenké plátky, smíchejte v míse s kapustičkami a přidejte ořechy a rozinky.
- Vše promíchejte s jogurtovou směsí.
PRIMA TIP: Hledáte rozinky s označením BIO? Zkuste ty od společnosti Bonitas, vřele je doporučujeme.
Salát z růžičkové kapustičky s ořechy a rozinkami 2 Zdroj: akademiekvality.cz