zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Šči – tradiční ruská polévka se zelím a hovězím masem
Autor: iStock Šči – tradiční ruská polévka se zelím a hovězím masem

Šči – tradiční ruská polévka se zelím a hovězím masem

Hodnoceno: 4x
Je spoustu důvodů, proč si zamilovat právě tuto zelňačku původem z Ruska. Je opravdu sytá, takže směle nahradí hlavní chod. Měkké kousky hovězího masa, brambory a kombinace čerstvého a kysaného zelí v zimě krásně zahřejí a potěší skvělou chutí.
nad 2 hodiny
6 porcí

reklama

Suroviny (6 porcí)

Vývar:

Postup

  1. Nejprve připravte vývar. Hovězí maso dejte do hrnce a zalijte studenou vodou. Přiveďte k varu a děrovanou lžící odstraňte pěnu. Poté přidejte celý černý pepř, rozčtvrcenou cibuli, mrkev a řapíkatý celer. Na mírném ohni vařte 2 hodiny. Z vývaru vyndejte zeleninu a maso a vývar přeceďte přes jemné síto.
  2. Do hrnce s vývarem dejte brambory nakrájené na kostky a bobkové listy a vařte 20 minut.
  3. Mezitím na velké pánvi rozehřejte olej. Přidejte cibuli nakrájenou na kostičky a restujte asi 5 minut. Poté přidejte čerstvé zelí na proužky, překrájené kysané zelí a rajčatové pyré. Promíchejte, pánev přikryjte poklicí a duste na mírném ohni 20 minut, občas promíchejte. 
  4. Podušené zelí přidejte do hrnce s vývarem a bramborami, přidejte uvařené, na kousky nakrájené hovězí maso, dochuťte solí a pepřem a vařte 5 minut. Na závěr přidejte prolisovaný česnek.
  5. Před servírováním nechte polévku alespoň 20-30 minut odpočinout.
  6. Servírujte s kopečkem zakysané smetany, posypané nasekanou hladkolistou petrželí.

PRIMA TIPY: Pokud je polévka málo kyselá, můžete ji dochutit náleve z kysaného zelí. Do polévky můžete přidat navíc velkou mrkev nakrájenou na půlkolečka, přidejte ji společně s bramborami.

Šči – tradiční ruská polévka se zelím a hovězím masem
Autor: iStock Šči – tradiční ruská polévka se zelím a hovězím masem

reklama