Vývar
- hovězí maso (loupaná plec) 500 g
- voda 2 litry
- cibule (velká ) 1 ks
- mrkev (velká ) 1 ks
- řapíkatý celer 1 řapík
- pepř celý 1 lžička
Šči
- brambory (velké ) 2 ks
- olej 2 lžíce
- cibule 1 ks
- bílé kysané zelí 300 g
- zelí (čerstvé, na tenké proužky) 2 hrnky
- rajčatové pyré 3-4 lžíce
- bobkový list 2 ks
- česnek 2 stroužky
- sůl
- čerstvě namletý pepř
K podávání
Postup přípravy
- Nejprve připravte vývar. Hovězí maso dejte do hrnce a zalijte studenou vodou. Přiveďte k varu a děrovanou lžící odstraňte pěnu. Poté přidejte celý černý pepř, rozčtvrcenou cibuli, mrkev a řapíkatý celer. Na mírném ohni vařte 2 hodiny. Z vývaru vyndejte zeleninu a maso a vývar přeceďte přes jemné síto.
- Do hrnce s vývarem dejte brambory nakrájené na kostky a bobkové listy a vařte 20 minut.
- Mezitím na velké pánvi rozehřejte olej. Přidejte cibuli nakrájenou na kostičky a restujte asi 5 minut. Poté přidejte čerstvé zelí na proužky, překrájené kysané zelí a rajčatové pyré. Promíchejte, pánev přikryjte poklicí a duste na mírném ohni 20 minut, občas promíchejte.
- Podušené zelí přidejte do hrnce s vývarem a bramborami, přidejte uvařené, na kousky nakrájené hovězí maso, dochuťte solí a pepřem a vařte 5 minut. Na závěr přidejte prolisovaný česnek.
- Před servírováním nechte polévku alespoň 20-30 minut odpočinout.
- Servírujte s kopečkem zakysané smetany, posypané nasekanou hladkolistou petrželí.
PRIMA TIPY: Pokud je polévka málo kyselá, můžete ji dochutit nálevem z kysaného zelí. Do polévky můžete přidat navíc velkou mrkev nakrájenou na půlkolečka, přidejte ji společně s bramborami.
Vyzkoušejte také tradiční poctivou zelňačku s klobásou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Poctivá hustá zelňačka s klobásou