Suroviny
- hovězí maso 500 g
- bobkový list 2 ks
- černý pepř 2 kuličky
- nové koření 2 kuličky
- červená řepa (středně velká) 2 ks
- mrkev 1 ks
- petržel 1 ks
- celer 1/4
- cibule 1 ks
- rajčata (oloupaná) 2 ks
- bílé zelí 200 g
- máslo 30 g
- červený vinný ocet (na dochucení)
- zakysaná smetana 200 g
- petrželová nať (nasekaná na ozdobu)
Postup přípravy
- Připravte si tři hrnce. Omyté maso vložte do hrnce se studenou vodou, přidejte bobkové listy, nové koření a pepř. Pomalu vařte, až bude maso měkké.
- Zatímco se maso vaří, pokračujte v přípravě zeleniny do polévky. Oloupejte řepu a nakrájejte ji na nudličky. Dejte ji do druhého hrnce a podlijte ji částí vývaru z vařeného masa. Vařte, dokud nebude měkká. Kořenovou zeleninu očistěte a nakrájejte na nudličky.
- Jakmile je maso hotové, vyndejte ho a odložte stranou. Vývar sceďte. Cibuli nakrájejte na malé kostičky a ve třetím hrnci ji orestujte na másle. Přidejte k ní kořenovou zeleninu a vše společně orestujte. Základ zalijte vývarem z masa.
- Do polévky přidejte nastrouhané zelí, uvařenou řepu, rajčata nakrájená na malé kostičky a vše povařte asi 30 minut.
- Maso nakrájejte na malé kostky, vložte do polévky a vše společně provařte.
- Hotovou polévku dochuťte octem a cukrem. Podávejte se zakysanou smetanou a nasekanou petrželovou natí.
Inspirujte se i dalšími recepty na boršč s masem i bez
Vyzkoušejte také recept na poctivý boršč podle videoreceptu s Karolínou Kamberskou
Kompletní recept najdete ZDE