Suroviny
- brambory 700 g
- česnek 4 stroužky
- sádlo 200 g
- vejce 2 ks
- mléko 100 ml
- hladká mouka 120 g
- bílé zelí 1 menší hlávka
- cibule 300 g
- křen 100 g
- bílý vinný ocet 100 ml
- cukr krystal 50 g
- majoránka 1 lžíce
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Jednu třetinu oloupaných brambor nastrouhejte na hrubém struhadle. Zbylé dvě třetiny brambor nastrouhejte najemno. Z brambor důkladně vymačkejte přebytečnou vodu. Přidejte prolisovaný česnek, vejce, mléko, 120 g hladké mouky, majoránku, sůl, pepř a vše důkladně promíchejte. V pánvi rozehřejte sádlo a jednotlivé bramboráky smažte dozlatova.
- Bílé hlávkové zelí očistěte a nakrájejte najemno. Zelí promíchejte s nastrouhaným křenem, 50 g nakrájené cibule, octem, solí, pepřem, cukrem a nechte odležet.
- Zbylou oloupanou cibuli nakrájejte na tenká kolečka, obalte ve zbytku hladké mouky a usmažte na sádle dozlatova.
PRIMA TIP: Slupky z brambor je škoda vyhazovat. Po důkladném umytí a zbavení nečistot je můžete usmažit na oleji a máte bramborové lupínky. Pokud volíte zdravější variantu, připravte lupínky v troubě. Po osmažení či upečení lupínky osolte a okořeňte dle chuti.
Zeleninu, pro kterou si půjdete do obchodu, doporučujeme vždy vybírat s logem Klasa nebo BIO na obalech nebo od místních osvědčených farmářů oceněných značkou Regionální potravina. Daší informace o kvalitních českých potravinách najdete na webu akademiekvality.cz.
Vyzkoušejte i další recepty na bramboráky