Oyakadon – japonská miska donburi s rýží, vejcem a kuřetem

Moje hodnocení
10x

Nepostradatelná položka japonské kuchyně, miska s rýží zvaná donburi, doplněná pak čímkoliv dalším, tvoří lehké, okouzlující a výživné jídlo, jeden z oněch symbolů této exotické kuchyně, které snadno dobudou naše srdce i žaludky. Verze oyakadon s kuřecím masem, cibulí a vejcem patří k těm nejoblíbenějším.

2 porce
30 minut
japonská

Suroviny

  • japonská lepkavá rýže 1 hrnek
  • kuřecí vývar 1/3 hrnku
  • cukr krupice 1 lžička
  • sójová omáčka 1 lžíce
  • rostlinný olej 2 lžíce
  • cibule, nakrájená na plátky 1/2 ks
  • maso z vykostěných kuřecích stehen bez kůže, nakrájené na slabé plátky 200 g
  • vejce, lehce ušlehaná 3 ks
  • jarní cibulka, nadrobno nakrájená 1 hrst
  • chilli vločky k podávaní (není nutné)

Postup přípravy

  1. Rýži uvařte podle návodu na obalu a udržujte ji teplou. Těsně před podáváním ji pak rozdělte do dvou misek.
  2. V misce promíchejte vývar, cukr a sójovou omáčku.
  3. V pánvičce rozehřejte polovinu oleje při středně vysoké teplotě. Přidejte polovinu cibule a za promíchávání smažte asi 2 minuty. Vsypte polovinu plátků masa, promíchávejte a smažte 3 až 4 minuty. Vlijte polovinu ochuceného vývaru a nechte vše asi 1 minutu probublávat. Zakapejte polovinou rozšlehaných vajec a povařte asi 2 minuty, až se vejce usadí.
  4. Směs přesuňte do jedné misky s rýží a postup zopakujte se zbylými surovinami. Před podáváním posypte cibulkou a chilli vločkami.

PRIMA TIP: Pokud chcete být autentičtí, poohlédněte se po japonské pikantní chilli směsi Šičimi tógaraši, známé také jako směs sedmi vůní. Chilli je v ní významnou složkou, ale v její výjimečné elegantní vonné kompozici hrají roli například i mořské řasy, mák a pomerančová kůra.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty