Suroviny
- hovězí plec (loupaná hovězí plec v celku (nebo hovězí krk)) 1 kg
- hovězí vývar asi 2 litry
- mléko 1250 ml
- smetana ke šlehání ((33 % tuku)) 250 ml
- máslo 120 g
- hladká mouka 60 g
- křen (pěkný kousek čerstvého křenu (dle chuti))
- sůl
- citron (podle chuti)
- cukr (podle chuti)
Postup přípravy
- Maso uvařte v dobře osoleném vývaru doměkka, bude to trvat asi 2 hodiny. Po uvaření nechte maso ve vývaru dojít, ať do sebe nasaje zpátky veškerou šťávu a chuť z vývaru.
- V hrnci pomalu začněte restovat mouku, jakmile začne vonět, přidejte kostičky 2/3 másla, díky tomu si máslo zachová hezkou chuť a mouka nebude padat na jazyk. Jakmile se vytvoří jíška, začněte pomalu vmíchávat chladné mléko, mírně osolte, přilejte polovinu smetany. Omáčku nechte na velmi mírném plamenu vařit asi 50 minut. Musí se dobře zavařit, pak se bude mnohem lépe trávit.
- Poté přidejte strouhaný křen, omáčku dochuťte cukrem, citronem, křenem a solí. Krátce, asi 3 minuty, prohřejte. Těsně před podáváním zašlehejte do horké omáčky zbylou smetanu a již mimo vařič přidejte oříšek másla, omáčce dodá sametovou barvu i chuť.
- Maso nakrájejte na plátky, rozdělte na talíře a podávejte s omáčkou a vařenými bramborami. Případně doplňte taky trochu strouhaného křenu.
PRIMA TIP: Omáčku můžete zesílit také částí hovězího vývaru, který použijete místo mléka.