Suroviny
- mrkev 300 g
- celer 500–600 g
- jablka 300 g
- šalotka 1 ks
- zakysaná smetana 2 lžíce
- majonéza 4 lžíce
- olivový olej 2 lžíce
- dijonská hořčice 1 lžička
- citronová šťáva z 1/2 citronu
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Mrkev spolu s celerem uvařte ve vodě doměkka. Pak vodu slijte a nechte zeleninu vychladnout.
- Poté ji pokrájejte na menší kostičky. Šalotku oloupejte a pokrájejte najemno. Jablka také oloupejte a pokrájejte na menší kostičky.
- Pak je lehce zakápněte citronovou šťávou, aby nezhnědly.
- Pokrájenou zeleninu a ovoce dejte do mísy, promíchejte a ochuťte solí a pepřem.
- V menší misce smíchejte zakysanou smetanu s majonézou, hořčicí, citronovou šťávou a olivovým olejem.
- Ochucenou majonézu přidejte k pokrájené zelenině a důkladně vše promíchejte. Ochutnejte, popřípadě dochuťte solí a pepřem.
- Salát dejte vychladit nejméně na 2 hodiny a nejlépe přes noc.
TIP:
Pro zajímavější chuť můžete přidat k salátu pokrájené naložené kyselé houby.