Najděte si recept
Na co máte chuť?

Křenová omáčka s pečenými knedlíky
Křenová omáčka patří k polozapomenutým pokladům zejména moravské kuchyně a běžně se s ní už moc nesetkáváme, ostatně stejně jako s pravým čerstvým křenem. Pokud vám roste na zahradě nebo na něj v této roční době narazíte někde na trhu, neváhejte, sterilovaný křen je jen slabá náhražka.
do 1 hodiny
4 porce
Kromě obligátního vařeného hovězího je ke křenové omáčce příslušné uzené maso, ale skvělá je i k pečené kachně nebo huse! A jako příloha samozřejmě nesmí chybět knedlíky! Dnes už to není tak úplně běžné, ale knedlíky se dají místo vaření také upéct – nakonec získáte cosi jako slané buchty.
Suroviny (4 porce)
Omáčka:
- smetana (zkuste kombinaci 12% a 30%) 500 ml
- hrubá mouka 1,5–2 lžíce
- žloutky 2 ks
- čerstvý najemno nastrouhaný křen 2–3 lžíce
- několik loupaných nastrouhaných mandlí
- sůl, případně špetka cukru
Knedlíky:
- droždí 20 g
- mléko pokojové teploty 250 ml
- cukr krupice 1 lžička
- hrubá mouka 400 g
- Vejce 1 ks
- Žloutek 1 ks
- rozpuštěné máslo 60 g + na potření
- špetka soli
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- OMÁČKA: Smetanu lehce osolte, promíchejte s moukou a v silnostěnném kastrolu za stálého míchání pozvolna vařte asi 20 minut. Nakonec do omáčky vmíchejte žloutky, rozšlehané s trochou smetany, nastrouhaný křen a mandle. Omáčku pozvolna zahřejte, ale jen k bodu varu.
- Křenovou omáčku můžete podávat jak k vařenému hovězímu nebo uzenému masu, ale i k pečené kachně nebo huse, případně vepřové kotletě. Nejvhodnější jsou k ní klasické knedlíky – nebo vyzkoušejte efektní pečený knedlík připomínající nadýchané buchty.
- KNEDLÍKY: Droždí rozdrobte do části vlažného mléka, přidejte cukr a nechte droždí vzejít – směs začne pěnit.
- Vzešlý kvásek zpracujte v míse se zbylými surovinami na vláčné těsto, podobně jako když připravujete buchty. Mísu přikryjte a těsto nechte na teplém místě vykynout. Mělo by se mu to povést zhruba do hodiny. Troubu předehřejte na 180 °C.
- Z těsta oddělujte kousky, v dlaních je vyválejte do jakéhosi oválku, potřete každý máslem a klaďte vedle sebe do vymazaného pekáčku. Pečte asi 20 až 30 minut, až buchty zezlátnou.
PRIMA TIP: Těsto na knedlíky se dá upéct také jako závin. Rozdělte ho na dva díly, stočte a pečte na plechu vyloženém papírem na pečení asi půl hodiny. Upečený závin pak krájejte na plátky podobně jako běžné knedlíky.
Křenová omáčka s pečenými knedlíky; foto: Marek Kučera